Uutiset 2021
Kuer_edestä_web.jpg
Kuva: Suuren ympäristötaideteoksen tekeminen oli yhteistyötä. Teoksen elementtejä tarkasteltiin yhdessä pohtien seuraavia työvaiheita ja työnjakoa. Välillä puurrettiin hiljaisuudessa omien ajatusten kanssa, mutta useimmiten työn ääreltä kuului puheen sorinaa ja naurua. Kuva: Antti Stöckell.

Taideopiskelijat rakensivat pajuveistoksia Äkäslompolon kyläkeskukseen

3.9.2021

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan opiskelijat pitivät elo-syyskuun taitteessa ympäristötaidetyöpajan Ylläksellä, Äkäslompolon kylässä. Työpajassa rakennettiin pajuveistosteos, joka ammentaa ideansa paikalliskulttuurista ja luonnosta. Teoksen aiheena on Kuer, eli Äkäsjoen meritaimen.

Kurssin ohjaajat Antti Stöckell, Maria Huhmarniemi ja Timo Jokela toivottivat kyläläiset tervetulleeksi Äkäsjoen rannassa, Jokimukan palstalla pidettävään työpajaan. Paikalla vieraili useita kyläläisiä, seuraamassa veistoksen rakentamista ja jakamassa kokemuksiaan ja ajatuksiaan elämästä sekä tulevaisuudesta Äkäslompolossa.

– Pajuveistoksen äärellä käytiin hyviä keskusteluita niin pajuveiston tekniikasta kuin paikalliskulttuurista, luonnosta ja maailman menosta. Pohdimme kyläläisten kanssa myös ideoita seuraaviin teoksiin ja muuhun yhteistyöhön, kertoo Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan yliopistonlehtori Maria Huhmarniemi.

Osana työpajaa tehtiin myös tutkimusta, kun kuvataidekasvatuksen opiskelija Laura Saari kokosi aineistoa pro gradu -työhönsä. Saari tarkastelee työssään, miten ympäristötaidetyöpajassa käsitellään Hannukaisen kaivoksen vaikutuksia lähialueiden vesistöihin.

Pajuveistos toteutettiin usean tahon yhteistyönä. Taidetyöpaja on Lapin yliopistossa osa kuvataidekasvatuksen projektiopintoja, uutta Soveltavan taiteen koulutusohjelmaa sekä kansainvälistä Arctic Art and Design -maisteriohjelmaa. Lisäksi yhteistyöhön osallistui Art Äkäslompolo -taidetapahtuma, ja työtä tuki myös Ylläs ilman kaivoksia -yhteisö.

Kuer_useampi työ_web.jpg
Kuva: Antti Stöckell.

Lisätietoja:

Antti Stöckell
antti.stockell(at)ulapland.fi
040 484 4408

Maria Huhmarniemi
maria.huhmarniemi(at)ulapland.fi
0407639948