Yhteiskunta
Webinaari 180424.jpg
Kuva: Emmi Salmivuori

Pohjoisen luonnonkäyttö on muutoksessa – Webinaarissa paneudutaan kestävyysmurroksen vaikutuksiin Pohjois-Suomessa

12.4.2024

Kestävyysmurrosta käsittelevä webinaari keskittyy siihen, miten kestävyysmurros vaikuttaa luonnonkäyttöön, luontoon perustuviin elinkeinoihin ja luontosuhteisiin Pohjois-Suomessa. Kaikille avoin webinaari on torstaina 18.4. klo 12–15.

Kestävyysmurros, luonnonkäyttö ja luontokulttuurit Pohjois-Suomessa – murroksia vai murtumia? -webinaari lähetetään Lapin yliopiston Keropirtiltä. Ohjelmassa on asiantuntijapuheenvuorot sosiologian professori Jarno Valkoselta Lapin yliopistosta, tutkijatohtori Veera Kinnuselta Oulun yliopistosta sekä erityisasiantuntija Sanna Hastilta Paliskuntain yhdistyksestä. Kommenttipuheenvuoron pitää Suomen ympäristökeskuksen johtava tutkija Jari Lyytimäki. Lisäksi webinaarissa esitellään edellispäivänä kemijärveläisille pidetyn työpajan antia. Työpajaan ovat osallistuneet luontoon ja luonnon käyttöön perustuvien elinkeinojen harjoittajille

Webinaari on osa Suomen Kulttuurirahaston Argumenta-apurahalla rahoitettua Kestävyysmurroksen marginaalit -hankkeen seminaarisarjaa. Hanke toteuttaa Pohjois-Karjalassa, Lapissa ja Pirkanmaalla kolme erillistä työpajoista ja seminaareista koostuvaa tilaisuutta, jotka tuovat yhteen eri alojen ja instituutioiden tutkijoita, asiantuntijoita ja kansalaisia erilaisten kestävyysmurrokseen liittyvien teemojen pohjalta. Hankkeen tavoitteena on lisätä eri tieteiden ja yhteiskunnan eri sektoreiden välisiä yhteyksiä sekä kansalaisten osallisuutta kestävyysmurrokseen liittyvässä yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Ympäristösosiologi Jarno Valkonen työskentelee sosiologian professorina Lapin yliopistossa. Hän on tutkinut monipuolisesti niin luontoperusteisia elinkeinoja kuin luontokulttuurista olemista ja tietämistä. Dosentti Veera Kinnunen on Rovaniemeltä kotoisin oleva ympäristösosiologi. Hän työskentelee tällä hetkellä tutkijatohtorina Oulun yliopiston poikkitieteellisessä Biodiverse Anthropocenes -tutkimusohjelmassa. Hän on kiinnostunut erilaisista arkisista asumisen ilmiöistä, kuten siitä, miten kiertotalouden kaltaiset suuret infrastruktuuriset muutokset vaikuttavat kotien arkeen. Paliskuntain yhdistyksen erityisasiantuntija Sanna Hast työskentelee poronhoitoalueen maankäytön yhteensovittamisen kysymysten ja ilmastopolitiikan parissa. Hän on tutkinut Pohjois-Suomen luonnonvarapolitiikkaa, yhteensovittamista ja konflikteja, ja tekee nykyisin laajasti tutkimusyhteistyötä poroon ja poronhoitoon liittyvien teemojen parissa.

Webinaarin tarkempi ohjelma ja ilmoittautuminen (16.4.2024 mennessä)

Lisätietoja

Emmi Salmivuori, Kestävyysmurroksen marginaalit -hankkeen hankekoordinaattori, p. 050 466 2048, emmi.salmivuori@uef.fi