Uutiset 2009

Uusi arktinen aikakausi käyntiin

29.9.2009

Arktinen strategia ja politiikka sekä arktisen alueen tutkimus puhuttivat Lapin yliopiston Arktisen keskuksen 20-vuotisjuhlaseminaarissa Rovaniemellä 29. syyskuuta 2009.

Lapin yliopiston Arktisen keskuksen 20-vuotisjuhlissa vieraillut ulkoministeri Alexander Stubb totesi, että Suomi on astumassa uudelle arktiselle aikakaudelle. Stubbin mukaan Suomen tavoitteena on laatia uusi arktinen strategia, joka ottaa huomioon kaikki poliittiset sektorit. Arktinen keskus Rovaniemellä on tärkeässä roolissa tässä työssä.

Arktisen keskuksen johtaja Paula Kankaanpää otti ilolla vastaan ulkoministerin terveiset.

– Suomessa on jo pitkään tehty arktista huippututkimusta ja kehitetty arktista osaamista monella tasolla. Viime vuosina arktisen alueen strateginen merkitys on äkkiä muuttunut ilmastonmuutoksen ja alueen suurten energiavarojen vuoksi. Suomen etu on olla määrätietoisesti mukana arktisen alueen kehityksessä, koska Lappi – jossa matkailu ja kaivosala vauhdittavat talouskehitystä – on osa kansainvälistä arktista yhteistyöaluetta ja aivan lähinaapurissa Venäjä rakentaa arktista öljy- ja kaasuinfrastruktuuria, Kankaanpää painottaa.

– Euroopan unioni julkaisi arktiset linjauksensa viime syksynä. Siinä yhtenä ehdotuksena oli myös EU:n arktisen informaatiokeskuksen perustaminen. Mikä olisikaan parempi paikka sille kuin Arktinen keskus ja Rovaniemi, missä koko napa-alueiden arktinen yhteistyö käynnistettiin vuonna 1991, Kankaanpää jatkaa.

Arktisen keskuksen 20-vuotisjuhlaseminaarissa kuultiin lisäksi monia merkittäviä kansainvälisiä esityksiä arktisen alueen tieteen ja tiedepolitiikan ajankohtaisista aiheista.

Arktisen keskuksen tieteellisen neuvottelukunnan puheenjohtaja, Yhdysvaltojen tiederahaston polaariohjelmien johtaja Karl Erb korosti esityksessään monitieteisen tutkimuksen ja laajan kansainvälisen yhteistyön tärkeyttä tutkittaessa arktisia alueita.

– Maapallo on monien erilaisten järjestelmien summa. Kun mikä tahansa osa järjestelmistä muuttuu, muuttuu myös koko maapallo. Monitieteisen tutkimuksen kautta voidaan vuorovaikutusjärjestelmiä ymmärtää ja ennustaa muutosten seurauksia.

Juhlaseminaarissa puhuivat lisäksi maakuntajohtaja Esko Lotvonen pohjoisten alueiden yhteistyön edellytyksistä sekä Saamelaisalueen koulutuskeskuksen johtaja Liisa Holmberg, joka korosti tutkijoiden ja arktisten alkuperäiskansojen yhteistyötä tutkimuksessa ja korkeakoulutuksessa. Kansainvälisen arktisen tiedekomitean presidentti Kristjan Kristjansson puolestaan kertoi edustamansa tiedekomitean roolista arktisessa tutkimuksessa ja Arktisen neuvoston virkamiespuheenjohtaja Lars Møller neuvoston asemasta hallitusten välisenä foorumina.

Seminaarin puheet sekä valokuvia seminaarista on nähtävissä Arktisen keskuksen internetsivuilla. Videoidut puheet julkaistaan Arktisen keskuksen internetsivuilla keskiviikkona 30.9.2009.

Arktinen keskus
Lapin yliopiston Arktinen keskus on monitieteisen arktisen tutkimuksen ja tiedonvälityksen kansainvälinen keskus, jossa työskentelee nykyisin noin kuusikymmentä henkeä eri puolilta maailmaa. Keskus aloitti toimintansa Rovaniemellä Lapin korkeakoulun erillislaitoksena muutaman henkilön voimin vuonna 1989.

Arktinen keskus tekee kansainvälisesti huipputasoista tutkimusta, kouluttaa arktisten kysymysten osaajia sekä välittää tietoa arktisesta alueesta ja siihen liittyvästä tutkimuksesta. Monitieteisissä tutkimusryhmissä tutkitaan arktisen alueen globaalimuutoksen ja ilmastonmuutoksen yhteiskunnallisia ja ympäristöllisiä vaikutuksia, kestävää kehitystä sekä ympäristö- ja vähemmistöoikeutta.

Tutkimusta tehdään koko arktisella alueella ja Etelämantereella. Arktisen keskuksen interaktiivinen tiedenäyttely esittelee ajankohtaisia tutkimustuloksia sekä arktisen alueen kansoja ja luontoa Arktikum-talossa Rovaniemellä. Arktisen keskuksen tiedeviestintä ja kirjasto tarjoavat tietoa arktisista aiheista ja ylläpitävät arktisiin alueisiin liittyviä verkkopalveluita.

Lisätietoja:
Arktisen keskuksen johtaja Paula Kankaanpää, p. 040 777 7825, etunimi.sukunimi@ulapland.fi
www.arcticcentre.org

LaY / Sari Väyrynen & Jenni Lintula