Future Bio-Arctic Design II (F.BAD II) -hankkeen päätösnäyttelyssä nähdään muun muassa hyttysiä karkottava koru sekä erilaisia antibakteeristen tekstiilien prototyyppejä. Kuva: Ritva Jääskeläinen
Näyttelysyksy käynnistyy Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa maanantai-iltana 4. syyskuuta klo 18–19.30 vietettävien avajaisten merkeissä. Koettavaksi tulee kaikkiaan neljä erilaista näyttelyä. Lämpimästi tervetuloa avajaisiin! Näyttelyihin on mahdollista tutustua yliopiston aukioloaikoina 21. syyskuuta asti.
Gallerioissa Seinä ja Hämärä avautuu Future Bio-Arctic Design II (F.BAD II) -hankkeen päätösnäyttely, jossa esitellään tieteen ja taiteen kokeellisessa vuorovaikutuksessa kehitettyjä uusia ilmaisumuotoja ja teknologioita. Gallerioissa Kilo ja Lyhty nähdään Ritva Jääskeläisen erilaisin materiaalein ja tekniikoin toteuttamia tekstiilitaideteoksia esittelevä näyttelykokonaisuus. Galleria Kopiossa avautuva Liisa Aholan näyttely esittelee viimeisen vuoden aikana syntyneitä luovia taiteellisia kokeiluja. Galleria Kellarissa nähdään puiden ja kasvien roolia kaupunkiympäristössä tutkiskeleva Vilma Vitikan valokuvanäyttely.
Lisäksi avajaisia vietetään 4.9. klo 18 alkaen myös yliopiston kahvila Meidän Lovisan yhteydessä sijaitsevassa taiteiden tiedekunnan Galleria Lovisassa, jossa avautuu graafisen suunnittelun opetushenkilökunnan maailmanloppua visioiva yhteisnäyttely. Tervetuloa!
Galleriat Seinä ja Hämärä
FUNKTIO³
– Hyttysiä karkottavia koruja ja antibakteerisia tekstiilejä
5.–21.9.2023
Avajaiset maanantaina 4.9.2023 klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.

FBAD II -hankkeen tekstiileissä voi aistia kasvien tuoksun ja nähdä,
miten luonnon omat puolustusmekanismit on liitetty tekstiilien
ominaisuuksiksi. Kuva: Ritva Jääskeläinen
FUNKTIO³ on Future Bio-Arctic Design II (F.BAD II) -hankkeen päätösnäyttely, jossa yhdistyvät tieteen ja taiteen kokeellinen vuorovaikutus eli uudet ilmaisumuodot ja teknologiat. FBAD II -hankkeen tekstiileissä voi aistia kasvien tuoksun ja luonnon muodoista inspiraationsa saaneet kuosit sekä nähdä, miten luonnon omat puolustusmekanismit on liitetty tekstiilien ominaisuuksiksi.
Koivusta ja tuohesta valmistettu
Suopursu-korusarja karkottaa nimensä mukaisesti tuoksullaan hyttysiä. Matkatyynyn, joogamaton, ulkokalusteen verhoilukankaan tai neulekerraston antibakteerinen käsittely ei tarjoa kasvualustaa mikrobeille. Näyttelyssä on esillä viisi prototyyppiä, joiden suunnitteluun ja valmistukseen on osallistunut tutkija-taiteilijoiden kanssa joukko suomalaisia yrityksiä, kuten Annala Oy (Lapua), HEMPEA (Ivalo), Jaatu (Ivalo), Kaamoskehrä Osuuskunta (Salla), Kniteco Oy (Liperi) ja Oooza Design (Rovaniemi).
Euroopan aluekehitysrahaston rahoittama Future Bio-Arctic Design II (F.BAD II) -hanke on toinen askel lappilaisten tekstiili-innovaatioiden tutkimus- ja kehitystyössä. Projektissa on luotu uusia ympäristöystävällisiä vihreän kemian ratkaisuja älytekstiileihin Luonnonvarakeskuksen, Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan ja Lapin ammattikorkeakoulun sekä yritysverkoston yhteistyönä.
F.BAD I-II -hankkeissa (2018–2021, 2021–2023) tutkittiin pohjoisen luonnon kasveista yhdisteitä, jotka voisivat korvata nykyisin tekstiiliteollisuudessa käytettyjä haitallisia viimeistelykemikaaleja. Hankkeen älysovellutuksissa merkittäviksi nousivat pohjoisten kasvien, kuten suopursun ja väinönputken uutteiden mahdollisuudet luonnonmukaisina bakteerien- ja homeenestoaineina tai hyönteisten karkotteina. Esimerkiksi antibakteerisia ja hyönteisten karkottamiseen soveltuvia tekstiilejä on jo olemassa, mutta niissä käytetään usein ympäristölle haitallisia yhdisteitä.
Lisätietoja:
Projektipäällikkö, Susan Kunnas, tutkija, Luonnonvarakeskus, susan.kunnas(at)luke.fi, 040 801 5299
Projektipäällikkö Heidi Pietarinen, tekstiilialan professori, Lapin yliopisto, heidi.pietarinen(at)ulapland.fi, 040 484 4401
Projektipäällikkö Reeta Sipola, asiantuntija, Lapin ammattikorkeakoulu, reeta.sipola(at)lapinamk.fi, 040 704 0027
Galleriat Kilo ja Lyhty
Ritva Jääskeläinen:
Pinnalla – tekstiilitaiteen näyttely
5.–21.9.2023
Avajaiset maanantaina 4.9.2023 klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.

Ritva Jääskeläinen:
Flora II. Yksityiskohta. 2023
Ritva Jääskeläisen (TaM)
Pinnalla-näyttelyssä on esillä erilaisin materiaalein ja tekniikoin toteutettuja tekstiiliteoksia. Jääskeläisen tekstiiliteokset syntyvät usein vanhojen tavaroiden ja tarinoiden inspiroimina. Osassa näyttelyn teoksia Jääskeläinen palaa omaan lapsuuteensa tuomalla kankaalle vanhoja valokuvia kuvansiirtotekniikalla. Osassa teoksia hän tutkii luonnon monimuotoisuutta kasvien ja kasvikansion kautta. Pinnalla-näyttelyn teokset kertovat elämän hetkellisyydestä ja ovat osa Jääskeläisen omaa selviytymistarinaa.
Jääskeläinen käyttää teoksissaan kierrätysmateriaaleja, kuten vanhoja kankaita, papereita ja esineitä. Tekniikoissa yhdistyvät vapaa konekirjonta, käsinkirjonta, kuvansiirto, digitulostus kankaalle, kankaan maalaus ja paperitekstiilitekniikka, joilla Jääskeläinen loihtii teoksiinsa kiinnostavia pintoja. Galleria Lyhdyssä on esillä Jääskeläisen jacquard-tekniikalla kudottuja kankaita, jotka ovat osa hänen väitöskirjansa taiteellista osiota.
Lisätietoja:
Ritva Jääskeläinen
Ritva.jaaskelainen(at)ulapland.fi
040 484 4255
Galleria Kopio
Liisa Ahola:
Keskeneräisiä ideoita
5.–21.9.2023
Avajaiset maanantaina 4.9.2023 klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.

Akvarellipaperille sinistä akryylimaalia sisältänyt sulatettu lumipallo. Suola lisätty sulamisen jälkeen, 2023.
Galleria Kopiossa avautuvassa näyttelyssä nähdään Liisa Aholan viimeisen vuoden aikana tekemiä luovia kokeiluja. Osittain aivopieruiksi ja kömpelöiksi luonnoksiksi jääneiden tuotosten esilletuomisen tavoitteena on ylistää ilman paineita tekemisen ja kokeilemisen iloa.
Keskeneräisten tuotosten ja ajatusten yhdistävänä elementtinä on pyrkimys nähdä asioita laajemmin kuin ihmisen näkökulmasta. Esillä olevien materiaalikokeilujen tavoitteena oli ympäristöystävällisyys sekä tekijälle uudenlaisten näkökulmien ja menetelmien löytyminen.
Liisa Ahola opiskelee kuvataidekasvatuksen maisteriohjelmassa. Kuvataiteilijaksi hän valmistui 2015 Tampereen ammattikorkeakoulusta. Hän on kiinnostunut pohtimaan ihmisyyden ja elollisuuden muotoja, tarkastellen niitä itseironian ja muiden koiruuksien sekä leikillisyyden kautta. Hän työskentelee yleensä video- ja mediataiteen parissa.
Lisätietoja:
Liisa Ahola, jenniaho(at)ulapland.fi
Galleria Kellari
Vilma Vitikka:
Luonnollisesti ruudussa
5.–21.9.2023
Avajaiset maanantaina 4.9.2023 klo 18–19.30
F-talo, K-kerros, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.

Vilma Vitikka:
Strasbourg. 2023. Valokuva.
Luonnollisesti ruudussa -valokuvanäyttelyn teokset tutkivat puiden ja kasvien roolia kaupunkiympäristössä. Vilma Vitikka syttyi aiheesta käsitellessään Rovaniemellä asumisen kriisiä.
– Saimme valokuvauksen sivuaineessa tehtäväksi tutkia puita valitsemastamme näkökulmasta. Tehtävänanto herätti ärsytystä, koska en viihtynyt siihen aikaan Rovaniemellä. Asuin pelkästään puiden keskellä enkä jaksanut enää katsella niitä, Vitikka kertoo.
– Rovaniemen keskustan betonit ottivat myös päähän, vaikka olen sydämeltäni kaupunkilainen, sillä Rovaniemeä ympäröivän luonnon vastakohtana keskustasta puuttuu viihtyisyyttä luovat puut ja puistoalueet.
Aihe jäi hautumaan Vitikan mieleen, kunnes hän huomasi Interrail-matkallaan tutkivansa kameralla puiden ja rakennusten suhteita muutamaa kuukautta myöhemmin keväällä 2023.
Vilma Vitikka on ruutuja, raitoja ja värejä rakastava kolmannen vuoden opiskelija Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa.
Luonnollisesti ruudussa on Vitikan ensimmäinen yksityisnäyttely ja se esittelee aiheensa lisäksi hänelle tyypillistä kuvaustyyliä.
Lisätietoja:
Vilma Vitikka, vilmviti(at)ulapland.fi
Instagram: @vilmavitikka
LY / TTK / LP