Uutiset 2009

Tutkimushanke kehityspolitiikan ja kehitysavun muutoksista

26.2.2009

Lapin yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa on käynnistynyt vuoden alussa tutkimushanke, jossa tarkastellaan kehitysavun muutoksia 2000-luvulla sekä arvioidaan muutosten poliittisia ja sosiaalisia vaikutuksia. Tutkimusta rahoittaa Suomen Akatemia.

Tutkimushankkeen johtaja, Lapin yliopiston kansainvälisten suhteiden professori Julian Reid toteaa, että viime vuosina valtioiden kehitysavun rooli on muuttunut.

– Aiemmin kehitysapu nähtiin valtioiden moraaliseksi ja solidaariseksi velvoitteeksi. Nykyisin kehitysapu katsotaan myös ulkopolitiikan strategiseksi välineeksi ja merkittäväksi keinoksi taata turvallisuutta. Muutos on ollut erityisen suuri Suomessa, jossa perinteisesti on korostettu kehitysavun moraalista luonnetta, Reid sanoo.

Nelivuotisessa tutkimushankkeessa tarkastellaan kriittisesti tämänhetkisen kehityspolitiikan lähtökohtia ja tavoitteita sekä Suomessa että kansainvälisesti.

– Tutkimme eritoten kehitysavun, turvallisuuden ja ulkopolitiikan välisiä yhteyksiä ja pohdimme niiden vaikutuksia valtioiden, kansainvälisten organisaatioiden ja järjestöjen sekä muiden yhteisöjen toimintaan. Arvioimme monitieteisesti nykyisin vallalla olevia käsityksiä, joiden mukaan kehitysavun kautta voidaan edistää globaalia turvallisuutta ja ajaa ulkopoliittisia tavoitteita, Reid kertoo.

Tutkimuksen tarkoituksena on luoda uusi teoreettinen viitekehys, jonka avulla kehitystä ja kehitysapua voidaan tulkita uudelta pohjalta. Lisäksi tutkimuksessa tuotetaan uusia malleja kehitysavun käytäntöjen analysoimiseen.

Elämän globaali hallinta: kehityksen ja turvallisuuden biopolitiikka -tutkimushankkeeseen osallistuu kansainvälisten suhteiden, valtio-opin, kehityksen, turvallisuuden, kulttuurin, uskonnon ja terveystieteiden tutkijoita. Lapin yliopistosta tutkimukseen osallistuvat tutkimuksen johtaja, professori Julian Reid sekä tutkijat Kyle Grayson, Petri Koikkalainen, Mika Luoma-aho ja Tiina Seppälä. Lisäksi tutkimukseen osallistuu tutkijoita Isosta-Britanniasta, Ruotsista, Yhdysvalloista ja Intiasta. Tutkimus toteutetaan vuosina 2009–2012. Suomen Akatemia rahoittaa tutkimusta 400 000 eurolla.

Lisätietoja:
Kansainvälisten suhteiden professori Julian Reid, p. (016) 341 2646,
etunimi.sukunimi@ulapland.fi

LaY/Viestintä/SV