Yhteiskunta
Jätekonffa.jpg
Kuva: Birgitta Vinkka

Verkkokonferenssi kaivautuu syvälle jätteen yhteiskuntaan

29.11.2021

Suomen akatemian rahoittaman Jätteen yhteiskunta -hankkeen päättökonferenssi järjestetään koronatilanteen takia verkossa. Puheenvuorot on videoitu, joten konferenssin voi osallistua, kun se itselle parhaiten sopii.

Konferenssissa – ja hankkeessa laajemmin – jätettä tarkastellaan sosiologisesta näkökulmasta: osana yhteiskuntamme arkipäiväistä elämää, työtä, instituutioita ja sosiaalisia suhteita.

– Sosiologian oppiaineessa on viime vuodet työskennelty ahkerasti jätteen parissa. Jätteen yhteiskunta -hankkeemme oli tarkoitus huipentua kansainväliseen konferenssiin, mutta koska se ei näinä aikoina onnistu, päätimme sen sijaan koota verkkosivuillemme keynote-luentojen sarjan ajankohtaisista jätetutkimuksen kysymyksistä, sanoo professori Jarno Valkonen, hankkeen johtaja.

Keynote-puheessaan Thomas Hylland Eriksen kysyy, miksi luokittelemme jotkut asiat arvokkaiksi ja toiset jätteiksi. Gay Hawkins puolestaan tarkastelee jätettä poliittisena materiaalina. Hervé Corvellec esittää, että antroposeenia voi nimittää jätteiden aikakaudeksi, jossa jätteiden syntyminen ja niistä eroon hankkiutuminen ovat monin tavoin normalisoitua toimintaa. Keynote-puheita kommentoivat suomalaiset jätetutkijat Maria Åkerman, Karoliina Lummaa ja Olli Pyyhtinen.

Osana konferenssia on toteutettu pyöreän pöydän podcast yhdessä Versus-lehden kanssa. Podcastissa Taru Lehtokunnas, Teemu Loikkanen ja Tanja Riekkinen keskustelevat jätteistä, kiertotaloudesta, kierrättämisestä ja kuluttamisesta.

– Tervetuloa osallistumaan milloin tahansa ja mistä tahansa, konferenssin järjestäjät toivottavat.

Keskusteluun voi osallistua Twitterissä käyttämällä hästägiä #wastesociety.

Verkkokonferenssi: https://wastesociety.com/
Versus-podcast: https://www.versuslehti.fi/podcastit/versus-podcast-living-in-a-waste-society/

Lisätietoja:

Jarno Valkonen, jarno.valkonen(at)ulapland.fi, +358 40 484 4237