Sosiaalityön tutkinto-ohjelmassa palkittiin opiskelijoita tutkielmista
28.11.2024
Lapin yliopiston sosiaalityön tutkinto-ohjelma on palkinnut Maria Labbartin ja Taru Vallan onnistuneista tutkielmista.
Lapin yliopiston sosiaalityön tutkinto-ohjelma jakaa lukuvuosittain palkinnot parhaille kandidaatin- ja pro gradu -tutkielmille. Kunniamaininnat ja kirjalahjat luovutettiin palkituille 27. syyskuuta 2024.
Lukuvuoden 2023–2024 parhaasta sosiaalityön pro gradu -tutkielmasta palkittiin Maria Labbart
Pro gradu -tutkielma: Nuoruudessa koettu seurusteluväkivalta. Retrospektiivinen tutkimus seurusteluväkivallan merkityksistä naisten elämänkulussa.
Maria Labbartin tutkielma käsittelee naisten nuoruudessa kokemaa seurusteluväkivaltaa. Tutkielman lähtökohtana on tulkita, ymmärtää ja tehdä näkyväksi tyttöjen ja nuorten naisten kokemuksia seurustelusuhteissa tapahtuvasta väkivallasta sekä kokemusten saamia merkityksiä naisten elämänkulussa. Seurusteluväkivaltaa lähestytään universaalin haavoittuvuuden sekä sukupuolistuneen väkivallan viitekehysten kautta. Aineisto koostuu viidentoista nuoruudessaan väkivaltaisessa seurustelusuhteessa eläneen naisen elämäkertahaastattelusta.
Analyysin tuloksena muodostuu kuva tyttöjen ja nuorten naisten kokemasta seurusteluväkivallasta pahimmillaan henkeä uhkaavana, pitkäkestoisena ja moniulotteisena sukupuolistuneena väkivaltana saaden kauaskantoisia, syviä merkityksiä ja seurauksia uhrin elämänkulussa. Seurusteluväkivalta voi haavoittaa fyysisesti, psyykkisesti ja sosiaalisesti muun muassa murentaen uhrin luottamusta toisia ihmisiä, yhteiskuntaa ja itseään kohtaan. Väkivallasta toipumisessa ja minän uudelleenrakentumisessa merkityksellisiä ovat turvalliset sosiaaliset suhteet ja kokemuksista puhumisen mahdollisuus.
Maria Labbart on valinnut tavanomaista vaativamman tutkielman aiheen ja empiirisen aineistonkeruun toteuttamistavan. Kyse on sensitiivisyydessään haastavasta aiheesta, joka edellyttää tutkijalta erityistä herkkyyttä asettua tutkittavan ilmiön ja tutkimuksen osallistuneiden ihmisten äärelle. Labbart onnistuu tekemään poikkeuksellisen syvällisen analyysin ja tulkinnan. Tutkielmaa läpäisee kriittinen ja reflektoiva ote. Monipuolinen, taitavasti eri asiat huomioonottava pohdinta kertoo taidosta perehtyä, jäsentää, toteuttaa ja kirjoittaa tieteellistä tekstiä.
Lukuvuoden 2023–2024 parhaasta sosiaalityön kandidaatin tutkielmasta palkittiin Taru Valta
Kandidaatin tutkielma: Aktiivisuutta ja osallisuutta järjestelmän ehdoilla. Aktivoiva työllisyyspalvelujärjestelmä rakenteellisen sosiaalityön ja sorron viitekehyksessä.
Taru Vallan tutkielmassa tarkastellaan aktivoivaa työllisyyspalvelujärjestelmää rakenteellisen sosiaalityön ja sorron viitekehyksessä. Tutkielman tavoitteena on selvittää, millaisia näkökulmia kriittinen rakenteellisen sosiaalityön teoria ja sorto muodostavat suomalaiseen julkiseen työllisyyspalvelujärjestelmään. Tutkielmassa sortoa tarkastellaan hienovaraisena vallankäyttönä ja hiljaisena, osin tiedostamattomasti epäoikeudenmukaisuutta ylläpitävänä ilmiönä, joka kohdistuu vaikeasti työllistyviin ihmisiin perustuen heidän asemaansa sosiaaliturvasta riippuvaisina työttöminä.
Tutkielmassa keskeisiksi työttömiä sortaviksi rakenteiksi tunnistettiin uusliberaali ideologia, aktivointiin perustuva työllisyyspalvelujärjestelmä sekä sosiaaliturvan vastikkeellisuus. Laissa säädetyt aktivointivelvoitteet ja etuuksien vastikkeellisuus johtavat siihen, että sosiaalityössä joudutaan tekemään ratkaisuja, jotka ovat alan arvoperiaatteiden vastaisia. Kun palvelut rakentuvat kansalaisten tarpeiden sijasta lähtökohtaisesti hallitsevan ideologian normaalia ja moraalikäsitystä tukevaksi, on samanaikaisesti vaikea kunnioittaa ja edistää ihmis- ja perusoikeuksia. Tutkielmassa tunnistetaan, kuinka sosiaalityö voi olla yksi järjestelmän sortoa ylläpitävä ja uusintava rakenne. Kriittinen rakenteellisen sosiaalityön teoria voi auttaa sosiaalityötä kyseenalaistamaan hallitsevia paradigmoja ja näkemään sille vaihtoehtoja.
Tutkielmassa on vahva kriittinen ote. Tutkielmassa näkyy tekijän teoreettinen ja käsitteellinen osaaminen ja laaja lukeneisuus. Teoriaa hyödynnetään ilmiön analysoimisessa ja käsitteellistämisessä läpi työn. Tutkielma on johdonmukainen ja eheä kokonaisuus.
Lisätietoja
Apulaisprofessori Anna Nikupeteri, yhteiskuntatieteiden tiedekunta, anna.nikupeteri(at)ulapland.fi