nuohtti-1.jpg

Kansainvälinen nimikilpailu saamelaisen kulttuuriperinnön hakupalvelusta on ratkennut

31.5.2021

Saamelaisia arkistoaineistoja pääsee pian tutkimaan uuden digitaalisen hakupalvelun avulla. Digital Access to the Sámi Heritage Archives -hankkeessa kehitetyn hakupalvelun nimeksi on valittu Nuohtti. Nimi valittiin avoimen kansainvälisen nimikilpailun kautta.

Kilpailun pääjärjestäjänä toimi Norjan Saamelaisarkisto, ja kilpailu oli suunnattu ennen kaikkea saamelaisyhteisöille. Voitokas nimiehdotus jätettiin anonyyminä verkkolomakkeella. Voittajan valitsi hankkeen ohjausryhmä, jossa on mukana hankepartnereiden ja saamelaiskäräjien edustajat eri maista.

Hakupalvelun nimi Nuohtti viittaa kirjaimellisesti nuottaan eli pitkään verkkoon, jonka yläosaan on kiinnitetty kellukkeet ja alaosaan uppoavat painot. Sitä käytetään matalassa vedessä kalojen pyydystämiseen.

– Nuohtti on hyvä vertauskuva digitaaliselle palvelulle, joka kerää eri muistiorganisaatioiden säilyttämiä arkistomateriaaleja käyttäjiensä saataville, sanoo professori Jonna Häkkilä Lapin yliopistosta.

Nuohtti on digitaalisen ajan palvelu, jonka avulla pääsee yhdestä verkko-osoitteesta eri puolilla Eurooppaa sijaitsevien saamelaista kulttuuria koskevien alkuperäismateriaalien jäljille sekä tutkimaan tähän mennessä jo digitoituja arkistoaineistoja. Palvelu antaa tietoja myös toistaiseksi digitoimattomista saamelaisaineistoista.

Digital Access to the Sámi Heritage Archives (2018–2021) on yhteispohjoismainen hanke, jota rahoittaa Interreg Nord -ohjelma. Hankkeessa on kartoitettu saamelaiseen kulttuuriperintöön liittyviä arkistoaineistoja Euroopan eri muistiorganisaatioissa. Yhteensä 59 eurooppalaista organisaatiota on ilmoittanut, että heidän kokoelmissaan on saamelaisia koskevia aineistoja ja näistä yli 40 kertoi aloittaneensa kyseisen materiaalin digitoinnin. Hakuportaalin rakentaminen on tällä hetkellä viimeistelyvaiheessa.

Hanketta johtaa professori Jonna Häkkilä Lapin yliopistosta. Hankepartnerit ovat Saamelaisarkisto (Inari), Norjan Saamelaisarkisto (Kautokeino), Oulun yliopisto ja Uumajan yliopisto.

Digital Access to the Sámi Heritage Archives -hankkeen kotisivut

Hankkeen lyhyt esittelyvideo

Lisätietoja inarinsaameksi:
Suvi King, saamelaisarkistonhoitaja, Saamelaisarkisto/Kansallisarkisto
suvi.king(at)arkisto.fi, 050 337 5603

Lisätietoja suomeksi ja englanniksi:
Professori Jonna Häkkilä, hankkeen johtaja, Lapin yliopisto
jonna.hakkila(at)ulapland.fi, 040 484 4203

Maija Mäkikalli, projektipäällikkö, Saamelaisarkisto/Kansallisarkisto
maija.makikalli(at)arkisto.fi, 046 923 7162

Valokuva: Matilda Kalving