Ympäristöfilosofi Markku Oksanen Turun yliopistosta luennoi ekologisen tuhon käsitteestä ja korjaamisen etiikasta tiistaina 10. marraskuuta Arktista ympäristöpolitiikkaa -vierailuluentosarjassa.
Akatemiatutkija Markku Oksanen pohtii luennollaan ekologisen tuhon käsitettä konkreettisten tapausten, kuten ilmaston tuhoamisen näkökulmasta. Ekologisen tuhon yhteydessä puhutaan usein tuhon vastapainona ennallistamisesta, korjaamisesta ja ennaltaehkäisevästä toiminnasta: ikään kuin korjattaisiin ihmisen moraalisesti väärää toimintaa menneisyydessä.
– Mutta onko tällainen käsitys korjaamisesta käyttökelvoton pohtiessamme ihmisen muulle luonnolle aiheuttamia tuhoja, Oksanen kysyy.
Filosofi Oksanen toteaa, että nykyinen keskustelu ekologisten tuhojen korjaamisesta on keskittynyt ihmisiin. Esimerkiksi maaperän pilaaminen tai ilman saastuttaminen nähdään ihmisille tehtyinä vääryyksinä: niiden seurauksena ihmiselämän laatu heikentyy merkittävästi. Luennolla Oksanen pohtiikin, tulisiko korjaaminen nähdä pikemminkin ihmisen ja muun luonnon moraalisen suhteen korjaamisena.
Luento on tiistaina 10. marraskuuta 2009 klo 11.00–12.30 Arktikumin Aurora-salissa (Pohjoisranta 4, Rovaniemi), ja se on avoin kaikille kiinnostuneille. Luennon järjestää Lapin yliopiston Arktisen keskuksen kestävän kehityksen tutkimusryhmä. Luento on osa Arktista ympäristöpolitiikkaa -vierailuluentosarjaa, joka esittelee arktisen alueen ajankohtaisia ympäristöpoliittisia aiheita sekä herättää niistä keskustelua. Lämpimästi tervetuloa!
Lisätietoja:
Monica Tennberg, p. 0400 192 005, monica.tennberg (at) ulapland.fi
LaY/Viestintä/SV