• Weboodi
  • Outlook
  • Finna
  • Tenttis
  • Optima
  • Moodle
Matkailu
 
Uutinen, kuvituskuva 3

TEFI10 –matkailukonferenssissa pureudutaan matkailutoiminnan eettisyyteen

1.6.2018

Lapin yliopiston Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti ja kansainvälinen Tourism Education Futures Initiative (TEFI) –verkosto järjestävät ensimmäistä kertaa Suomessa TEFI –matkailukonferenssin. Pyhätunturilla 3-6.6.2018 pidettävän TEFI10 –konferenssin teemana on ”Knowing with nature – The future of tourism education in the Anthropocene”.

Maailman matkailijamäärien odotetaan lähitulevaisuudessa moninkertaistuvan. Matkailu nähdään uusia mahdollisuuksia tarjoavana, kasvavana toimialana. Se on ala, joka tuo työllisyyttä ja elinvoimaisuutta hiljeneviin yhteisöihin. Pohjoisessa matkailu nojaa pitkälti puhtaaseen luontoon ja erämaisiin maisemiin. Luontomatkailu toimiikin hyvin erilaisten maankäyttömuotojen täydentäjänä.

Arktisilla alueilla – kuten Lapissa – matkailun ympäristömuutokset ovat kuitenkin jo selvästi havaittavissa. Ympäristövastuullisuuden merkitys matkailutoiminnassa korostuu tulevaisuudessa entisestään. Konferenssissa etsitään uusia, vaihtoehtoisia ajattelu- ja toimintamalleja sille, että luonto nähdään yksipuolisesti matkailun resurssina.

TEFI –konferenssin järjestäminen Pohjois-Suomessa mahdollistaa huomion kiinnittämisen Lapin matkailuun. Millaista matkailutietoa lappilaisen matkailuelinkeinon parissa tuotetaan? Millaista tietoa meidän tulisi tuottaa, jos haluamme edistää vastuullista matkailutoimintaa? Miten voimme kehittää matkailualan koulutusta niin, että vastuulliset toimintatavat näyttäytyvät ensisijaisina keinoina alan toimijoille ja asiantuntijoille?

Konferenssi kokoaa matkailun tutkijoita, kouluttajia ja alan toimijoita pohtimaan yhdessä, millaisiin luontokäsityksiin matkailun asiantuntijoiden koulutus nojautuu ja millaista tietoa luonnosta matkailutoimintaa suunniteltaessa tuotetaan ja hyödynnetään. Tavoitteena on tuottaa tietoa ja kehittää uusia pedagogisia lähestymistapoja, joilla luonnon ja ihmisen välistä suhdetta voidaan tarkastella uusin tavoin niin matkailututkimuksen piirissä kuin laajemminkin.


Mikä TEFI?

Tourism Education Futures Initiative – TEFI – on vuonna 2006 perustettu matkailututkijoiden ja opettajien sekä matkailua harjoittavien toimijoiden ja yhteisöjen verkosto. Verkoston tavoitteena on edistää vaihtoehtoisia matkailun muotoja, jotka ovat kestäviä ja oikeudenmukaisia ja jotka edesauttavat yhteisöjen elävänä säilymistä. Koulutus nähdään siirtymisenä kohti tietoon pohjautuvaa matkailupolitiikka ja matkailun suunnittelua. Verkoston edistämien kokonaisvaltaisten lähestymistapojen avulla matkailua voidaan kehittää osana moninaista maailmaa – oppimalla toisiltamme ja välittämällä toisistamme.


Konferenssin kotisivut: www.ulapland.fi/tefi
TEFI:n verkkosivut: http://tourismeducationfutures.org/

 
Lisätietoja:
Rantala Outi, apulaisprofessori
outi.rantala(at)ulapland.fi
040 484 4202

García-Rosell José-Carlos, yliopistonlehtori
Jose-Carlos.Garcia-Rosell(at)ulapland.fi
040 484 4190


Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK