Arktisten alkuperäiskansojen kulttuureihin ja nykytilaan tutustutaan Arktis-tutkijakoulun vierailuluennolla tiistaina 19. toukokuuta.
Luennoitsijoina on kaksi kansainvälistä tutkijaa: sosiaaliantropologi Carol Brown-Leonardi Cambridgen Open Universityn Centre for Citizenship, Identity and Governance -tutkimuslaitoksesta sekä yhteiskuntamaantieteilijä Paul Fryer Joensuun yliopiston maantieteen laitokselta.
Carol Brown-Leonardi kertoo pohjoiskanadalaisen Deh Cho Dene -alkuperäiskansan kulttuurisista käytännöistä. Hän valottaa etenkin perinteisen tiedon siirtämistä suullisten tarinoiden avulla sekä perinteisiä metsästysrituaaleja. Brown-Leonardi on tutkinut muun muassa arktisten alkuperäiskansojen maaoikeusvaatimuksia ja poliittista keskustelua.
Paul Fryer luennoi Kuolan niemimaan nykysaamelaisuudesta. Hän on parhaillaan mukana Suomen Akatemian rahoittamassa tutkimuksessa, jossa tarkastellaan maaseudun alkuperäiskansoja Pohjois-Venäjällä ja etenkin Kuolan niemimaalla. Hän on tutkinut myös Luoteis-Venäjän sekä Volgan ja Uralin alueiden yhteisöjä.
Arktis-tutkijakoulun vierailuluento pidetään tiistaina 19. toukokuuta klo 14–16 Lapin yliopiston luentosalissa 6 (Yliopistonkatu 8, Rovaniemi). Luento on englanninkielinen, ja se on tarkoitettu kaikille aiheesta kiinnostuneille. Luennolle on vapaa pääsy.
Arktis-tutkijakoulu on opetusministeriön tukema valtakunnallinen monitieteinen tutkijakoulu, joka kouluttaa arktisen alan asiantuntijoita. Tutkijakoulua koordinoi Lapin yliopiston Arktinen keskus. Tutkijakoulun teemana ovat modernin kehityksen ja globaalimuutoksen vaikutukset arktisen alueen yhteiskuntaan ja ympäristöön.
Lisätietoja:
Koordinaattori Päivi Soppela, p. 0400 138 805
Viestintä- ja kongressisihteeri Raija Kivilahti, p. 040 568 4890, raija.kivilahti(at)ulapland.fi
www.arcticcentre.org/arktis
LaY/Viestintä/SV