Uutiset 2025
Iso ja kaareva lumiveistos, jossa tähdenmuotoisia yksityiskohtia.
Osa Utsjokisuun koulun pihalle tehtyä lumiveistoskokonaisuutta. Kuva: Antti Stöckell.

Opiskelijat toteuttivat taidetyöpajoja tähtitaivaasta ja lumenveistosta Utsjoella

28.2.2024

Taiteiden tiedekunnan kuvataidekasvatus ja soveltava taide osallistuivat Tenon tähtitietäjän Ándaras Kitin juhlaviikon toteutukseen Utsjoella helmikuussa. Opiskelijat suunnittelivat ja vetivät tähtitaivaaseen liittyviä taidetyöpajoja ikäihmisille, päiväkotilapsille ja juhlayleisölle sekä talvitaidetyöpajan lumenveistosta peruskoululaisille ja lukiolaisille. Työpajat olivat osa hanketta, jossa kehitetään taideperustaisia menetelmiä sekä etsitään uusia tapoja kohdata arktisen ja pohjoisen alueen olosuhteet ja erityisesti ihmiset pohjoisia tietämisen tapoja kunnioittaen.

Taiteiden tiedekunnan kuvataidekasvatuksen ja soveltavan taiteen opiskelijat toteuttivat taidetyöpajakokonaisuuden Utsjoella 14.–19. helmikuuta 2024, osana Tenon tähtitietäjän Ándaras Kitin (1844–1926) juhlaviikkoa. Ohjaajina olivat professori Mirja Hiltunen ja yliopistonlehtori lehtori Antti Stöckell. Työpajojen lähtökohtana oli Samuli Paulaharjun kokoama perinnetieto Ándaras Kitin elämästä.

Neljä kuvataidekasvatuksen maisteriopiskelijaa toteutti tähtitaivaaseen liittyviä taidetyöpajoja Aspa-koti Goathin ikäihmisten, Utsjoen saamen- ja suomenkielisten päiväkotien lasten sekä viikon pääjuhlaan osallistuneen juhlayleisön kanssa. Asumispalvelukeskus Aspa-koti Goathin tiloihin tehtiin asukkaiden kanssa Ison Karhun tähtikuvion mukainen installaatio. Suomen- ja saamenkielisten päiväkotien kattoon jäivät lasten tekemät Pyrstötähti-mobilet. Juhlayleisön kanssa tehtiin yhdessä tähtitaivasinstallaatio, jossa sateenvarjoista muodostui taivaankirjokannet heijastavine tähtikuvioineen ja helminauhoineen Hotelli Utsjoen kattoon.

Seinälle kiinnitetty Iso Karhu -installaatio, joka on tehty oksista, erilaisista puisista pienesineistä ja valokuvista ja joka mukailee Iso Karhu -tähtikuvion muotoa.
Ikäihmisten kanssa tehty Iso Karhu -installaatio. Kuva: Mirja Hiltunen.

Kolme eri-ikäistä ihmistä selin katsomassa seinälle ripustettua Iso Karhu -installaatiota.
Kuva: Mirja Hiltunen.

Lisäksi soveltavan taiteen opiskelijat pitivät Utsjokisuun koulun pihalla talvitaidetyöpajan, jossa Utsjokisuun peruskoulun ja saamelaislukion oppilaat pääsivät osallistumaan lumenveistoon. Koulun pihamaalle nousi veistoskokonaisuus, joka mukailee ajankulkua ja tähtitaivasta ja innostaa lapsia ja nuoria liikkumaan välitunnilla.

Kokonaisuudessa toteutetut taidetyöpajat oli suunniteltu yhdessä yhteistyökumppaneiden asumispalvelukeskus Aspa-koti Goathin, Utsjoen URSA ry:n, Utsjoen päiväkotien ja Utsjokisuun koulujen kanssa.

Pyöreä pöytä, jolla erilaisia askartelutarvikkeita ja jonka äärellä istuu lapsia ja aikuisia.
Taidetyöpajailua päiväkodissa. Kuva: Mirja Hiltunen.

Tenon tähtitietäjä Ándaras Kitti

Ándaras Kitti (19.2.1844–17.3.1926) Utsjoen Outakoskelta oli yksi keskeisimmistä Samuli Paulaharjun kansantieteellisen tutkimuksen asiantuntijalähteistä saamelaisalueella. Kitti antoi erityisesti pohjaa tutkimuksille saamelaisesta tähtitaivaasta. Tähtien tarkkailulla oli ennen ja Kitinkin aikoina huomattava käytännön merkitys meteorologisen ja muun ennustamisen kannalta ja erityisesti ajan määrittämisessä: tähtitaivas oli kaamoksen ja pimeiden öiden kello, kertoo juhlaviikon ja Ándaras Kitti -historiikin kokoaja, Utsjoen Ursa ry:n puheenjohtaja Juhani Harjunharja.

Taidetta, tutkimusta ja opetusta pohjoisia tietämisen tapoja kunnioittaen

Utsjoella toteutetut taidetyöpajat olivat osa Lapin yliopiston koordinoimaa Community Art-Based Sustainabilty in the Arctic -hanketta. Hankkeessa kehitetään taideperustaisia menetelmiä ja etsitään uusia tapoja kohdata arktisen ja pohjoisen alueen olosuhteet ja erityisesti ihmiset pohjoisia tietämisen tapoja kunnioittaen. Hanketta rahoittaa Arktinen yliopistoverkosto (University of the Arctic) Tanskan tieteen ja korkeakoulutuksen viraston (DAFHES) tuella.

Hanke on puolestaan osa Lapin yliopiston koordinoimaa New Genre Arctic Art Education -kehittämiskokonaisuutta, joka pyrkii luomaan Arktisen yliopistoverkoston piiriin tutkimus- ja opetustoimintaa, joka yhdistää pohjoisia tietämisen tapoja ja nykytaiteen muotoja sekä vahvistaa sirkumpolaarista yhteistyötä taiteen ja taidekasvatuksen aloilla. Sekä kehittämiskokonaisuudessa että hankkeessa ovat Lapin yliopiston lisäksi mukana Grönlannin yliopisto, Uumajan yliopisto Ruotsista ja Nord-yliopisto Norjasta. Yhteistyö käynnistettiin Grönlannissa keväällä 2023. Seuraavaksi eri puolilla pohjoista aluetta tehdyt kehittämispilotit kootaan yhteen tapahtumaan Karasjoen Saamelaisen nykytaiteen keskukseen huhtikuussa 2024.

Lisätietoja:

Professori Mirja Hiltunen
Yliopistonlehtori Antti Stöckell
sähköpostit muotoa etunimi.sukunimi (at) ulapland.fi

Työpajojen suunnittelussa ja toteutuksessa mukana:
Kuvataidekasvatuksen maisteriopiskelijat: Elli Jokitulppo, Heidi Lähtevänoja, Anna-Sofia Nurmela, Jenni Lehto
Soveltavan taiteen opiskelijat: Teresa Pahkala, Linnea Moen, Jesse Hänninen, Paula Ahonen, Anna Pyhtilä, Marika Palomäki, Ines Knaster