Yhteiskunta
Uutinen, kuvituskuva 1

Suomen Ulkomaankaupan Edistämisrahaston (SUE) apuraha oikeustieteen opiskelija Tenho Luoma-Keturille

5.11.2020

Suomen Ulkomaankaupan Edistämisrahasto (SUE) solmi Lapin yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston kanssa keväällä 2020 yhteistyösopimuksen, jonka tavoitteena on tukea Lapin ja Itä-Suomen alueen yritysten kansainvälistymiseen tai vientiin suuntautuvia pro gradu -tutkielmia. Ensimmäisessä yhteistyöhaussa palkituksi Lapin yliopistosta tuli oik.yo. Tenho Luoma-Keturin tutkimus vahinkokäsitteiden eroista ja niiden merkityksestä suomalaisvenäläisissä liikesopimuksissa.

Suomen ja Venäjän välisessä tavarakaupassa sovelletaan kansainvälistä kauppalakia, jollei muuta ole sovittu. Sen soveltaminen voidaan siis sulkea pois, mutta silloinkin, kun sitä sovelletaan, se ei sovellu kaikkiin tavaroihin eikä kaikkiin ongelmiin kuten esimerkiksi sopimuksen pätemättömyyteen tai tavaran omistusoikeuksiin. Tällöin tulee sovellettavaksi kansallinen laki joko lainvalinnan tai kansainvälisen yksityisoikeuden sääntöjen pohjalta.

Tämän seurauksena vahinkojen korvaamiseen voi tulla sovellettavaksi joko kansainvälinen kauppalaki, Suomen kauppalaki tai Venäjän siviilikoodeksi. Venäjällä on kehittynyt omanlaisensa vahingonkorvausoikeus, joka saattaa vaikuttaa tuomareiden ajatteluun silloinkin, kun riitoja ratkaistaan kansallisessa tuomioistuimessa kansainvälisen kauppalain pohjalta.

– Vahinkokäsitteiden erojen tunteminen on tärkeää kauppasopimuksia solmittaessa, toteaa Luoma-Keturi tutkimuksensa aiheesta.

Tutkielmassa käsitellään vahinkolajeja verraten niitä Suomen oikeuteen. Luoma-Keturi ilmentää, miten erilaiset vahinkokäsitevalinnat sopimuksissa voivat vaikuttaa ratkaisevasti sopimusosapuolten sopimusvastuuseen Suomen ja Venäjän lainsäädäntöjen alaisuudessa. Esimerkiksi se vahinko, mikä Suomessa ymmärretään välittömänä ja välillisenä vahinkona, voidaan Venäjällä ymmärtää aivan erilaisten käsitteistöjen mukaisesti.

Kun idänkaupassa laaditaan sopimuksia, osapuolet voivat toimia omien järjestelmiensä käsitteistöjen ’vaikuttamana’, ja nämä käsitykset voivat olla Suomessa ja Venäjällä hyvin erilaiset. Voi siis syntyä tilanteita, joissa osapuolet tulevat tyytyväisinä ulos neuvotteluhuoneesta juuri allekirjoitetun sopimuksen kanssa mutta ymmärtävät kyseisen sopimuksen sisällön toisistaan poikkeavalla tavalla. Tutkielmassa avataan vahinkokäsitteistöä ja niiden sisältöä kummankin maan näkökulmasta, jottei edellä kuvattuja tilanteita syntyisi.

Luoma-Keturi vertailee myös Suomen ja Venäjän oikeuden erilaista taustaa ja normiston kehittymistä sekä sopimusten tulkintaa. Näiden erojen tunteminen auttaa ymmärtämään venäläistä juridista ajattelutapaa sekä neuvottelutilanteissa että sopimusten laatimisessa.

Ulkomaankaupan edistämiseen Luoma-Keturin tutkielma tuottaa tarpeellista ja käytännöllistä tietoa liiketoiminnan juridiseksi tueksi. Tutkielma tulee arvioitavaksi vielä vuoden 2020 aikana. Ohjaajana toimii professori, dekaani Soili Nysten-Haarala.

Katso Tenho Luoma-Keturin oma YouTube-video, jossa hän esittelee pro gradu -työtään: https://youtu.be/YReJuMpH9tk

SUE:n syksyn 2020 apurahahaku pro gradu -tutkielmille

Syksyn apurahahaku avautuu loppuvuodesta 2020 ja siitä tiedotetaan erikseen. Tutkielman tulee soveltua yhteen seuraavista kriteereistä:

• Tutkielma liittyy Lapin tai Itä-Suomen alueen yritysten kansainvälistymiseen tai vientiin
• Tutkielma liittyy Suomen elinkeinoelämän kansainvälistymiseen tai vientiin
• Tutkielma tehdään yritysyhteistyössä yhden tai useamman alueella toimivan, kansainvälistymistä tavoittelevan yrityksen kanssa TAI yhteistyössä alueella toimivan kansainvälistymistä edistävän tahon kanssa (esim. ELY tai Kauppakamarit)

Lisätietoja:

Tenho Luoma-Keturi, Tenho.LK(at)hotmail.com

Satu Uusiautti, koulutusvararehtori, Satu.Uusiautti(at)ulapland.fi