Peruskoululaisten opintopolkuihin voidaan rakentaa yksilöllisyyttä hyödyntämällä opetuksessa yrittäjämäisen toiminnan periaatteita, kuten innovatiivisia kokeiluja ja luovia ongelmanratkaisutaitoja, toteaa Lenita Hietanen väitöstutkimuksessaan.
Filosofian maisteri Lenita Hietanen tarkastelee väitöstutkimuksessaan, miten yrittäjämäinen toiminta ilmenee musiikin peruskouluopetuksessa ja miten yrittäjämäistä toimintaa voidaan opetuksessa tukea. Tutkimuksen kohteena ovat valtakunnalliset opetussuunnitelman perusteet, musiikin oppimisympäristön järjestelyt sekä oppimisen käytännöt.
Peruskoulun opetussuunnitelmaan on kirjattu oppiaineiden ohella koulun toimintaa eheyttäviä, kaikille yhteisiä aihekokonaisuuksia. Yksi aihekokonaisuuksista on Osallistuva kansalaisuus ja yrittäjyys, jonka tavoitteeksi todetaan oppilaiden tutustuminen yrittäjämäisiin toimintatapoihin sekä heidän ohjaamisensa toimimaan yritteliäästi ja aloitteellisesti. Voimassa olevat valtakunnalliset opetussuunnitelman perusteet vuodelta 2004 eivät kuitenkaan selkeästi tarkenna, mitä yrittäjämäisillä toimintatavoilla tai yritteliäällä toiminnalla tarkoitetaan. Usein yrittäjämäinen toiminta onkin ymmärretty vain yhden toimintamuodon, liiketoiminnan harjoittelemisen kautta.
– Liiketoiminnan harjoitteleminen ei sovellu jokaiseen peruskoulun oppiaineeseen eikä päivittäin toteutettavaksi. Monet yrittäjämäisen toiminnan innovatiivisista ja päämäärätietoisista elementeistä kuitenkin soveltuvat eri oppiaineisiin hyvin, Hietanen toteaa.
Tutkimuksessaan Hietanen rakentaa 7. luokan musiikin opetukseen oppimisympäristön, jonka tavoitteena on mahdollistaa ja tukea oppilaiden yrittäjämäistä toimintaa niin soitto-, kuuntelu- kuin laulupainotteisessa musiikin opetuksessa. Käytännössä oppilaille annetaan mahdollisuus valintoihin ja omakohtaisiin päätöksiin erilaisten vaihtoehtojen puitteissa.
– Suorittamassani opetuskokeilussa jokaiselle oppilaalle muodostui omanlainen musiikin opiskelupolku, joka mahdollisti muun muassa erilaisia oppimisen tapoja ja nopeuksia sekä keskittymisen yksilöllisiin kiinnostuksen kohteisiin. Yrittäjämäisen toiminnan painottaminen innovatiivisine kokeiluineen, riskin ottamisineen, epävarmuuden sietämisineen ja luovine ongelmanratkaisutaitoineen tarjoaakin yhden pedagogisen tavan järjestää vaihtelevuutta opiskelupolkuihin, Hietanen sanoo.
Tutkijan mukaan opetussuunnitelmien ohjeistuksia tulisi rohjeta tarkastella nykyistä avoimemmin mielin.
– Opetussuunnitelma antaa rajat, mutta mahdollistaa myös asioiden tekemisen toisin. Oppilaan yksilöllisyyden huomioiminen edellyttää, että oppimisympäristöt suunnitellaan joustaviksi. Tällöin myös opettajan on toimittava yrittäjämäisesti: otettava riskejä, siedettävä epävarmuutta ja harjoiteltava luovaa ongelmanratkaisua. Nämä työtavat yhdistyvät varsin hyvin siihen, mitä oppilaat nostivat keskeisiksi yrittäjämäisiksi työtavoiksi ja ominaisuuksiksi: aloite- ja yhteistyökykyyn, itseluottamukseen, pitkäjänteisyyteen, epävarmuuden sietämisen ja virheistä oppimiseen, Hietanen sanoo.
Tutkimusta voidaan hyödyntää kehitettäessä yrittäjämäisen toiminnan oppimista ja opettamista peruskoulun käytännöissä, opetussuunnitelmatyössä sekä opettajankoulutuksessa.
Tutkimuksen pääaineistona ovat peruskoulun 7. luokan oppilaiden päiväkirjamuistiinpanot, joita he kirjoittivat musiikillisista valinnoistaan ja opiskelunsa yrittäjämäisyydestä jokaisen musiikin oppitunnin jälkeen lukuvuonna 2006–2007. Lisäksi Hietanen on analysoinut sisältöanalyysin avulla Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2004 -asiakirjaa. Tutkimus lukeutuu toimintatutkimukselliseen suuntaukseen, jossa opettaja tutkii omaa työtään.
Tietoja väitöstilaisuudesta:
Filosofian maisteri Lenita Hietasen väitöskirja
”Tänään soitin vain kitaraa, koska innostuin”. Tapaustutkimus yrittäjämäisestä toiminnasta perusopetuksen 7. luokan musiikin oppimisympäristössä tarkastetaan Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnassa perjantaina 27. huhtikuuta 2012 klo 12 luentosalissa 3 (Yliopistonkatu 8, Rovaniemi). Vastaväittäjänä tilaisuudessa on professori Jaana Seikkula-Leino Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta ja kustoksena professori Kaarina Määttä Lapin yliopistosta. Tervetuloa!
Taustatietoja väittelijästä:
Lenita Hietanen (os. Vaattovaara, s. 1963 Kolarissa) on kirjoittanut ylioppilaaksi Kolarin lukiosta vuonna 1982. Hän on valmistunut filosofian maisteriksi musiikkikasvatuksen alalta Jyväskylän yliopistosta vuonna 1988.
Hietanen on työskennellyt musiikin lehtorina Jyväskylän lastentarhanopettajaopistossa 1988–89 sekä peruskoulussa ja lukiossa Jyväskylässä, Sotkamossa ja Rovaniemellä 1989–2009. Vuodesta 2009 hän on toiminut musiikkikasvatuksen lehtorina Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnassa.
Hietanen on tehnyt yrittäjyyskasvatusaiheisia kansainvälisiä ja kotimaisia julkaisuja, toiminut useissa yrittäjyyskasvatushankkeissa vuodesta 1998 lähtien sekä osallistunut opetussuunnitelmatyöhön vuodesta 1993 erityisesti perusopetuksen osalta. Vuosina 2002–2004 hän osallistui opetussuunnitelmatyöhön sekä kansallisella, alueellisella että paikallisella tasolla. Hän on Yrittäjyyskasvatuksen tutkimusseura ry:n jäsen.
Lisätietoja:
Lenita Hietanen, p. 040 484 4164, lenita.hietanen(at)ulapland.fi
Väitöskirjan lehdistökappaleet ja valokuva väittelijästä ovat saatavissa Lapin yliopiston viestinnästä: tiedotus(at)ulapland.fi tai p. 040 571 1960 (lehdistökappaleet), p. 040 740 2237 (valokuva)
Julkaisun tiedot:
Lenita Hietanen:
”Tänään soitin vain kitaraa, koska innostuin”. Tapaustutkimus yrittäjämäisestä toiminnasta perusopetuksen 7. luokan musiikin oppimisympäristössä. Acta Universitatis Lapponiensis 225. Lapin yliopistokustannus: Rovaniemi 2012. ISBN 978-952-484-532-8. ISSN 0788-7604.
Julkaisun myynti:
Tiede- ja taidekirjakauppa Tila (Lapin yliopiston pääkirjasto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi), p. 040 821 4242, julkaisu(at)ulapland.fi, verkkotilaukset:
www.ulapland.fi/lup
LaY/Viestintä/ Sari Väyrynen