Uutiset 2009

Raimo Väyrynen: Lapin korkeakoulujen innovaatiotoimien vastattava pk-yritysten tarpeita

3.11.2009

Lapin yliopiston uuden hallituksen puheenjohtaja, professori Raimo Väyrynen korostaa, että Lapissa alueellisten innovaatiotoimien tulee vastata pienten ja keskisuurten yritysten tarpeita.

Lähes kaikki Lapin yritykset työllistävät enintään 50 henkeä ja suurin osa itse asiassa enintään 10 henkeä. Siksi Lapin korkeakoulujen innovaatiotoimienkin tulee lähteä pienten ja keskisuurten yritysten tarpeista. Suuret yritykset hakevat yleensä tarvitsemansa teknologisen osaamisen muualta Suomesta tai maailmalta, totesi professori Raimo Väyrynen puhuessaan Lapin korkeakoulukonsernin neuvottelukunnan innovaatio-ohjelmaseminaarissa tiistaina 3. marraskuuta Lapin yliopistossa.

– Pk-yritysten mahdollisuudet rahoittaa tutkimustoimintaa omista varoistaan ovat kuitenkin rajalliset. Lapin elinkeinorakenteessa hallituksen kaavailemat tutkimus- ja kehitystoiminnan henkilökustannusten verovähennykset täydennyksesi suoralle tutkimustuelle eivät näissä yrityksissä paljon auta, Väyrynen painotti.

Väyrysen mukaan pk-yritysten tutkimus- ja kehitystoiminta edellyttääkin julkista ja pitkäjänteistä rahoitusta. Muun muassa Tekesin mahdollisuuksia voitaisiin hyödyntää Lapissa nykyistäkin enemmän.

– Panostus tulisi suunnata järjestelmällisesti niille aloille ja yrityksille, joilla on selvät kasvumahdollisuudet ja jotka työllistävät ihmisiä, jotta alueen väestökatoa voidaan ehkäistä.

Väyrysen mukaan Lappi ei ole innovaatioympäristönä helppo ja yritystoiminnan ympäristönäkin haasteellinen. Alueen korkeakoulujen suhteellinen vahvuus on tällä hetkellä pikemminkin opetuksessa kuin tutkimuksessa. Toisaalta teollisuudessa ja luonnonvarojen hyödyntämisessä on paljon potentiaalia, mutta Lapin vahvat teollisuuden alat, kuten teräs- tai kaivosteollisuus, eivät ole erityisen tutkimusintensiivisiä: niiden osaaminen perustuu pääoman ja teknologian tehokkaaseen hyödyntämiseen.

– Uskallan myös väittää, että Lapissa toimivat teollisuusyritykset eivät ole kovin aktiivisesti suuntautunut tutkimusyhteistyöhön paikallisten korkeakoulujen kanssa.

Lapin innovaatiotoiminnassa tulisikin kiinnittää nykyistä enemmän huomiota liike- ja palvelukonseptien kehittämiseen.

– Huomiota tulee kiinnittää ideoihin: siihen kuinka esimerkiksi informaatiotekniikka, muotoilu ja toiminnallisuus saadaan nidotuksi yhteen. Älykäs leikkikenttä, älyvaatteet, tiesensoreiden kehittäminen tai vanhenevan väestön liikuntatarpeiden palveleminen ovat esimerkkejä siitä, millaisia ideoita tarvitaan. Niitä tuotteistavat ensisijaisesti pk-yritykset.

Lapin yliopiston uuden hallituksen puheenjohtaja, professori Raimo Väyrynen pitää tärkeänä, että ensi kevääseen mennessä Lapin korkeakoulukonserni käynnistää muutaman keihäänkärkihankkeen, joilla innovaatio-ohjelmaa viedään eteenpäin.

– Se testaa myös lappilaisen yrityselämän ja moninaisten välittäjäorganisaatioiden valmiutta yhteistyöhön korkeakoulujen kanssa.

Lapin korkeakoulujen innovaatio-ohjelma
Lapin korkeakoulujen innovaatio-ohjelmaan on koottu Lapin korkeakoulukonsernin tutkimus- ja kehittämistoiminnan painopistealat vuosille 2009–2012. Neljä painopistealaa ovat elämysten, kulttuurin ja matkailun Lappi, hyvinvoinnin Lappi, luonnonvarojen Lappi ja teollisuuden Lappi.

Lisäksi innovaatio-ohjelman avulla pyritään parantamaan innovaatiotoimijoiden yhteistyötä ja vuorovaikutusta, poistamaan tutkimus- ja kehittämistoiminnan päällekkäisyyksiä sekä kannustamaan korkeakoulujen henkilökuntaa pitkäjänteiseen tutkimus- ja kehittämistoimintaan.

Lapin korkeakoulukonsernin muodostavat Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu, Lapin yliopisto ja Rovaniemen ammattikorkeakoulu.

Lisätietoja:
Lapin yliopiston hallituksen puheenjohtaja, professori Raimo Väyrynen, p. 050 353 4850
Lapin korkeakoulujkonsernin innovaatio-ohjelmaseminaarin muita puheenvuoroja päivitetään Lapin korkeakoulukonsernin verkkosivuille viikon 45 aikana.

LaY/Viestintä/SV