2_2021_mie.jpg
Eveliina Pennanen, kuva: Ville Rinne

Kasvo: ”Kaikkea kaikille on helposti ei mitään kenellekään”

23.11.2021

Lapin korkeakoulujen viestintää johtava Eveliina Pennanen tähtää vuorovaikutteiseen ja osallistavaan viestintään.

Teksti: Maria Paldanius

Viestintä on pelkkää tiedon jakamista, tiedotteiden kirjoittamista ja niiden jakelua. Niin ollen myös viestintäpäällikön työpäivät vain toistavat itseään. Jos Lapin korkeakoulujen viestintää johtavalta Eveliina Pennaselta kysytään, molemmat oletukset ovat yhtä yleisiä ja yhtä virheellisiä.

– Viestintä on paljon muutakin kuin vain tiedon jakamista, kuten vanhanaikaisesti joskus ajatellaan. Se on myös yhteisen ymmärryksen rakentamista, yhteisöllisyyttä ja johtamista. Viestintä ei ole irrallinen tukitoimi, vaan kytkeytyy tiiviisti organisaation ytimeen ja strategiaan. Viestintää tarvitsevat kaikki ja kaikkialla.

Vuonna 2018 Jyväskylän yliopistosta filosofian tohtoriksi väitellyt Pennanen johtaa nyt Lapin korkeakoulujen viestinnän ja markkinoinnin yksikköä, joka paitsi tuottaa viestintää, myös rohkaisee korkeakouluyhteisöä aktiiviseen viestintään. Pennasen mukaan erityisen tärkeää on suunnitella ja kohdentaa viestintä fiksusti, koska viestinnän kenttä on laaja ja tarpeita sekä toiveita on paljon.

– Valintojen tekeminen voi joskus olla haastavaa: ”kaikkea kaikille” on helposti ”ei mitään kenellekään”. Korkeakouluyhteisön yhteinen uusi strategia on hyvä pohja suunnan rakentamiseen myös viestinnässä. Toivoisin, että tulevaisuudessa viestintä olisi yhä enemmän vuorovaikutteista, osallistavaa ja osallistuvaa.

Sopivan työpaikan löytyminen avasi Pennaselle ja tämän puolisolle mahdollisuuden muuttaa Rovaniemelle. Nyt vaeltaminen, melonta ja hiihto ovat luontainen osa pariskunnan elämää. Ne tuovat mukavaa vaihtelua työpäiviin, jotka ovat kaikkea muuta kuin tasaisia tai identtisiä. Päiviin voi kuulua uutisointia, viestinnän, kampanjoiden ja hankkeiden ideointia, johdon viestinnän tukea tai yhteistyötä eri yksiköiden kanssa.

– Viestintä on ehdottomasti kaiken tekemisen ytimessä. Ilman ihmisten välistä vuorovaikutusta ja viestintää emme pitkälle pötki. Viestinnässä täytyy olla myös valmis kokeilemaan rohkeasti uutta, Pennanen summaa.

Juttu on julkaistu alun perin Kide-lehdessä 2/2021. Haastattelun jälkeen Eveliina Pennasen titteli on muuttunut viestintäpäälliköstä viestintäjohtajaksi.