Edistynyt monitoimijainen yhteistyö perustuu eri toimijoiden – kuten kuntien, hyvinvointialueiden, julkisten organisaatioiden, kolmannen sektorin, yksityisen sektorin ja kansalaisten – tiiviiseen yhteistyöhön. Tämä yhteistyö hyödyntää eri tahojen vahvuuksia ja täydentäviä resursseja asukkaiden hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämiseksi.
Laaditun kypsyysanalyysimallin avulla yhteistyötä voidaan systemaattisesti arvioida ja kehittää. Malli auttaa tunnistamaan nykyisen yhteistyön tason sekä mahdolliset kehittämiskohteet. Kypsyysanalyysimalli on laadittu tutkimustietoon sekä suomalaisten hyvinoinnin edistämisen asiantuntijoiden haastatteluihin pohjaten. Kypsyysanalyysia on edelleen hyödynnetty yhteistyön arviointivälineessä, Yhteistyö-Tuokiossa, joka on suunniteltu vastaamaan hyvinvoinnin edistämisen verkostotyön tarpeisiin.
Edistyneen hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisen monitoimijaisen yhteistyön kriteereiksi on tunnistettu:
- Yhteistyöhön osallistuminen: Kuinka laajasti yhteistyötä tehdään ja miten eri tahojen osallistuminen mahdollistetaan?
- Yhteistyön johtaminen: Millä tavoin yhteistyötä johdetaan?
- Vuorovaikutus yhteistyössä: Millaista toimijoiden välinen vuorovaikutus on?
- Yhteistyön tavoitteellisuus: Onko yhteistyölle yhdessä tunnistettu ja määritelty tavoitteita? Onko roolit ja vastuut määritelty tavoitteiden saavuttamiseksi?
- Hyvinvointitieto osana yhteistyötä: Miten tiedon kanssa toimitaan?
- Yhteistyörakenteet: Minkälaiset yhteistyön rakenteet ovat? Miten resursseja jaetaan?
Kriteerit voivat asettua eri tasoille, joita ovat käynnistyvä - vakiintuva - rakentuva ja syventyvä.