Uutiset 2025
Leena-Nykänen_Euforia_550px.jpg
Leena Nykänen: osa sarjasta Euforia, 2024, digitaalinen valokuva. Euforia käsittelee olemisen keveitä tiloja ja puhtaan onnen kokemusta. Teossarja nähdään Hämärä ja Seinä -gallerioissa avautuvassa Avoin Loppu -yhteisnäyttelyssä.

Vuoden viimeiset näyttelyt avautuvat taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa

22.11.2024

Vuoden 2024 viimeinen näyttelykattaus avautuu taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa maanantai-iltana 25. marraskuuta klo 18–19.30. Koettavaksi tulee kuusi uutta näyttelyä. Lämpimästi tervetuloa avajaisiin! Näyttelyihin pääsee tutustumaan yliopiston aukioloaikoina 12. joulukuuta asti.

Gallerioissa Hämärä ja Seinä avautuu Avoimen yliopiston opiskelijoiden valokuvauksen loppuproduktioita esittelevä näyttelykokonaisuus. Galleria Kilossa nähdään Greta Rimpiläisen, Taava Starkin ja Esteri Kopperoisen yhteisnäyttely, joka on kolmen saman sukulinjan taiteilijan kertomus elämän eri vaiheista, tunteista ja kokemuksista.

Galleria Lyhtyyn tulee esille Sunná Káddjá Valkeapään luoma installaatioteos, joka on saanut inspiraationsa saamelaisen sateenkaariväen yhteiskunnallisista olosuhteista. Galleria Kajossa nähdään Essi Hännisen ja Jenna Junturan yhteisnäyttely, jonka teokset tuovat yhteen taiteilijoiden kokemuksia tyttöydestä.

Gallerioissa Kopio ja Kellari avautuu Avoimen yliopiston kuvataiteen opiskelijoiden kokeilevan grafiikan teoksia esittelevä näyttelykokonaisuus. Lisäksi F-HUB-opiskelutilaan avautuu pop-up galleria, jossa nähdään Kirsi Eskelisen toteuttama valokuvakirjanäyttely.



Galleriat Hämärä ja Seinä

Avoin loppu
– Avoimen yliopiston valokuvauksen perusopintojen loppuproduktionäyttely
26.11.–12.12.2024
Avajaiset maanantaina 25.11.2024 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 9–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Jutta-Kotala_Where-the-spirits-sleep_web.jpg
Jutta Kotala: osa sarjasta Where the Spirits Sleep, 2024, valomaalaus ja digitaalinen valokuva. Teossarja kutsuu katsojat öiseen metsään, jossa valomaalaustekniikalla kuvatut eteeriset muodot kuiskailevat näkymättömistä maailmoista.


Avoimen yliopiston valokuvauksen perusopintojen opintokokonaisuus huipentuu marras-joulukuussa loppuproduktionäyttelyyn. Näyttely tarjoaa ainutlaatuisen katsauksen seitsemän opiskelijan luoviin näkemyksiin ja valokuvataiteen tekniikoihin.

Näyttelyn pääosassa ovat opiskelijoiden tutkimusmatkat valokuvauksen eri ulottuvuuksiin. Teokset käsittelevät moninaisia teemoja ja hyödyntävät monipuolisesti erilaisia tekniikoita, kuten analogista ja digitaalista valokuvaa, sekä kokeellisia menetelmiä. Lopputulos on moniääninen kokoelma teoksia, jotka heijastavat tekijöidensä omakohtaisia näkemyksiä ja mielenkiinnon kohteita, sekä opintojen varrella karttunutta teknistä ja teoreettista osaamista.

Näyttelyn nimi, Avoin loppu, viittaa sekä avoimen yliopiston valokuvausopintojen päättymiseen että sen tarjoamaan uuden alun mahdollisuuteen. Vaikka nämä opinnot päättyvät, on jokaisella opiskelijalla nyt valmiudet suunnata omaa taiteellista ilmaisuaan haluamaansa suuntaan. Tämä loppu on siis myös uuden alku – jokainen opiskelija on valmis viemään valokuvataiteilijuuttaan omalle, avoimelle polulleen.

Näyttelyyn osallistuvat Suvi Autio, Pekka Keränen, Jutta Kotala, Jussa Liikkanen, Henry Niskanen, Leena Nykänen ja Riikka Wikström.

Lisätietoja:
Jutta Kotala, opiskelija, jukotala(at)ulapland.fi
Emmi Kairenius, vastuuopettaja, emmi.kairenius(at)ulapland.fi



Galleria Kilo

Greta Rimpiläinen, Taava Stark ja Esteri Kopperoinen:
Kiitos elämästä
– Taiteilijuutta kolmessa sukupolvessa
26.11.–12.12.2024
Avajaiset maanantaina 25.11.2024 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 9–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Taava-Stark_Maalaushetki_web.jpg
Taava Stark: yksityiskohta teoksesta Maalaushetki Rovaniemellä. 2023. Öljyväri.


Taidenäyttely Kiitos elämästä on kolmen saman sukulinjan taiteilijan kertomus elämän eri vaiheista, tunteista ja kokemuksista.

Näyttely on myös kertomus äitien ja tytärten, isoäidin ja lapsenlapsen yhteistyöstä, tutustumisesta ja kohtaamisesta. Niin kuin taiteellisissa prosesseissa usein tapahtuu, näyttelyn teoksia eivät ole taiteilijat yksin tuottaneet, vaan taide on alkanut itse puhua ja johdattaa suuntaa. Näyttelyä siivittää Lassi Nummen runo Jossakin kulkee lapsuutesi virta.


Esteri-Kopperoinen-ja-Greta-Rimpilainen_Valon-kosketus_web.jpg
Esteri Kopperoinen ja Greta Rimpiläinen: Valon kosketus. 2024. Sekatekniikka.


Greta Rimpiläinen opiskelee Lapin yliopistossa soveltavaa taidetta. Hän saa inspiraationsa luovuuteen yhteydestä sisimpään, luontoon, toiseen ihmiseen ja elämään. Materiaaleista ja tekniikoista hänen suosikkejaan ovat öljymaalaus, installaatiot, kuvanveisto ja kuivapastellit.

Taava Stark on opiskellut klassista kuvataidetta, öljymaalausta ja hiilipiirustusta Ateljee Espoossa. Innoitusta hän saa suurten mestareiden maalauksista ja soveltaa niitä omaelämäkerrallisissa töissään.

Esteri Kopperoinen on opiskellut vuodesta 2003 alkaen Oulu-opistossa ja suorittanut käsityötaiteen opintoja. Esteri käyttää luovasti monipuolisia käsin- ja konekirjonnan tekniikoita, yhdistellen niitä töissään ryijytekniikkaan, kuvansiirtoon sekä milloin mihinkin saatavilla olevaan materiaaliin. Työt ovat kirjailtuja päähänpistoja omaelämänkerrallisista aiheista. Kopperoinen iloitsee siitä, että voi kannustaa ja ilahduttaa taiteellaan muita, erityisesti lapsiaan ja lastenlapsiaan.

Lisätietoja:
Greta Rimpiläinen, grimpila(at)ulapland.fi
Taava Stark, taava.stark(at)gmail.com



Galleria Lyhty

Sunná Káddjá Valkeapää:
Mánu iđitguovssu
26.11.–12.12.2024
Avajaiset maanantaina 25.11.2024 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 9–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Sunna-Valkeapaa_web.jpg
Sunná Káddjá Valkeapää: Mánu iđitguovssu. 2023. Sekatekniikka, kierrätetyt materiaalit, 75 x 75 x 100 cm.


Mánu iđitguovssu on multitaiteilija Sunná Káddjá Valkeapään luoma pehmeä veistos, joka on saanut inspiraationsa saamelaisen sateenkaariväen yhteiskunnallisista olosuhteista ja komsiopallon kulttuurillisista merkityksistä. Näyttelyssä teos nähdään installaatiomuotoisena.

Valkeapää on ollut jo hyvin pitkään kiinnostunut perspektiivikokemuksista – rakentamaan ja luomaan ihmiselle kokemuksen pienuudesta ja selittämään sitä. Mánu iđitguovssu -installaatiossa on haettu tätä kokemusmaailmaa. Tällä teoksella Valkeapää ei kuitenkaan yritä kuvailla ihmiselle, kuinka pieni ihminen on, vaan pyrkii luomaan tilan, jossa ihmisen oma sisäinen pienuus saisi vapaasti nousta pintaan, tuoden mukanaan salaisia pieniä haaveita.

Mánu iđitguovssu on Valkeapään aiempaan taiteelliseen tuotantoon nähden jotain aivan uutta. Taiteilija on käyttänyt teoksessaan hänelle täysin uusia materiaaleja ja fyysistä tilan luomista, yhdistäen niitä hänelle ominaisiin hoivaaviin filosofisiin pohdintoihin ja yhteisöllisyyteen.

– Mielestäni ihmiselle tekee tässä maailmassa hyvää ymmärtää olevansa hyvin hyvin pieni, mutta jos kokemus on jatkuva, liian syvä ja vailla rakkauden suojaa, se helposti muuttuu turvattomuudeksi. Siksi halusin rakentaa saamelaiselle sateenkaariväelle oman suojeluksen, jonka alla meillä on lupa olla kannateltuja juuri niin pieninä, pehmeinä ja herkkinä kuin olemme, Valkeapää kertoo.

– Teoksella hahmotelen paikan, jossa ei enää tarvitse pärjätä vaan voi vihdoin levätä. Veistoksella luon eräänlaisen suojakentän meille, tuomaan turvallisuuden kokemuksen ja olemaan rakastettuja ehdoitta. Mánu iđitguovssu -installaatio kuvaa pieniä unelmia, jotka tulevat todeksi.

Sunná Káddjá Valkeapää on multitaiteilija, tanssipedagogi ja ihmisoikeusaktivisti. Viime vuosien aikana hän on toiminut muun muassa itsenäisenä kuvataiteilijana, kuvittajana, tanssiliike-työpajojen ohjaajana ja jäsenenä SSN ry:n hallituksessa, kunnes jäi nuorisoyhdistyksestä eläkkeelle. Ennen eläköitymistään Valkeapää oli järjestämässä Sápmi Pride 2023 -tapahtuman Hettaan. Tänä päivänä Valkeapää opiskelee päätoimisesti kuvataidekasvatusta, kutsuu Ellos Deatnu -aktivistiryhmää edelleen perheekseen ja kotona hänet tunnetaan nimellä Áhni.

Lisätietoja:
Sunná Káddjá Valkeapää, suvalkea(at)ulapland.fi
Instagram: @sunnakaddjavalkeapaa



Galleria Kajo

Essi Hänninen ja Jenna Juntura:
No Ordinary Girl
15.–31.10.2024
Avajaiset maanantaina 25.11.2024 klo 18–19.30

F-talo, 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 9–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Essi-Hanninen_web.jpg
Prosessikuva Essi Hännisen installaatiosta. 2024. Kuva: Jenna Juntura


Pinkkiä ja glitteriä. Prinsessoja ja päiväunia. Sellaiselta näyttää, kun tutkii maailmaa kahden pienen tytön silmin. No Ordinary Girl -näyttely kokoaa yhteen Essi Hännisen ja Jenna Junturan kokemuksia tyttöydestä. Kummankin lapsuuden kulmakiviin kuuluivat pukuleikit ja seikkailut, taiteilut ja askartelut sekä ajatus siitä, että voi olla mitä tahansa. Eilen voittamaton keiju, tänään kuualtaan merenneito ja huomenna gepardi-prinsessa-trapetsitaiteilija.

Muistojen ja nostalgian teemoja taiteessaan käsittelevälle Junturalle vanhat valokuvat ovat usein teosten lähtökohta. Akvarellimaalausta ja kollaasia yhdistelevät teokset on toteutettu leikkisällä, kokeilevalla otteella ja niissä seikkailevat lapsuudesta tutut hahmot ja leikit.

Hännisen akvarelliteosten ja installaatioiden lähtökohtina ovat lapsuuden piirustukset, leikit ja elokuvat. Lapsena tuli ammennettua inspiraatiota tärkeistä hahmoista ja saduista. Yhä aikuisenakin tekemisen ilo löytyy samojen teemojen ääreltä tarinallisuuden eri muodoista.

Näyttelyn tavoitteena on ollut palata lapsuuteen ja löytää taiteen tekemisestä aikuisena kadonnut kokeilun ilo ja huolettomuus. Teokset rohkaisevat katsojaansa muistelemaan lapsuuttaan, leikkimään sekä olemaan utelias.

Essi Hänninen ja Jenna Juntura ovat maisterivaiheen kuvataidekasvatuksen opiskelijoita, joiden mielestä jokaisen olisi syytä ottaa välillä mallia 7-vuotiaasta itsestään.

Lisätietoja:
Essi Hänninen, essihann(at)ulapland.fi
Jenna Juntura, jjuntura(at)ulapland.fi



Galleriat Kopio ja Kellari

Oho, se on peilikuva
– Avoimen yliopiston kuvataiteen opiskelijoiden
kokeellisen grafiikan yhteisnäyttely
26.11.–12.12.2024
Avajaiset maanantaina 25.11.2024 klo 18–19.30

F-talo, 1. ja K-kerros, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 9–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Peilikuva_Paula-Juntti_web2.jpg
Työskentelyä kokeellisen grafiikan parissa. Kuva: Paula Juntti


Mitä peilikuva heijastaa; pintaa vai syvempää olemusta ja kuinka se muuttuu ajassa?

Kokeellinen grafiikka -opintojaksolla opiskelijat tutustuivat carborundum-, monotypia- ja linokaiverrustekniikoihin. Osalle opiskelijoista taidegrafiikan tekeminen oli jo entuudestaan tuttua, mutta moni oli myös ensimmäistä kertaa tekemisissä prässin ja painovärien kanssa. Grafiikkatöissä käytetyt laatat on suunniteltava peilikuvana, koska työ kääntyy vedostaessa paperille. Tämä seikka pääsi yllättämään tekijät useamman kerran heidän tutustuessaan taidegrafiikan tekemiseen.


Peilikuva_Paula-Juntti_web1.jpg
Kuva: Paula Juntti


Opintojakson harjoitustöitä on nähtävissä Oho, se on peilikuva -näyttelyssä Galleria Kellarissa. Opiskelijat toteuttivat myös carborundum-tekniikalla jokaisesta näyttelyyn osallistuneesta omakuvan, jotka ovat esillä Galleria Kopiossa.

Näyttelyyn osallistuvat teoksillaan Leila Alaraudanjoki, Laura Haapasalo, Anu Holopainen, Raul Huhtikangas, Paula Juntti, Pekka Keränen, Hanna Koivula, Anniina Koivurova, Hilkka Liikkanen, Enni Petrelius, Satu Reinikainen, Laura Seppälä ja Tuula Vanhatapio

Kokeellinen grafiikka -opintojakson ohjaavana opettajana toimi näyttelytoiminnan yliopisto-opettaja Leila Lipiäinen.

Lisätietoja:
Leila Lipiäinen, leila.lipiainen(at)ulapland.fi



Pop-up Galleria F-HUB

Kirsi Eskelinen:
Lux mundi – valoja maailmasta
26.11.–12.12.2024
Avajaiset maanantaina 25.11.2024 klo 18–19.30

F-talo, 1. ja K-kerros, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 9–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Kirsi_Eskelinen_Lux_Mundi_web.jpg
Kirsi Eskelinen: Aspö 8 am. 2024. Digitaalinen valokuva.


Oletko koskaan miettinyt, miltä valo näyttää planeettaamme eri paikoissa? Onko valo erilaista Andeilla, Tokiossa tai Pohjoisnavalla?

Lux mundi – valoja maailmasta on Kirsi Eskelisen valokuvakirjanäyttely, jossa kohtaavat Saaristomeren kansallispuiston pieni saari Aspö ja Skandien vuoriston alkulähde Kilpisjärvi. Sijaiten lähes samalla pituuspiirillä, niiden etäisyys toisistaan on kuitenkin 1010 kilometriä. Onko niissä näkyvä valo samanlaista?

Eskelinen aloitti opinnot Rovaniemellä vuonna 2020 ja kiinnitti huomiota heti pohjoisen valoon, joka näyttäytyi hänelle pehmeänä ja kuulaana verrattuna etelän valoon. Ajatus valon tutkimisesta eri leveyspiireillä sai mahdollisuuden neljän vuoden kuluttua, kun valokuvauksen sivuaineen loppunäyttely tuli ajankohtaiseksi. Digitaalisten valokuvien avulla Eskelinen tutkii Aspön ja Kilpisjärven valoa: millaisena se näyttäytyy samalla hetkellä taivaalla ja vedessä – ja vain yhden päivän ajan.

Kirsi Eskelinen opiskelee maisterivaiheessa tekstiilimuotoilua Lapin yliopistossa ja kulttuuriantropologiaa Oulun yliopistossa. Hän tutkii taiteessaan paikkoihin liittyviä ilmiöitä ja merkityksiä. Tässä näyttelyssä hän inspiroitui evoluutiosta, tähtitieteestä ja valosta.

Lisätietoja:
Kirsi Eskelinen, kieskeli(at)ulapland.fi
Instagram: @kirsieskelinendesign


LY / TTK / LP