Uutiset 2009

Tutkijakouluille tukea Suomen Akatemialta

26.2.2009

Suomen Akatemia on myöntänyt uusia tutkijakoulupaikkoja ja toimintamäärärahaa kahdelle Lapin yliopiston koordinoimalle tutkijakoululle vuosille 2010–2013.

Myönteisen päätöksen saivat valtakunnallinen Arktis-tutkijakoulu sekä sosiaalityön ja sosiaalipalveluiden valtakunnallinen tutkijakoulu. Arktis-tutkijakoululle myönnettiin kolme uutta tutkijakoulupaikkaa aiempien viiden paikan rinnalle ja sosiaalityön ja sosiaalipalveluiden valtakunnalliselle tutkijakoululle kaksi uutta tutkijakoulupaikkaa aiempien kuuden paikan rinnalle.

Valtakunnallisen ja monitieteisen Arktis-tutkijakoulun uudet paikat liittyvät koulun uuteen teemaan, jossa tarkastellaan poliittista taloutta sekä luonnonvara- ja ympäristötaloutta kestävän yhteiskunnallisen kehityksen edistäjänä Barentsin euroarktisella alueella. Euroopan energian ja mineraalien tarve, kaivosteollisuus, kasvava liikenne ja matkailu ovat nostaneet Barentsin alueen merkittävimmäksi lähitulevaisuuden investointialueeksi Euroopassa. Samalla arktisen alueen ilmaston arvioidaan lämpenevän kaksi kertaa nopeammin kuin maapallon ilmaston keskimäärin. Ilmaston lämpenemisen aiheuttamilla ympäristönmuutoksilla on taloudellisia vaikutuksia alueen elinkeinoihin. Lisäksi alueen talous on riskialtis kansainvälisen politiikan muutoksille. Tutkijakoulu kouluttaakin monipuolisia asiantuntijoita, jotka ymmärtävät meneillään olevan murroksen ja sen globaalien yhteyksien sosio-ekonomisia ja ympäristöllisiä vaikutuksia.

Arktis-tutkijakoulua koordinoi Lapin yliopiston Arktinen keskus. Koulu tutkii modernisaation ja ilmastomuutoksen yhteiskunnallisia ja ympäristövaikutuksia arktisella alueella. Jo aiemmin käynnissä olleita teemoja ovat globalisaatio ja modernisaatio, maankäyttö ja teollistumisen vaikutukset, ilmastonmuutokseen sopeutuminen sekä ympäristö- ja vähemmistöoikeus. Tutkijakoululla on ollut 5 rahoitettua opiskelijapaikkaa ja yhteensä 20 tutkijaopiskelijaa Lapin, Oulun, Helsingin ja Joensuun yliopistossa. Koululla on tieteellisiä ohjaajia lukuisista yliopistoista ja tutkimuslaitoksista eri puolilta arktista aluetta. Tutkijakoulun johtajana toimii Lapin yliopiston vararehtori, professori Paula Kankaanpää ja koordinaattorina erikoistutkija Päivi Soppela.

Sosiaalityön ja sosiaalipalveluiden valtakunnallisessa tutkijakoulussa tutkitaan laaja-alaisesti sosiaalityöhön ja sosiaalipalveluihin liittyviä kysymyksiä. Kolmessa teemaryhmässä tarkastellaan sosiaalityön osaamisen ja orientaatioiden, psykososiaalisen sosiaalityön sekä sosialisaation ja marginalisaation kysymyksiä.

Tutkijakoulun muodostavat valtakunnallisen sosiaalityön yliopistoverkoston (Sosnet) kattamat kuusi sosiaalityön koulutusyksikköä Helsingin, Jyväskylän, Kuopion, Lapin, Tampereen ja Turun yliopistossa sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Tutkijakoulua koordinoidaan Lapin yliopiston sosiaalityön laitoksella osana Sosnetin koordinaatiota. Tutkijakoulu on toiminut vuodesta 1995. Kaudella 2006–2009 tutkijakoululla on ollut 6 paikkaa. Tutkijakoulussa opiskelee oheispaikalla lisäksi 18 sosiaalityön jatkokoulutettavaa, jotka saavat rahoituksensa muista lähteistä. Tutkijakoulun johtajana toimii professori Tarja Pösö Tampereen yliopistosta ja koordinaattorina koulutuspäällikkö Sanna Lähteinen Lapin yliopistosta.

Lisätietoja:
Arktis-tutkijakoulun koordinaattori, erikoistutkija Päivi Soppela, p. 0400 138 805,
etunimi.sukunimi@ulapland.fi, www.arcticcentre.org/arktis
Sosnet-verkoston koulutuspäällikkö Sanna Lähteinen, p. (016) 341 2675, 040 849 3033, etunimi.sukunimi@ulapland.fi, www.sosnet.fi/tutkijakoulu

LaY/Viestintä/SV