Yhteiskunta
 

Peliteoria esimiesten avuksi

10.11.2016

Lapin yliopistossa on kehitetty henkilöstötuottavuuden peliteoria, joka mallintaa esimiestoiminnan vaikutuksia organisaation työhyvinvointiin ja talouteen lyhyellä ja pitkällä aikajänteellä. Peliteoria perustuu henkilöstövoimavarojen tuotantofunktioon sekä laajaan tutkimustietoon työyhteisön ongelmatilanteista ja johtamiskäytännöistä.

Dosentti Marko Kestin vetämässä tutkimushankkeessa kehitetty peliteoria ja siihen rakentuva opetuspeli osoittavat esimiestyön tärkeyden organisaation työhyvinvoinnin ja tuottavuuden kannalta. Peli soveltuu monenlaisten esimiestaitojen ja johtamisen harjoitteluun.

– Lapin yliopistossa kehitettyä peliteoriaa ja Playgainin toteuttamaa esimiespeliä on menestyksellä testattu jo Finaviassa, jossa tulokset ovat olleet erittäin lupaavia, tutkimusjohtaja Marko Kesti sanoo.

Esimiestoimintaa ja johtamista mallintavan peliteorian tutkimus jatkuu edelleen. Peliteoriaa voidaan hyödyntää monenlaisten opetuspelien rakentamisessa.

– Digitaalisen opetuspelin vahvuutena on interaktiivisuus ja tiedon käsittely kokemuksellisesti, jolloin aikaansaadaan käytäntölähtöinen oppiminen. Peli koukuttaa positiivisesti, jolloin oppimisesta tulee mielekästä ja myös alitajuista. Pelaajaa opastetaan etenemään pelissä ratkaisukeskeisesti ja peli antaa sopivasti haastetta sekä noviisille että jo kokeneemmalle esimiehelle, Kesti sanoo.

Kestin mukaan digitaalisessa todellisuutta simuloivassa pelissä voi epäonnistua turvallisesti – itseasiassa epäonnistuminen on jopa toivottavaa, sillä pelissä voi oppimismielessä kokeilla myös huonon esimiestoiminnan vaikutuksia ilman pelkoa rangaistuksesta.

Lisätietoja:
Kesti Marko, tutkimusjohtaja
Yhteiskuntatieteiden tiedekunta, Henkilöstötuottavuuden tutkimusohjelma
Puhelin +358 40 717 8006
Sähköposti etunimi.sukunimi@ulapland.fi

LY/Viestintä/OT