Mitä ovat saamelaisiin liittyvät erityiskysymykset sosiaali- ja terveysalalla? Miten ne voitaisiin huomioida paremmin alan työkäytänteissä ja päätöksenteossa? Muun muassa näihin kysymyksiin vastaa Lapin yliopiston uusi SoMá-opintokokonaisuus, jonka hakuaika on helmikuussa.
SoMá-opintokokonaisuus vahvistaa sosiaali- ja terveysalalla työskentelevien asiantuntijuutta saamelaisiin ja alkuperäiskansoihin liittyvissä erityiskysymyksissä. Opinnot antavat kattavat pohjatiedot saamelaisesta yhteiskunnasta ja kulttuurista sekä laajan tietopohjan saamelaisia koskevista erityiskysymyksistä sosiaali- ja terveysalalla.
– Tarve koulutuksen järjestämiselle on tullut sosiaali- ja terveysalalta, jossa koulutuksen tarjoamalle tiedolle ja osaamiselle on suuri tarve, kertoo professori
Sanna Valkonen.
Syksyllä alkavissa opinnoissa paneudutaan muun muassa saamelaiseen yhteiskuntaan, saamelaisten yhdenvertaisuuteen sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä saamelaiskulttuurilähtöiseen asiakastyöhön.
– Keskeistä on saamelainen hyvinvoinnin käsitys, jossa myös ihmisen ja luonnon vastavuoroisuudella on yhteys hyvinvoinnin rakentumiseen.
Suomenkieliset opinnot on tarkoitettu ensisijaisesti sosiaali- ja terveysalan henkilöstölle ja alaa opiskeleville, mutta ne sopivat myös muita tutkintoja opiskeleville yliopisto-opiskelijoille vahvistamaan heidän asiantuntijuuttaan.
– Opinnot on mahdollista suorittaa etänä ja työn ohessa, Valkonen kertoo.
Hanke: Saamen kieli- ja kulttuurikoulutus sosiaali- ja terveysalalle (2023–2026)
Opinnot ovat osa opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa hanketta, jonka päätoteuttaja on Oulun yliopiston Giellagas-Instituutti. Lapin yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunta vastaa SoMá-opintokokonaisuudesta.
Opintokokonaisuus: Saamelaiseen yhteiskuntaan ja kulttuuriin liittyvät erityiskysymykset sosiaali- ja terveysalan työssä (25 op)
Hakuaika: 6.2.–29.2.2024 (klo 15.00 asti)
Tutustu ja hae:
www.ulapland.fi/soma
Lisätietoja
Sanna Valkonen, etunimi.sukunimi@ulapland.fi, p. 040 484 4238