Uratarinat

Tanja Sanila. Kuva: Disainari

Tanja Sanila, taiteen monitoiminainen ja poromies

15.5.2016

Vaikka Tanja Sanilan graafisen alan yrityksellä on ikää kohta kymmenen vuotta, sillä ei ole vielä omia kotisivuja.

– En ole ehtinyt tehdä, Sanila naurahtaa.

Ei ihme, sillä Sanila on paitsi taiteilija ja yrittäjä myös poromies, kolttasaamelaisten luottamusmies ja Inarin kunnanhallituksen jäsen. Yrityksen nimessä yhdistyy kaksi intohimoa: Disainari tarkoittaa muotoilijaa mutta sisältää myös rakkaan kotiseudun nimen.

Sanila on pienestä pitäen rakastanut piirtämistä. Piirustustaidoillaan hän pääsi opiskelemaan ja elätti itsensä myös opintojen aikana.

– Halusin opiskella teollista muotoilua, koska siinä pääsee vaikuttamaan ihmisten elämään. Olen aina ollut kiinnostunut yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta.

Sanila kuvailee taideopintoja yleissivistäväksi koulutukseksi, josta voi suuntautua melkein mille alalle tahansa.

– Taiteen maisterin tärkein tehtävä on saada ihmisille hyvä mieli.

Sanila perusti yrityksensä samana vuonna, kun valmistui yliopistosta. Hän on erikoistunut satujen kuvittamiseen ja eläinhahmoihin. Eniten työllistävät graafiset taittotyöt ja kuvittaminen mutta myös valokuvaus ja muotoilu.

Sevettijärvi kutsui, kun isä kuoli ja porotokka tarvitsi hoitajaa. Niin taiteen maisterista tuli poromies, jonka työt rytmittyvät poronhoidon mukaan.

– Porot ovat minulle levähdyspaikka. Luonnossa saa perspektiiviä elämään.

Viime vuonna koltat valitsivat Sanilan luottamusmiehekseen kolmivuotiskaudelle. Hän on ensimmäinen tehtävään valittu nainen.

– Luottamusmies pyrkii parantamaan ihmisten elinolosuhteita, ihan niin kuin teollinen muotoilija. Luottamusmiehenä tapaan monenlaisia ihmisiä, joilta opin ja saan ideoita. Ihmiset ovat minulle inspiraation lähde.

Tulevaisuudeltaan Sanila toivoo ennen kaikkea onnellisuutta.

– Joskus toivottavasti ei tarvitse enää hikipäissä tehdä töitä. Toivoisin voivani laajentaa yritystäni. Olisi hienoa näyttää, että isompi graafisen alan toimisto voi pärjätä Pohjois-Suomessakin.

Tanja Sanila

Taiteen monitoiminainen ja poromies

• Syntynyt Inarin Sevettijärvellä vuonna 1979
• Aloitti teollisen muotoilun opinnot Lapin yliopistossa 2000
• Valmistui taiteen maisteriksi 2007
• Perusti graafisen alan yrityksen Disainarin 2007
• Suoritti porotalouden ammattitutkinnon Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa 2013
• Valittiin kolttasaamelaisten luottamusmieheksi 2015

Teksti: Marjo Laukkanen
Kuva: Disainari

Kirjoitus on julkaistu alun perin Kide-lehdessä 2/2016.