Uutiset 2009

Omaksuttu sukupuolimalli vaikuttaa työkykyyn

16.9.2009

Yhteiskuntatieteiden maisteri Helena Kangasniemen ammatillisen lisensiaatintutkimuksen mukaan sukupuoleen perustuva miehen- tai naisenmalli vaikuttaa miesten ja naisten työkykyyn.

Kangasniemen tutkimuksessa tarkastellaan sitä, miten miehet ja naiset määrittivät omaa työkykyään, työssä jaksamistaan sekä työkyvyn heikkenemistä ja siihen liittyvien oireiden tunnistamista.

Tutkimuksessa saatujen tulosten mukaan miehet eivät näytä tunnistavan tai tunnustavan fyysistä tai varsinkaan henkistä kuormittumistaan.

– Miesten henkinen kuormittavuus näkyy lisääntyneinä fyysisinä oireina ja niistä puhumisena. Naiset puolestaan oireilevat sekä fyysisesti että henkisesti ja he tuovat oireilunsa reilusti esille, mutta näyttää siltä, että varsinkaan naisten henkisiä oireita ei oteta yhtä vakavasti kuin miesten oireita, Kangasniemi sanoo.

Työn kuormittavuuden kokemusta tarkastellessaan Kangasniemi havaitsi, että työ uuvutti naisia fyysisesti miehiä enemmän.

– Naiset havaitsivat työyhteisön ristiriitoja miehiä herkemmin, mutta siitä huolimatta työyhteisöongelmilla, työntekijöiden välisillä ristiriidoilla ja kiusatuksi tulemisen kokemuksella näytti olevan selkeämpi yhteys miesten henkisiin työkykyongelmiin.

Tutkimuksen mukaan naisten ystäviltään ja työkavereiltaan saama sosiaalinen tuki näytti muodostavan eräänlaisen suojakilven työstressiä vastaan. Miehet puolestaan olivat pitkälti puolisotuen varassa. 

– Myös ns. toisen työpäivän, kotitöiden vastuiden, jakaantuminen sukupuolten välillä oli selkeää. Naiset vastasivat suurimmasta osasta kotitöistä. Naiset kokivat, että he pystyvät yhdistämään miehiä huonommin palkkatyön ja muun elämän vaateet, Kangasniemi sanoo.

Tutkimus perustuu empiiriseen aineistoon, joka koottiin kyselylomakkeella vuonna 2004 Lapin kuntoutuskeskuksessa kuntoutuksessa olleilta kuntoutujaryhmiltä. 

Tietoja tarkastustilaisuudesta:
YTM Helena Kangasniemen ammatillisen lisensiaatintutkimuksen Työkyvyn sukupuolittuneet käytännöt – työkyvyn kyseenalaistuessa tarkastustilaisuus järjestetään Lapin yliopistolla 21.9 klo 14.00, Castren-sali. Tarkastajat: Simo Mannila VTT, dosentti, kehittämispäällikkö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Marketta Rajavaara VTT professori, Helsingin yliopisto ja johtava tutkija, Kela.

Helena Kangasniemi
Helena Kangasniemi on valmistunut ylioppilaaksi Ivalon lukiosta 1982 ja yhteiskuntatieteiden maisteriksi Lapin yliopistosta 1989.

Työurallaan Kangasniemi on työskennellyt  Invalidiliiton Lapin kuntoutuskeskuksessa vuodesta 1989 lähtien, alkuun sosiaalityöntekijänä, sittemmin suunnittelijana ja vuodesta 2007 lähtien kuntoutuspalvelupäällikkönä. Hän aloitti ammatillisesti painottuneen lisensiaatintutkinnon opinnot kuntouttavan sosiaalityön erikoisalalla keväällä 2001. 

Lisätietoja:
Helena Kangasniemi
Puhelin 040  544 9968
Invalidiliiton Lapin kuntoutuskeskus
Porokatu 32, 96400 Rovaniemi
helena.kangasniemi(at)invalidiliitto.fi

LaY/Viestintä/OT