Taiteiden tiedekunnan lokakuun näyttelyissä tutkitaan taiteen ja tieteen suhdetta, taiteen ja taidekasvatuksen merkitystä muutoksen ilmentäjänä sekä maalauksen muotoa ja rajoja.
Galleria Katve: Sex and Work, Teemu Mäki
Teemu Mäen prostituutiota käsittelevä Sex and Work -installaatio on esimerkki siitä, miten taide ja tutkimus voivat kohdata toisensa. Installaatiossa Mäki esittää tekstinä oman näkemyksensä prostituutiosta ja antaa seksityöläisten kommentoida tekstiään valokuvien ja videokuvan kautta.
Installaatiossa puretaan seksityöläisten yksiulotteista uhrikuvaa rinnastamalla seksityöläiset muihin ammatinharjoittajiin ja tutkimalla seksityötä työnä muiden töiden joukossa. Teemu Mäen mukaan kaikki työ on alkanut muistuttaa prostituutiota:
– Tavallisessakin työssä yhä tärkeämpää on ilon ja innon teeskentely sekä asiakkaan mielistely, joiden ennen ajateltiin kuuluvan nimenomaan prostituoidun falskiin etikettiin (Mäki 2004, Voima-lehti).
Teemu Mäki pakottaa provokatiivisilla kuvillaan katsojan ottamaan kantaa ja kohtaamaan omat ennakkoluulonsa ja rajoitteensa.
Lisää installaatiosta: http://www.teemumaki.com/inst_sexandwork.html
Galleria Valo: Progressive art in the north, kuvataidekasvatuksen koulutusohjelma
Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan kuvataidekasvatuksen koulutusohjelman näyttelyssä pohditaan ja kuvataan taiteen ja taidekasvatuksen merkitystä muutoksen ilmentäjänä ja aikaansaajana pohjoisissa elinympäristöissä. Näyttelyyn on valittu nuorten ja lasten parissa eri puolilla Pohjois-kalottia toteutettuja ympäristö- ja yhteisötaidehankkeita. Keskeisenä näyttämönä esiteltävissä toiminnoissa on koulupiha tai koulun lähiympäristö, joita on tarkasteltu sosiaalisina toimintakenttinä, ympäristösuhteen ilmentäjinä ja kulttuuri-identiteetin näyttämöinä.
Hankkeissa on käsitelty alueen ihmisille merkityksellisiä asioita taiteen keinoin ja niitä yhdistää eri-ikäisten ja eri kulttuurisesta taustasta kotoisin olevien ihmisten kohtaaminen. Hankkeissa kehitetään ja uudistetaan oman henkilökohtaisen taiteellisen ilmaisun lisäksi eri organisaatioiden, yhteisöjen ja taideopetuksen välisiä työtapoja sekä voimistetaan taiteen toimintaedellytyksiä pohjoisissa ympäristöissä ja yhteisöissä.
Näyttelyssä on esillä koulupihaprojektit Rovaniemeltä ja Sevettijärveltä, Jokkmokkista sekä Lovozerosta. Nuorten ja heidän tukiryhmiensä talvitaidetoimintaa esitellään Sallasta. Norjasta esillä on Nordlandissa Nesnassa toteutettu ympäristötaideprojekti sekä Kautokeinossa toteutetun talvitaidetyöpajan tuloksia.
Galleria Kilo: Piste nro 2 – Planetaario, Veera Vasara
Veera Vasaran akryylimaalauksissa tutkitaan perusmuotoa ja tarkastellaan maalauksen rajoja.
Teoksissa piste laajentuu ympyräksi, ympyrä palloksi. Eriväriset ja -kokoiset pisteet luovat vaikutelmia tilasta ja liikkeestä, mutta herättävät katsojassa myös assosiaatiota. Ne voi nähdä yhtä hyvin atomeina kuin taivaankappaleina – ja jälleen maalipisteinä paperilla.
Kaikkien näyttelyiden avajaiset järjestetään torstaina 24.9.2009 kello 18, Lapin yliopisto, taiteiden tiedekunta, Yliopistonkatu 8, 96300 Rovaniemi.
Tervetuloa!
Gallerioiden aukioloajat:
Ma–pe klo 8.00–19.15
La klo 8.30–14.30
Su suljettu
LaY/Viestintä/OT