Uutiset 2009

Suomen Kulttuurirahastolta apurahoja Lapin yliopistoon

27.2.2009

Suomen Kulttuurirahasto on jakanut tämän vuoden apurahat. Lapin yliopistosta apurahan saivat vieraileva tutkija Laura Junka sekä pohjoisen etnografian työryhmä: Tuomas Honka, Juha Pentikäinen ja Joona Pietarila.

Taiteen maisteri Tuomas Honka, filosofian tohtori Juha Pentikäinen ja tuottaja Joona Pietarila saivat Huhtamäen rahastosta 30 000 euroa mansien karhunpeijaisia käsittelevän dokumentin toteuttamiseen. Mansit eli vogulit ovat Uralin vuorten takana Obin sivujokien varsilla elävä suomalais-ugrilainen kansa, jolla on suuri menneisyys mutta ankara nykypäivä. Neuvostovallan sekä maakaasu- ja öljyteollisuuden vaikutuksesta mansien elintila on käynyt ahtaaksi ja kansan etninen voima on ehtymässä. Nykyään mansit ovat noin 8 000 ihmisen kansanpirstale: kielen puhujia on enää noin 3 000.

Juha Pentikäinen on tehnyt pohjoisen Euraasian alkuperäiskansojen keskuuteen yhteensä 23 etnografista kenttätutkimusmatkaa. Matkojen aikana on pystytty tallentamaan merkittävä osa mm. hantien, mansien, nanaitten ja jakuuttien katoavasta samanistisesta perinteestä. Pentikäinen sai vuonna 2002 tekemällään kenttämatkalla Pelym-joen mansisamaanilta lahjaksi rummun, sangvyltap-soittimen ja tuohikaarnaisen naamion, joiden avulla voi seurata karhumenoja, kun karhu seuraavan kerran kaadetaan. 

Työryhmä toteuttaa kenttämatkan Hanti-Mansiaan elo-syyskuussa 2009. Matkalla kerätystä karhunpeijaisiin liittyvästä materiaalista tuotetaan mediataiteellinen kokonaisuus (näyttelypresentaatio), joka on esitettävissä aihepiiriin erikoistuneissa museoissa ja erilaisten kokousten, näyttelyiden ja seminaarien yhteydessä. Mediataidekokonaisuus sisältää ääntä, videoitua kuvaa, valokuvia ja grafiikkaa.

Lapin yliopistossa vieraileva tutkija (University of East London, LaY), M.Sc. Laura Junka sai Eeva Rauhankallion rahastosta 11 000 euroa palestiinalaisten politiikkaa käsittelevän väitöskirjatyön loppuunsaattamiseen ja työn muokkaamiseksi kirjaksi. 

Junka tutkii väitöskirjassaan palestiinalaisten representaatiota ja poliittista subjektiviteettiä toisen kansanousun, al Aksan intifadan, aikana. Väitöskirja sijoittuu kulttuurin- ja politiikantutkimuksen aloille, tarkemmin ns. postkolonialistisen tutkimuksen piiriin. Väitöksen ohjaajia ovat Professori Haim Bresheeth, Dr Jeremy Gilbert ja Dr Maggie Humm.

Muita Rovaniemelle tulleita apurahoja:
Filosofian maisteri Jussi Kämäräinen, tietokannan toteuttamiseen talvisodan alussa evakuoimatta jääneistä suomalaisista siviileistä, Otto Isojärven rahastosta 21 000 euroa.

Kasvatustieteen maisteri Anita Haataja, päätöksenteon opettelua vuorovaikutteisessa oppimisympäristössä käsittelevään väitöskirjatyöhön, Peruskouluväen rahastosta 6 000 euroa.

Filosofian maisteri Paula Ronkainen, estrogeenin vaikutuksia luurankolihaksistoon käsittelevään väitöskirjatyöhön, Ester ja Uuno Kokin rahastosta 21 000 euroa .

Yhteiskuntatieteiden maisteri Sirpa Mertala, terveyskeskusten ja sairaaloiden henkilöstön välistä yhteistyötä käsittelevään väitöskirjatyöhön, Juhani Kämpin rahastosta 21 000 euroa.

Kuvataiteen maisteri Valpuri Kylmänen, litografian työvälineiden hankintaan ja jatko-opintoihin New Meksikossa 7 000 euroa.

Suuntaus jatkui - suurempia apurahoja harvemmille
Suomen Kulttuurirahaston hakemusten määrä pysyi lähes ennallaan. Hakemuksia jätetiin reilut 7 000. Haettu summa oli lähes 140 miljoonaa euroa. Apurahoja myönnettiin satakunta vähemmän kuin viime vuonna: 1 103 apurahaa ja kolme palkintoa, yhteensä 20,3 miljoonaa euroa. Tieteen apurahojen osuus nousi hieman, 56 prosenttiin. Taiteelle myönnettiin 41 % ja yleiskulttuuriin loput 3 % kaikista apurahoista

Lisätietoja:
Maisa Kotoaro
tiedotuspäällikkö
Suomen Kulttuurirahasto
puh. (09) 6128 1216, 050 596 2147 
 
LaY/Viestintä/OT