Luokanopettajaopiskelijat Peppi Virtanen ja Miika Moilanen kuvailevat uusia tiloja viihtyisiksi ja monipuolisiksi.
Lumenviipymä, Kero, Tunturiniitty, Jääleinikki… Lapin luonto näkyy paitsi yliopistokirjaston uusien ryhmätyötilojen nimissä myös sisustuksessa. Yhdessä suunniteltuja tiloja kehitetään jatkossakin opiskelijoiden tarpeiden mukaan.
Teksti: Marjo Laukkanen
Kuvat: Ville Rinne
Yliopistokirjaston toisessa kerroksessa on rivissä seitsemän erilaista opiskelutilaa, jotka on tarkoitettu ryhmätyöskentelyyn ja vapaampaan oleiluun. Tiloissa voi opiskella myös yksin, mutta niissä saa jutella ja vaikka roikkua puolapuissa. Jos kaipaa hiljaisuutta, voi siirtyä saman kerroksen muihin tiloihin, jotka on omistettu yksinopiskelulle.
– Vuosittaisten kyselyjen ja muun asiakaspalautteen perusteella opiskelijoilla on suuri tarve erilaisille tiloille. Hiljaisten yksinopiskeluun tarkoitettujen tilojen lisäksi on toivottu sekä ryhmätyötiloja että vapaamman oleskelun taukotiloja, palvelupäällikkö Maija Koponen kertoo.
Uusien tilojen suunnittelu alkoi syksyllä 2022. Kirjastonjohtaja Susanna Parikka kiittelee silloista kiinteistöpäällikköä Maiju Lassilaa, jonka ansiosta tilojen uudistus käynnistyi toden teolla.
– Ryhmätyötilojen tavoitteena on muun muassa yhteisöllisyyden ja hyvinvoinnin lisääminen sekä hybridityöskentelyn mahdollistaminen. Varsinkin koronan jälkeen haluttiin panostaa enemmän yhdessäoloon ja sosiaalisuuteen – siirrytään digikampuksesta kohti stickykampusta, Susanna Parikka kuvailee.
Kirjastossa on vapautunut tilaa uudenlaiseen käyttöön muun muassa painettujen kokoelmien vähentyessä. Ryhmätyötilojen remontti alkoi keväällä 2023, ja tilat valmistuivat ennen joulua.
– Asiakkaamme löysivät tilat saman tien. Heti kun huoneessa oli vaikka vain yksi tuoli, sillä istui joku, Parikka naurahtaa.

Miika Moilasen mukaan uusista tiloista ei välttämättä tarvitse edes lähteä tauolle, koska niistä löytyy erilaisia välineitä ”opiskeluaivojen nollaamiseen”.
Opiskelijoiden toiveet huomioitiin suunnittelussa
Osa tiloista uudistettiin Suomen Yliopistokiinteistöjen (SYK) demohankkeena, johon kuului kiinteästi yhteiskehittäminen.
– Työryhmän hyvin toiminut yhteistyö oli tilojen suunnittelun kannalta olennaista, Parikka sanoo.
Opiskelijoita työryhmässä edustivat Lapinrotkon toiminnanjohtaja Elina Holm ja viestintäasiantuntija Kaisa Keihäskoski. LYYstä oli mukana muun muassa edunvalvonta-asiantuntija Krista Ulkuniemi. Opiskelijoiden ja kirjastolaisten lisäksi työryhmässä oli mukana edustus IT-palveluista, kiinteistöpalveluista ja SYKistä.
Opiskelijoille tehdyn kyselyn perusteella tiloilta toivottiin muun muassa viihtyvyyttä, toimivuutta, ergonomisuutta ja värikkyyttä. Nämä toiveet huomioi työssään sisustussuunnittelija Piritta Pöllänen UKI Arkkitehdit Oy:sta.
– Suunnittelun lähtökohtana oli, että tila itsessään ohjaa tietyntyyppiseen toimintaan ja jokainen löytäisi senhetkiseen tarpeeseensa sopivan tilan, Pöllänen kertoo.
Esimerkiksi Tunturiniitty-huoneessa on sähköpöytien ja erilaisten istuinten lisäksi myös voimisteluvälineitä, kuten kuntopyörä ja voimistelurenkaat. Niissä on hyvä vetreyttää opiskelun jäykistämää kehoa. Tummassa Kammissa on puolestaan iso näyttö, ja huone voidaan pimentää kokonaan.
– Monipuoliset työskentelytilat toimivat kohtaamisen paikkoina. Ne mahdollistavat paitsi vapaamman ajatusten vaihdon myös rauhoittumisen tai päätetyöskentelyn.
Pöllänen kertoo, että Maiju Lassilan toiveesta tiloihin valittiin mahdollisimman paljon kierrätyskalusteita, mikä oli sekä edullisempaa että vastuullista.
Demohankkeeseen kuuluu, että uudistettujen tilojen käyttöä tutkitaan ja kehitetään.
– On hienoa, että yliopisto lähti näin rohkeaan hankkeeseen, josta saamme eväitä muidenkin tilojen suunnitteluun, Pöllänen sanoo.

Miika Moilasen suosikkitila on Jääleinikki: ”Kaikella luontoon liittyvällä on itseeni muutenkin rauhoittava vaikutus. Siellä on helppo keskittyä.”
”Opiskelumotivaatio ja -hyvinvointi ovat kyllä parantuneet”
Uudet tilat on otettu opiskelijoiden keskuudessa hyvin vastaan. Käyttäjiä on riittänyt tasaisesti, ja myös asiakaskyselyissä tilat ovat saaneet kiitosta:
”Mahtava uudistus! Liikunnallinen huone on erittäin kaivattu uutuus.”
”Todella kivat tilat, opiskelumotivaatio ja -hyvinvointi ovat kyllä parantuneet!”
”Rakastan tätä huonetta, on niin rauhoittavaa istua näissä keinuissa ja vain rentoutua.”
”Huonekalut ovat kauniita ja niin ainutlaatuisia, etten ole koskaan nähnyt tällaisia missään kirjastossa, saati sitten yliopistokirjastossa.”
Parikan ja Koposen mukaan kirjaston tiloja kehitetään jatkossakin opiskelijoiden toiveiden ja tarpeiden mukaan. Opiskelijat ovat toivoneet, että huoneita voisi myös varata, ja kaksi ryhmätyötilaa onkin tulossa varattavaksi Tuudon kautta, kunhan varausjärjestelmä saadaan toimimaan.
– Tiloille on toivottu myös käyttösääntöjä. Meillä on työn alla koko kirjaston äänivyöhykkeet, jolloin osa tiloista osoitetaan hiljaiseen työhön. Ryhmätyötiloissa saa jatkossakin puhua, Koponen sanoo.
Ohjeistus tulee tarpeeseen. Kun kierrämme Parikan ja Koposen kanssa uusia tiloja, eräästä ryhmätyötilasta astutaan ulos puhumaan puhelua hiljaisen tilan puolelle. Susanna Parikka ohjaa asiakkaan puhelinkoppiin.
– Puhelinkoppeja tarvittaisiin lisää, Parikka sanoo.
Kyselyvastauksien editointi ja suomennos: Marjo Laukkanen