Opiskelijan puheenvuoro

Lukuvuoden 2020–2021 avajaiset 7.9.2020 klo 12.15

 
Opiskelijan puheenvuoro

Arvoisa rehtori, hyvät kutsuvieraat, henkilökunta sekä erityisesti opiskelijat.

Siitä on neljä vuotta, kun lähdin kotipaikkakunnaltani Jurvasta Rovaniemelle pääsykokeisiin. Matkaan meni aikaa reipas seitsemän tuntia yöjunalla. Totesin jo tässä kohtaa, että Lappiin on pitkä matka, muttei niin pitkä, kuin olin olettanut. Asemalta oli helppo suunnistaa muiden hakijoiden letkassa kohti yliopistoa ja F-siipeä. Ensimmäisen ja toisen koepäivän välissä oli hieman aikaa tutustua kaupunkiin. Jo matkalla yliopistolta remontissa olevan kirkonmäen kautta yöpaikkaani - hotelliin - tunsin vahvan tunteen. Tämä paikka olisi täydellinen asua. Tästä kaupungista haluaisin itselleni kodin.

Ja loppujen lopuksi toiveistani tuli totta! Opintopolku ilmoitti minut valituksi Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan graafisen suunnittelun koulutusohjelmaan. Se on ollut tähän astisen elämäni onnellisimpia hetkiä. Kuinka olinkaan itsestäni ylpeä. Tehty työ palkittiin opintopaikalla Lapista ja sain kertoa siitä iloiten läheisilleni ja ystävilleni.

On varmasti turha sanoa, että tänä vuonna asiat ovat olleet aivan toisin. Miltei kaikki hakijat ovat suorittaneet pääsykoetehtävänsä etänä, todennäköisesti kotoa käsin. He eivät ole välttämättä koskaan käyneet Lapissa, saati Rovaniemellä. Yliopistoonkin he todennäköisesti astuivat ensimmäistä kertaa vajaa kuukausi sitten. Leikittelin ajatuksella ja pohdin omia tuntemuksiani, jos olisinkin vasta tänä vuonna hakenut ja tullut valituksi yliopistoomme. Rovaniemi tuntuisi varmasti kaukaiselta ennen muuttoa varsinkin, jos siellä ei ole koskaan käynyt. Yliopiston tilat saattavat olla täysin vieraita, kun kokemukset esimerkiksi pääsykoetilaan suunnistamisesta tai Petronellassa lounastamisesta olisivat jääneet uupumaan.

Kuitenkin yksi tunne yhdistää varmasti meitä kaikkia ja se on ylpeys. Ylpeys siitä, että minut on hyväksytty monien hakijoiden joukosta juuri tähän koulutusohjelmaan. Ylpeys siitä, että minulla on opintopaikka. Ja ylpeys siitä, että minä olen opiskelija. Toivon todella, että jokainen opiskelijamme on saanut olla ylpeä siitä, mitä on saavuttanut napatessaan opintopaikkansa Lapin yliopistosta. Sinä uusi opiskelija - mielettömästi onnea opintopaikan saavuttamisesta. Ja muista, että voit olla aina ylpeä siitä, että olet tullut valituksi yliopistoyhteisömme jäseneksi.

Viime keväänä koimme valtavan digitalisoitumisen. Vuosi sitten mahdottomilta tuntuneet etäopetusmahdollisuudet ollaan saatu taivutettua toimiviksi kokonaisuuksiksi. Zoom, Teams, Skype ja Discord ovat sovelluksia, jotka varmasti ovat jokaisella kokeiltuna viime kevään jälkeen. Uudet kurssimuodot ovat jakaneet mielipiteitä, mutta palaute niistä on ollut yllättävän positiivista. Kiitän valtavasti henkilökuntaa sekä opiskelijoita muuntautumiskyvystänne. Tämä muutos ei ole ollut helppo, mutta me olemme yhdessä sen mahdollistaneet. Tällainen digiloikka on ollut loistava sysäys opetuksen uudenlaiseen mahdollistamiseen ja monipuolistamiseen niin pandemian aikaan, kuin sen jälkeenkin. Vanhaan ei ole paluuta, mutta toivon, että tilanne parantuisi ja uusia ratkaisuja keksittäisiin, jottei opiskelu jatkossa tarkoittaisi e-kirjojen selailua, Moodle-tenttien suorittamista sekä “onko tää mikki päällä?”- ja “näettekö nyt tämän dian?” -keskusteluita.

Tällaisena aikana yhteisöllisyys on koetuksella. Edut ovat olleet kuitenkin puolellamme, ainakin meidän opiskelijoiden osalta. Olemme kekseliästä ja osaavaa porukkaa ja saamme järjestettyä tapahtumia sekä tutustuttua toisiimme tilanteesta huolimatta. Hyviä esimerkkejä ovat viime kevään Vapun tapahtumat. Opiskelijajärjestöt muuttivat perinteikkäät illanvietot kekseliäästi etämuotoon. Tältä syksyltäkin löytyy jo useita esimerkkejä järjestöjen tapahtumista, jotka ollaan saatu hoidettua turvallisesti ja valvotusti vallitsevan tilanteen edellyttämällä tavalla. Tämän eteen on kuitenkin tehty valtavasti lisätyötä muihin vuosiin verrattuna ja järjestötoimijat saavat tästä valitettavan vähän kiitosta. Suuri kiitos siis kuuluu meidän aktiivisille aine- ja harrastejärjestöille, jotka ovat olleet mukana toteuttamassa varsinkin uusien opiskelijoiden yhteisöllistämistä yliopistoomme, opiskelijakulttuuriin sekä Rovaniemelle.

Viime kuun Lapin Kansassa oli juttu Taiteiden tiedekunnan 30-vuotisesta taipaleesta. Haastateltavana oli myös hyvä ystäväni, taideopiskelijoiden ainejärjestö TAOn puheenjohtaja, Matilda Kalving. Puheen päätteeksi haluan jakaa hänen sitaattinsa: “muutto Rovaniemelle ja opiskelu taiteiden tiedekunnassa on ollut elämäni paras päätös.” Näihin sanoihin voin samaistua täysin ja toivottaa niiden myötä kaikille ylpeästi hyvää tulevaa opinto-vuotta. Ollaan ahkeria, ei jätetä toista yksin ja nautitaan ruskasta, revontulista, kaamoksesta ja sitten taas yöttömästä yöstä.

Esa-Pekka Tuppi
Lapin yliopiston ylioppilaskunta
Hallituksen puheenjohtaja