Uutiset 2025
TM-showroom_kuva-JussiLeinonen_550x367px.jpg
Kuva: Jussi Leinonen.

Teollinen muotoilu sekä tekstiili- ja pukutaide esillä Sampokeskuksessa ja Lappia-talolla

17.3.2023

Lapin yliopiston opiskelijoiden ja henkilökunnan muotoiluosaamiseen ja taiteeseen pääsee tutustumaan useissa näyttelyissä Rovaniemellä Arctic Design Weekin aikana 20.–26. maaliskuuta. Muotia ja tekstiilitaidetta on esillä Lappia-talolla. Sampokeskuksessa on niin opiskelijoiden installaatio kuin teollisen muotoilun laaja showroom, joka esittelee teollisen muotoilualan monipuolisuutta sekä näytteitä opiskelijoiden töistä ja hankkeiden tuloksista.

Muotia ja tekstiilitaidetta
20.3.–13.4.2023

Lappia-talon ala-aula (Jorma Eton tie 8a, Rovaniemi)
Avoinna: ma–la klo 12.00–18.00

Yksityiskohta kokeilevaa värjäystä ja kudontaa yhdistävästä tekstiiliteoksesta. Milja Rummukainen ja Emma Dumasdelage, 2022. Kuva: Ritva Jääskeläinen.
Kokeilevaa värjäystä ja kudontaa yhdistävä tekstiiliteos. Milja Rummukainen ja Emma Dumasdelage, 2022. Kuva: Ritva Jääskeläinen.

Muotia ja tekstiilitaidetta -näyttely tuo esille muodin, tekstiilitaiteen ja materiaalitutkimuksen opiskelijoiden osaamista. Näyttelyssä on monipuolinen kattaus erilaisia teoksia, konsepteja ja työnäytteitä.

Esillä on tekstiilinäytteitä, joita on tehty tekstiilitaiteen opinnoissa kokeilemalla värjäystä luonnonväriaineilla ja synteettisillä väriaineilla sekä yhdistelemällä värjättyjä lankoja erilaisten kudontatekniikoiden avulla.

Näyttelyssä pääsee tutustumaan myös pukutaiteeseen, joka on kokeilevaa, puettavaa taidetta. Esillä on opiskelija Venla Arkon suunnittelema kolmen puvun kokonaisuus.

Lisäksi esillä on villahuopia, joita on suunniteltu yritysyhteistyössä kutomo K&H Annala Oy:n kanssa, sekä tutkimuksellisia julisteita kestävästä suunnittelusta.

Näyttelyn ovat kuratoineet koulutusohjelman henkilökunnasta Ritva Jääskeläinen, Karoliina Laxström ja Jenni-Liisa Yliniva. Näyttelyn suunnittelusta ja toteutuksesta on vastannut opiskelijaryhmä: Piritta Marttila, Sirpa Lehto, Ilona Ravanttinen, Venla Arkko, Anniina Pennanen, Kati Lähde ja Jessica Nevala.

Venla-Arkko_luonnos_400x438px.png
Venla Arkko: ”1985”, 2021 (vasemmalla); ”Material memory”, 2023 ja ”Glimpse”, 2023.

Lisätietoja:
Yliopisto-opettaja Jenni-Liisa Yliniva, p. 040 484 4376, etunimi.sukunimi (at) ulapland.fi

Menneen talven unia
20.3.–30.4.2023
Sampokeskuksen 2. kerroksen lasikäytävä (Maakuntakatu 29–31 A, Rovaniemi)
Avoinna kauppakeskuksen aukioloaikoina

menneen-talven-unia-installaatio_550x309px.png

Menneen talven unia viittaa kuluneen talven aikana nähtyihin uniin, talven päättymiseen ja tulevaan kevääseen. Installaation päämateriaalina ovat Joutsenen lahjoittamat, käytöstä poistetut hotellityynyt. Ne ovat inspiroineet teoksen taiteilijaryhmää unista, joita eri ihmiset ovat nähneet nukkuessaan näillä tyynyillä. Sampokeskuksen toisen kerroksen lasikäytävään rakennetussa installaatiossa yhdistyvät unimaailma ja kaamoksen jälkeinen toiveikkuus muutoksesta, valosta ja uuden alusta.

Teoksen ovat suunnitelleet ja toteuttaneet opiskelijat Anniina Tiri, Iida-Mari Iinatti, Oona Stålhand ja Taija Timonen Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnasta. Yhteistyökumppaneina ovat olleet Joutsen, Young Finnish Design, Arctic Design Week, Sampokeskus ja Lapin yliopisto.

Teollisen muotoilun showroom
22.–26.3.2023
Sampokeskus (Maakuntakatu 29–31 A, Rovaniemi)
Avoinna: ke–su klo 10.00–17.00

TM-showroom_kuva-JussiLeinonen_550x367px.jpg
Kuva: Jussi Leinonen.

Teollisen muotoilun showroomissa on ainutlaatuinen mahdollisuus päästä tutustumaan teollisen muotoilun koulutusohjelman toimintaan, teollisen muotoilualan monipuolisuuteen sekä opiskelijatyönäytteisiin.

Näyttelyssä on esillä muun muassa kursseilla toteutettuja tuotekonsepteja lasimuotoilusta teollisuuden sarjatuotteisiin. Esillä on vanerista valmistettuja valaisimia, lasimuotoilukurssin tuotoksia, huonekaluja, ajoneuvomuotoilua, käyttöliittymäsuunnittelua ja erilaisia tuotekonsepteja.

Näyttely esittelee myös koulutusohjelmassa käytössä olevia pikamalliteknologioita, joita hyödynnetään nykyaikaisessa tuotekehityksessä. Tällaisia ovat esimerkiksi 3d-tulostus sekä vesi- ja laserleikkaus, joita esitellään erilaisten näytteiden kautta.

Showroomissa on myös paikalla teollisen muotoilun koulutusohjelman henkilökuntaa ja opiskelijoita kertomassa muotoilun opiskelusta, yritysyhteistyömahdollisuuksista sekä hanke- ja tutkimustoiminnasta, tervetuloa keskustelemaan!

Lisätietoja:
Teollisen muotoilun yliopistonlehtori Heikki Tuisku, p. 040 484 4272, etunimi.sukunimi (at) ulapland.fi

Kolmen hankkeen yhteinen näyttely:
Arctic Smart Future Technologies, Innovoidaan Lapissa muotoilun ja taiteen keinoin, Lapland Robotics
22.–26.3.2023
Teollisen muotoilun showroomin yläkerta, Sampokeskus (Maakuntakatu 29–31 A, Rovaniemi)
Avoinna: ke–su klo 10.00–17.00

Muotti-elintarvikepilotti-Vilma-Sillanpaa_450x295px.png
Muotti elintarvikepilotista, Vilma Sillanpää.

Arctic Smart Future Technologies on Lapin ammattikorkeakoulun, Lapin yliopiston sekä ammattiopisto Lappian ja REDUn yhteistyöhanke, joka keskittyy älykkääseen erikoistumiseen sekä teollisuus 4.0:aan. Näyttelyssä on esillä hankkeen yrityspiloteissa toteutettuja mallikappaleita. Piloteissa lappilaiset mikro -ja pk-yritykset ovat testanneet oppilaitoksista löytyviä teknologioita sekä osaamista omien tarpeidensa mukaisesti.

Esillä on Pirita Design Oy:n ja Paapero Ky:n kanssa tehty vaatetuspilotti, Choco Deli Oy:n kanssa tehty ruokatulostuspilotti, Marjetas Oy:n kanssa tehty koneoppimisen pilotti, Geovisor Oy:n kanssa tehty, malmin etsintää ja kaivosteollisuutta pohtiva AR-pilotti, Ellappi Oy:n kanssa tehty VR-pilotti sekä hitsauspilotti, joka on toteutettu Kantojärven Metalli Oy:n, Lapin kone- ja hitsauspalvelu Oy:n, BKWeld Oy:n ja Geonex Oy:n kanssa.

Vesileikkuri_450x281px.png
Vesileikkurilla leikattuja muotoja.

Innovoidaan Lapissa muotoilun ja taiteen keinoin (ILO) -hankkeessa pohditaan, miten muotoilu ja taide voisivat tukea lappilaista innovaatiokyvykkyyttä. ILO kehittää osaamista ja työskentelyvalmiuksia ja siten rakentaa pohjaa erityisesti uusien yritysten ja tuoteideoiden syntymiselle. Näyttelyssä on esillä muun muassa 3D-tulostindemoja sekä Fablabin uusien laitteiden esittelyjä ja niillä työstettyjä kappaleita.

Robottikoira_400x371px.png
Robottikoira.

Lapland Robotics on Lapin ammattikorkeakoulun ja Lapin yliopiston yhteishanke, joka pyrkii tuomaan robotiikkaa, tekoälyä ja digitaalisia kaksosia osaksi vähähiilistä lappilaista yhteiskuntaa sekä nostamaan alueen innovaatiokyvykkyyttä vähähiilisten ja energiatehokkaiden prosessien, tuotteiden ja palvelujen kehittämisessä. Näyttelyssä on esillä Lapin AMKlla rakennettuja robotteja. Torstaina ja perjantaina 23.–24. maaliskuuta on lisäksi Snower- ja Mini-atv-robottialustojen ja robottikoirien esittelyä ja demoamista.

Snower_450x338px.png
Snower-robottialusta mahdollistaa automaattisen lumitöiden tekemisen sekä erilaiset aputyöt lumi- ja jääolosuhteissa. Se on suunniteltu ja rakennettu alusta asti Lapin ammattikorkeakoululla.

Mini-atv_450x339px.png
Mini-atv-robottialustalla on puolestaan testattu automaattista ajotestiä ja digitaalisia kaksosia. Robottiautoa voi käyttää niin sisällä kuin ulkona apuna erilaisissa työtehtävissä.

Jäätävää lasia – mielikuvia arktisesta lasimuotoilusta
24.–26.3.2023
Osana teollisen muotoilun showroomia Sampokeskuksessa (Maakuntakatu 29–31 A, Rovaniemi)
Avoinna: pe–su klo 10.00–17.00

Aino-Jäälinoja_Muutoksia_450x450px.jpg
Aino Jäälinojan Muutoksia-seinämaljakko kuvastaa ilmastonmuutoksen vaikutuksia arktiseen luontoon, ihmisiin ja arktisen alueen moninaiseen eliöstöön.

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta tekee kolmatta kertaa yhteistyötä Ammattiopisto Tavastian lasialan koulutuksen kanssa. Arktinen muotoiluprojekti -opintojakson yksi valittavista projekteista on lasimuotoilu, johon karsiutui hakemusten joukosta yhdeksän muotoilualojen opiskelijaa suunnittelemaan arktisiin teemoihin kantaaottavia lasituotteita yhdessä teollisen muotoilun opettajien kanssa.

Taiteiden tiedekunnan pajatiloissa valmistettiin puhallusmuotit, joihin suunnitellut lasituotteet toteutettiin helmikuussa Nuutajärven historiallisessa lasikylässä yhteistyössä lasialan opiskelijoiden kanssa. Ajankohta on valittu sydäntalveen sen vuoksi, että lasinpuhalluksessa tehtiin teknisiä kokeiluja lumen ja jään vaikutuksesta kuumaan lasiin.

Näyttelyn ja koko projektin taustalla on konkretisoida kannanotto lasituotteeseen. Lasi on herkkä, mutta ennen kaikkea mielenkiintoinen materiaali, jonka avulla voi nostaa esille tärkeitä ja ajankohtaisia teemoja. Jäätävää lasia näyttää suuntaa arktisen muotoilun tulevaisuudelle ja nostaa esiin lappilaista lasimuotoilua sekä arvokasta lasinpuhallustaitoa. Muotoilijat ovat pureutuneet syvälle arktisuuden teemoihin koko muotoiluprosessin läpi; lunta on käytetty niin hahmomallien teossa, muotin testauksessa kuin itse lasinpuhalluksenkin yhteydessä lasin muokkaamiseen. Voisimmekin puhua teosten yhteydessä “lumilasista”, jonka teknisiä kokeiluja on tarkoitus analysoida ja kehittää tulevaisuudessa.

Lisätietoja:
Teollisen muotoilun yliopisto-opettaja Milla Johansson, p. 040 482 8278, etunimi.sukunimi (at) ulapland.fi