
Olen Sanna Mommo ja olen työskennellyt Lapin yliopistolla opettajankouluttajana reilun kymmenisen vuotta. Oma erityisalani on käsityö. Koulutukseltani olen luokanopettaja sekä käsityön aineenopettaja, tekstiilisuunnittelijakin alun perin. Etäohjauksen olen ottanut työni käytänteisiin reilun kaksi vuotta sitten opiskelijoiden harjoittelun ohjauksen myötä. Ohjausta olen toteuttanut Teams- sovelluksen kautta, hyödyntäen myös Moodle-työtilaa.
Harjoittelussa ohjauksen tapoina olen käyttänyt Teamsin kautta ennakko-ohjausta (mm. yhteydenpito opiskelijoihin, vinkkejä opetuksen toteuttamiseen, kuvallisia, sanallisia ja video-ohjeita opetukseen, tunti- ja jaksosuunnitelmien laatiminen yhteistyössä opiskelijoiden kanssa), harjoittelun aikaista yhteydenpitoa (chat-viestit) sekä harjoittelun jälkeistä reflektointikeskustelua (chat-viestit ja video- sekä äänipuhelut.
Opetuksessa Teamsiä olen hyödyntänyt harjoituksiin (yksilö- ja ryhmävideopuhelut, opetusmateriaalin jakaminen sekä tehtävänannot), luentoihin (ryhmävideopuhelut) sekä Moodle-työtilaa (opetusmateriaalit, -videot, tehtävänannot, tentit, tehtävien palautukset, arviointikirja, suoritusten seuraaminen jne.)
Kokemukseni Teamsista ohjauksen ja opetuksen välineenä on ennen kaikkea positiivinen. Opiskelijoihin on helppo pitää yhteyttä, he ottavat yhteyttä matalalla kynnyksellä, viestintä on nopeaa ja tehokasta, tietoa ja asiantuntijuutta on helppo jakaa, mieltä askarruttaviin kysymyksiin saa pikaisesti vastauksen. Teams mahdollistaa tiedostojen jakamisen ja niiden muokkaamisen yhdessä sekä minun kommentoinnin esim tuntisuunnitelmiin. Videopuhelut onnistuvat missä tahansa tilassa, kunhan vain on toimiva nettiyhteys (opiskelijan ei esim tarvitse olla tietokoneen ääressä vaan hän voi soittaa puhelun omalla puhelimellaan). Teamsiin tulleet viestit saavuttavat minut saman tien, koska olen ladannut sovelluksen myös puhelimeeni. Ennen kaikkea Teams on helppo käyttää. Kalenteri-toimintoa hyödyntäen voi lähettää linkin videopuhelua tai kokousta varten jne.
Moodle-työtilan käyttö mahdollistaa erilaiset tenttikäytännöt, tehtävienannot, suoritusten seurannan sekä opiskelijalle itselleen että myös minulle opettajana, opetusmateriaalin jakamisen, keskustelualueet ym…Sinne voin esimerkiksi upottaa videotiedoston, josta minulla on mahdollista seurata, ovatko kaikki opiskelijat sen aukaisseet ja katsoneet. Työtilan kautta pystyn myös ohjelmoimaan tehtävien muistutusviestit opiskelijoille, sekä lähettämään heille erikseen viestejä koskien tehtävänantoa. Moodlen kautta on mahdollista kerätä erilaista statistiikkaa tutkimusta varten.
Kaiken kaikkiaan suosittelen uusia ja uudenlaisia opetus- ja ohjauskäytänteitä osana työnkuvaa. Muuttuneessa maailmassa ne mahdollistavat tiedonjaon, yhteydenpidon ja oppimisen toteutumisen. Uudet laitteet ja oppimisympäristöt ovat helppoja omaksua, tosin niiden käyttämiseen täytyy perehtyä. Maailma on entistä avoimempi ja laajempi.
Sanna
