Lapin yliopistossa järjestetään heinäkuun alussa kansainvälinen opetuksen tutkimuksen konferenssi. Osallistujia konferenssiin saapuu yli 30 maasta ja kaikista maanosista, mm. Australiasta, Brasiliasta, Hong Kongista, Israelista ja Pakistanista.
Konferenssi on Kansainvälisen opettajien ja opetuksen tutkijoiden järjestön ISATTin merkittävin vuosittainen tapahtuma, joka järjestetään nyt ensimmäistä kertaa Suomessa. Suomalainen opettajankoulutus näyttääkin kiinnostavan maailmanlaajuisesti Pisa-tulosten ansiosta. Konferenssin järjestäminen Rovaniemellä kertoo Lapin yliopiston opettajuutta ja oppimista koskevan tutkimuksen nauttimasta kansainvälisestä arvostuksesta.
Konferenssissa käsitellään useita eri teemoja kuten monikulttuurisuuden ja kestävän kehityksen maailmanlaajuisia ja paikallisia haasteita, yhteisöllisyyttä ja välittämistä opettajan ammatillisen osaamisen avaintekijöinä sekä oppimisen uusia mediavälitteisiä ympäristöjä. Lisäksi konferenssin puheenvuoroissa pohditaan identiteettien ja kulttuurien moninaisuuden kohtaamista, sukupuolen ja etnisyyden kysymyksiä sekä opettajan identiteettiä ja siihen liittyviä ristiriitoja. Ajankohtaiset teemat ennakoivat vilkasta keskustelua kasvatuksellisista haasteista, jotka näyttävät olevan globaaleja ja vaativat kansainvälistä dialogia ongelmien ratkaisemiseksi.
Tieteellisen annin ohella konferenssiin osallistujille tarjotaan monipuolinen ja ainutlaatuinen ohjelma, jossa kohtaavat lappilainen kulttuuri, luonto ja tiede. Kansainvälisillä vierailla on mahdollisuus tutustua esimerkiksi suomalaiseen mökkeilyyn ja luonnossa liikkumiseen.
ISATT
ISATT-järjestön tavoitteena on tuoda tutkimus lähemmäksi opettajia ja koulun todellisuutta. Määrällisistä tilastotutkimuksista on siirrytty tulkinnalliseen tutkimukseen, jossa opettajan omilla ajatuksilla ja merkityksillä on tärkeä rooli. Järjestö on uraa uurtavasti kehittänyt laadullisen tutkimuksen menetelmiä ja valottanut opettajien asiantuntijuuden, tiedon sekä opettajan oppimisen erityisluonnetta. Opettaja on nostettu tutkimuksen kohteesta tutkimukseen osallistujaksi ja itse tutkijaksi. Tämä on muodostunut myös suomalaisen opettajankoulutuksen keskeiseksi periaatteeksi. Järjestön tavoitteena on kehittää opettamista ja opetusta koskevaa teorian muodostusta, yhdistää teoriaa ja käytäntöä sekä antaa opettajille työkaluja jatkuvaan ammatilliseen kehittymiseen ja edistää opettajien välistä yhteistyötä.
Lisätietoja:
Rovaniemi-Lapland Congresses
Marja-Leena Porsanger
Puhelin 016 341 2799 tai 040 721 8260
Sähköposti congress(at)ulapland.fi
www.ulapland.fi/isatt2009