Mitä on soveltava taide?
Soveltavan taiteen käytäntö ulottuu julkisesta taiteesta poliittisiin taideinterventioihin sekä erilaisia kohtaamisia tuottaviin taidetyöpajoihin. Opinnot antavat sinulle työvälineitä työskennellä sosiaalisten, yhteiskunnallisten ja ympäristöön liittyvien kysymysten parissa. Opintoprojekteissa kehität työelämässä tarvittavia taitoja, kuten projektien suunnittelu- ja organisointimenetelmiä sekä niiden mallintamista, markkinointia ja dokumentointia.
Valmistumisen jälkeen voit toimia taiteilijana tai asiantuntijana esimerkiksi kansallisissa ja kansainvälisissä hankkeissa. Tehtävänimikkeitä ovat muun muassa yhteisötaiteilija, ympäristötaiteilija, organisaatiotaiteilija, kuntataiteilija ja taideohjaaja.
Miksi meille?
Soveltavan taiteen -koulutusohjelmassa yhdistyy luovasti tulevaisuuden ennakointi, kuvataide sekä yhteistyö muiden ammattialojen kanssa. Opinnossa saat valmiuksia suunnitella ja toteuttaa taidetta osana julkista sektoria ja elinkeinoelämää. Taideteosten lisäksi opinnoissa luodaan taideperustaisia palveluja yhteistyössä esimerkiksi sosiaali- ja hoitotyön sekä kulttuuri- ja luontomatkailun kanssa.
Taideprojektien aikana tutustut opiskelutovereihisi ja luot tulevaisuuden verkostoja. Yksilöllisen ohjauksen avulla opit tunnistamaan omia vahvuuksia ja kehittämään osaamisen alueitasi.
Soveltavan taiteen koulutusohjelmaan kandi+maisteriopintoihin ei ole hakua vuonna 2025. Haku vuonna 2025 vain Soveltavan taiteen maisteriohjelmaan.
Lue lisää opintojen sisällöstä opinto-oppaasta. Meneillään olevien kurssien opetusaikataulut löydät Pepistä.
Lue koulutusohjelman esite >
Tutustu soveltavan taiteen koulutusohjelman opetussuunnitelmaan >
Opinnoissa yhdistyvät taide, tiede ja tutkimus Soveltavan taiteen perusopinnoissa perehdyt muun muassa yhteisö- ja ympäristötaiteen menetelmiin ja toimintatapoihin. Aineopinnoissa luot tutkittuun tietoon perustuvaa ymmärrystä esimerkiksi taiteen ja hyvinvoinnin sekä kestävän kehityksen välisistä yhteyksistä.
Soveltavan taiteen opintoihin liittyy keskeisesti myös tutkimusopinnot ja tutkielman tekeminen. Taiteiden tiedekunta tarjoaa erilaisia taideperustaisia ja muotoilupohjaisia tutkimuskursseja, jotka tukevat valitsemasi tutkimusaiheen rakentumista.
Opintoprojekteissa luodaan yhteistyöverkostoja Soveltavan taiteen opinnoissa vuorottelevat luentomuotoinen teoriaopetus, kuvataide ja projektimuotoinen oppiminen ja tutkiminen. Opinnoissa pääset tekemään yhteistyöprojekteja moniammatillisissa tiimeissä, joita toteutetaan yhteistyössä paikallisten ja kansainvälisten sidosryhmien kanssa. Työelämälähtöisten projektit mahdollistavat oman yhteistyöverkoston luomisen potentiaalisten työnantajien ja taiteen tilaajien kanssa jo opintojen aikana.
Kandidaatin tutkinnon sivuaineopinnot 50 op
Sivuaineopintojen avulla voit suunnata omaa osaamista ja tulevaa työuraasi. Soveltavan taiteen työelämäosaamista vahvistavia sivuainekokonaisuuksia ovat muun muassa seuraavat sivuaineet: kokemuksen muotoilu, palvelumuotoilu ja Työelämäkokemus ja ammatilliset verkostot. Taiteilijaidentiteettiä ja -taiteen käytännön osaamista tukevia sivuaineopintoja ovat kuvataiteen sivuaine, valokuvaus, Creative Technologies, tekstiilitaide, liikkuva kuva, multimedia sekä mediailmaisu ja -tuotanto. Lisäksi voit hakeutua opintokojaksoille taiteiden tiedekunnan ja muiden tiedekuntien koulutusohjelmiin: esimerkiksi kieli- ja viestintäopinnot, ympäristöopinnot, kasvatustieteen perusopinnot ja sosiaalityön opinnot vahvistavat profiloitumistasi työelämään. Sivuaineopintoja voi suorittaa myös muissa korkeakouluissa ja esimerkiksi ulkomaisissa yliopistoissa, esimerkiksi opiskelijavaihdossa.
Osa sivuaineista on kaikille avoimia ja osaan haetaan portfoliolla. Huomaa, että soveltavan taiteen perus- ja aineopintoihin sisältyy osa kuvataiteen perusopinnoista osana valinnaisia työpajaopintoja. Mikäli valitset opintoihisi juuri näitä kuvataiteen perusopintojen sivuaineen kuva- ja muototyöpajoja, ja täydennät kuvataidetta perusopintokokonaisuudeksi, voit hakea porfoliolla kuvataiteen aineopintoihin.
Maisteritutkinnon sivuaineopinnot 35 op
Voit laajentaa työelämävalmiuksiasi tai taiteen- tai tutkimuksen osaamistasi sivuaineopinnoilla. Voit hakeutua sivuaineopintoihin ja opiskella esimerkiksi kieli- ja viestintäopintoja, täydentäviä tutkimusmetodiopintoja, taiteiden tiedekunnan jonkun toisen koulutusohjelman opintoja, sivuaineopintokokonaisuuden taiteiden tiedekunnan opintotarjonnasta ja/tai opintoja muissa Lapin yliopiston tiedekunnissa ja/tai muissa yliopistoissa.
Tutustu taiteiden tiedekunnan sivuaineisiin >
Kandidaatin tutkinto
Koulutusohjelman opinnot koostuvat soveltavan taiteen opinnoista sekä muotoilualan koulutusohjelmien yhteisistä taide-, muotoilu ja kulttuuriopinoista. Tutkintoon sisältyy lisäksi kieli-, viestintä- ja tutkimusopintoja. Soveltavan taiteen opintoihin kuuluu myös pakollisena sivuaineena kuvataiteen perusopinnot. Valmistut taiteen kandidaatiksi.
Maisterin tutkinto
Soveltavan taiteen syventäviin opintoihin kuuluu yhteisöihin ja julkisen tilan taiteeseen liittyviä opintoja, tutkimusmenetelmäopintoja, taiteen yhteisöprojekti sekä pro gradu -tutkielma, joka on 30 opintopisteen laajuinen. Harjaannut itsenäiseen tietojen sekä taitojen hankintaan, luovaan ongelmien ratkaisuun, tieteelliseen ajatteluun sekä tarvittavien tutkimusmenetelmien hallintaan. Soveltavan taiteen syventävä kirjallisuus -kurssi ja tutkimuskurssit antavat edellytykset Pro gradu -tutkielman kirjoittamista. Tutkielma on yleensä soveltavan taiteen käytäntöön liittyvä ja tutkielmassa voi olla taiteellinen osa.
Maisterivaiheessa opiskelet alojen välisesti
Soveltavan taiteen maisteriopinnoissa on yhteisopetusta kuvataidekasvatuksen koulutusohjelman kanssa. Osa kursseista järjestetään yhteisopintoina Sustainable Art and Design, Taiteen asiantuntija -koulutusohjelmien kanssa. Vaihtoehtona on myös hakeutua opiskelemaan näiden ohjelmien opetussuunnitelmien mukaisesti. Sustainable Art and Design > Taiteen asiantuntija >
Kandidaatin opintojen jälkeen sinulla on myös mahdollisuus hakeutua taiteiden tiedekunnan muiden koulutusohjelmien maisteriopiskelijaksi normaalin opiskelijavalinnan mukaisesti opintopolun kautta. Siirtyminen muihin maisteriohjelmiin voi edellyttää ns. siltaopintojen suorittamista. Siltaopinnot voivat esimerkiksi olla pääaineen perus- ja aineopintoja ja/tai pedagogisia opintoja. Kuvataidekasvatus >
Apulaisprofessori Kuvataidekasvatus
Yliopistolehtori Soveltava taide
Professori Kuvataide