Ohjeet opiskelijalle

Tentin varaaminen

Sähköiseen tenttiin ilmoittautuminen on kaksivaiheinen Exam-järjestelmässä. Ensin sinun tulee ilmoittautua tenttiin, opettajan antaman linkin kautta tai järjestelmästä tentin hakemalla. Ilmoittautumisen jälkeen voit varata ajan tenttimistä varten. Käytä Firefox tai Chrome selainta.

Ilmoittautumisen ja tenttiajan varaamisen vaiheet:

 1. Avaa selain (Firefox, Chrome), muistathan tyhjentää välimuistin jos olet tekemässä varausta yleisillä koneilla.
 2. Kirjaudu Exam-järjestelmään osoitteessa: https://exam.ulapland.fi valitse ensin HAKA-kirjautumissivulta organisaatioksi Lapin yliopisto ja sen jälkeen kirjaudu omilla yliopiston tunnuksillasi, sivun vasemmassa reunassa on Tentit kohta, josta pääset etsimään haluamaasi tenttiä. Tenttiin voi ilmoittautua 21 päivää etukäteen.

  sivuvalikko opiskelija.jpg
 3. Etsi tentti, johon olet ilmoittautumassa joko opintojaksokoodilla, -nimellä tai tentaattorin nimellä.
  Tentin tiedot saat avoimeksi painamalla vihreää nuolta tentin nimen oikealla puolella.


  hae tentit.jpg

 4. Ilmoittaudu painamalla Ilmoittaudu-painiketta, järjestelmä vahvistaa ilmoittautumisen "Olet ilmoittautunut tenttiin. Muista varata tenttiaika."
 5. Valitse alasvetovalikosta tenttitila Exam . Mikäli tarvitset esteettömän paikan, valitse E-Exam(esteettömät paikat).
 6. Varaa kalenterista vapaana oleva tenttiaika.

  tenttiajan varaus.jpg
 7. Muista vahvistaa varaus

  vahvista varaus.jpg
 8. Näet vahvistamisen jälkeen yhteenvedon tentti-ilmoittautumisesta. Järjestelmä ilmoittaa tentin nimen, tentin keston ja tenttipaikan. Huomioi, että koneet 1-9 sijaitsevat entisessä luentosalissa 4 ja koneet 10-25 entisen luentosalin 7 tiloissa.

  tenttikoneen.jpg

 9. Jos tenttiminen estyy, muuta tai poista varaus valitsemalla "Muuta varausta" tai "poista varaus" kohdista opiskelijan työpöydältä. Varauksen alareunassa on myös Lisää painike, johon voit kirjoittaa lisätietoja tentaattorille tenttiin liittyen.

Tentin suorittaminen

Huomaathan, että kun saavut tenttitilaan, siellä tulee olla hiljaa. Vaikka oma tenttisi ei ole vielä alkanut, tilassa voi olla muita tenttijöitä. Tilasta poistuminen ja sinne palaaminen kesken tentin tekemisen ei ole sallittua. Tenttitilassa on säilytyslokerikko, johon sinun tulee jättää kaikki tavarasi. Tenttipaikalle ei saa ottaa mukaan mitään, ei edes vesipulloa, suttupaperia, nenäliinaa tms. Korvatulppia on saatavilla tenttitilan pöydällä.

Toimi näin kun saavut tenttitilaan

 1. Tenttitilaan pääsee 5 minuuttia ennen tentin alkua (lauantaisin yliopiston ulko-ovet avautuvat klo 8.00) ja 30 min tentin alkamisajan jälkeen, tämän jälkeen sähkölukot lukkiutuvat eikä tenttiminen ole enää mahdollista.
 2. Tenttitilassa on lokerikko päällysvaatteiden ja muiden tavaroidesi säilytystä varten. Tenttipaikalle ei saa viedä mitään.
 3. Etsi tentti-ilmoittautumisen yhteydessä ilmoitettu tietokone. Koneen numero on selvästi näkyvillä. Mikäli kirjaudut väärälle koneelle, järjestelmä ilmoittaa, millä koneella tenttisi on. Näin voit myös tarkistaa vapaana olevalta koneelta tenttipaikkasi numeron, mikäli olet sen unohtanut.
 4. Aloita tentti, tentit alkavat tasatunnein ja päättyvät 5 minuuttia vaille, jotta seuraava tenttijä ehtii aloittaa tenttinsä. Tentin aikana näet jäljellä olevan ajan ruudussa.

 

 Toimi näin tentin aikana 

(tarkemmat ohjeet liitetiedostona sivun alareunassa)

 1. Käynnistä kone ja Firefox-selain avautuu automaattisesti
 2. Valitse HAKA-kirjautumissivulta organisaatioksi Lapin yliopisto
 3. Kirjaudu yliopiston käyttäjätunnuksella ja salasanalla.
 4. Jos tenttiaikasi on alkanut ja olet oikealla koneella, tenttisi käynnistyy suoraan kirjautumisen jälkeen, mikäli tentti ei ole vielä alkanut ja olet oikealla koneella, odota tentin alkuun. Tenttisi alkaa automaattisesti.
 5. Mikäli olet väärällä koneella, järjestelmä ilmoittaa että tentti on alkamassa koneella XX.
 6. Kun tenttisi on käynnistynyt, ensimmäisellä sivulla näkyy tentaattorin ohjeet, mikäli ohjeita ei ole avautuu ensimmäinen kysymys vastattavaksi.
 7. Klikkaamalla nuolta kysymyksen vasemmalla puolella avautuu tekstieditori, johon voit kirjoittaa vastauksesi. Tallenna-painike löytyy oikeasta alareunasta.
 8. Vastattuasi kysymykseen, siirry seuraavaan, jäljellä olevan ajan näet oikeassa yläreunassa.
 9. Järjestelmä tallentaa vastauksesi 1 minuutin välein.
 10. Älä sulje selainta kesken tentin.
 11. Kun olet vastannut kysymyksiisi, klikkaa tallenna ja palauta tentti painiketta. Järjestelmä pyytää vielä vahvistamaan tentin palauttamisen. Jos luovut tentistä, tenttisi tulee vapauttaa uusittavaksi, mikäli opettaja on rajoittanut tenttisuoritusten määrän.
 12. Kirjaudu ulos järjestelmästä ja koneelta.

 

 Tentin valvonta

 • Sähköisessä tentissä ovat voimassa yliopiston kulunvalvontaa, opintosuoritusten arviointia ja tietojärjestelmien käyttöä koskevat säännöt.
 • Tenttitilassa on sekä reaaliaikainen että tallentava videovalvonta.
 • Tentin ollessa kesken tilasta poistuminen on kielletty, mikäli opiskelija poistuu tilasta kesken tentin jatkaakseen sitä uudelleen, tentti hylätään.
 • Tenttitilassa tulee työskennellä hiljaa, eikä muiden tenttijöiden kanssa keskustelu ole sallittua.

 Häiriöt ja ongelmat tentin teossa

Lapin yliopisto ei takaa teknistä tukea tenttimisen aikana. Mikäli tentin aikana ilmenee tekninen ongelma, tulee tentti keskeyttää, eikä tenttiä pysty enää jatkamaan. Opiskelijan tulee varata uusi aika tenttimiseen.

Sähköisten tenttien suorittaminen on aina opiskelijan omalla vastuulla.

Ohjeet tentin suorittamiseen.pdf

Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK