Lapin, Oulun ja Helsingin yliopistojen saamen- ja alkuperäiskansatutkimuksesta vastaavat professorit ja apulaisprofessorit sekä kolmen keskeisen saamelaisinstituution eli Saamelaiskäräjien, Saamelaismuseo Siidan ja Saamelaisalueen koulutuskeskuksen (Sogsakk) edustajat ovat keväällä 2018 aloittaneet yhteistyön saamelaisia koskevan tutkimuksen eettisten ohjeiden luomiseksi perustamalla asiaa valmistelevan työryhmän. Yhteistyön taustalla on monessa yhteydessä jo pitkän ajan kuluessa havaittu tarve selkeyttää niitä eettisiä ohjeita, jotka ohjaavat saamelaisia koskevaa tutkimusta.
Työryhmän työtä tukemaan on nimetty 16 henkilön neuvottelukunta, jossa eri alojen tutkijoiden lisäksi on kattavasti eri saamelaisinstanssien edustajia sekä saamelaisia ja suomalaisia asiantuntijoita. Neuvottelukunnan lisäksi työryhmän apuna on asiantuntijaverkosto, jota ei nimetä erikseen vaan koostuu työryhmän käyttämistä asiantuntijoista tarpeen mukaan.
Saamentutkimuksen eettisten ohjeiden laatiminen on tärkeä kansallinen hanke. TENKin yleisiä ohjeita tarkentavia tutkimuseettisiä ohjeita on Suomessa laadittu tavallisesti tieteenalalähtöisesti. Saamentutkimuksen eettisten ohjeiden laatiminen poikkeaa tieteenalalähtöisistä prosesseista. Saamentutkimus kohdistuu alkuperäiskansaan ja sen yhteisöön ja kulttuuriin.
Työryhmän yksi keskeinen lähtökohta on, että saamelaisia koskevan tutkimuksen eettisiä ohjeita hahmotellessa käydään niiden sisällöstä laaja-alaista keskustelua samaan tapaan kuin tieteenalakohtaisia ohjeita koskevissa yleisissä keskusteluissa annetaan keskeinen merkitys tieteenalojen edustajien osaamiselle. Lisäksi saamelaisia koskevan tutkimuksen eettisiä ohjeita koskevassa keskustelussa tulee korostaa saamelaisyhteisön näkökantoja. Vain näin kunnioitetaan ja toteutetaan asianmukaisella tavalla saamelaisten itsemääräämisoikeutta ja varmistetaan eettisten ohjeiden relevanttius ja merkitys saamelaisille itselleen.