AdamStepien_photoMariaPaldanius.jpg

Kasvo: Arktisen hallinnan tutkimustyötä luottamuksen ilmapiirissä

24.5.2018

Adam Stepien seuraa arktista politiikkaa aitiopaikalta. Väitöstutkimuksen ohessa on syntynyt selvityksiä ja tapahtumia, jotka tukevat Suomea Arktisen neuvoston puheenjohtajuuskaudella ja EU:ta arktisen politiikan toteutuksessa.

Parempaa ajoitusta ei olisi voinut kuvitellakaan. Puolalainen Adam Stepien pääsi harjoitteluun Arktiselle keskukselle kreivinaikaan vuonna 2008. Kaksi mittavaa projektia oli juuri polkaistu käyntiin ja niihin tarvittiin kipeästi lisää tutkijoita.

– Olin todella onnekas. Pääsin heti mukaan tutkimusryhmään, jossa pureuduttiin Euroopan unionia ja arktisia alueita koskeviin kysymyksiin. Tärkeimpiä tutkimuskohteita olivat Euroopan meripolitiikka ja arktinen merenhallinta.

Rovaniemi valikoitui työharjoittelukohteeksi eritoten kahdesta syystä: arktiset alueet erityispiirteineen kiehtoivat nuorta tutkijaa ja ympäristö oli hänelle entuudestaan tuttu. Ensikosketus lappilaiseen kulttuuriin ja elämänmenoon tapahtui jo vuonna 2005, jolloin Stepien tuli Rovaniemelle vaihto-opiskelijaksi. Napapiiri veti hänet takaisin kuin magneetin napa.

– Rakastan hiihtämistä ja Lapin luontoa. Suuri ero Puolaan on myös se, että kaikki tuntuvat luottavan täällä toisiinsa. En väitä, että puolalaiset olisivat jotenkin vähemmän luotettavia, mutta ihmisillä ei vain ole luottamusta toisiaan kohtaan. Se johtuu historiasta.

AdamStepien_PhotographerPiotr Graczyk_550x367.jpg
Kuva: Piotr Graczyk

Vaikka meripolitiikka ei ollut Stepienin ominta alaa, tarjosi harjoittelujakso tärkeitä eväitä elämää varten. Samalla se avasi uusia ovia tulevaisuuteen. Lappi oli ympäristönä niin viihtyisä, kiinnostava, turvallinen ja tutkimustukikohtana vertaansa vailla, että kun väitöskirjan kirjoittamisen aika koitti, oli Stepien jo pakannut tavaransa. Vuonna 2010 hän palasi Arktiselle keskukselle väitöskirjan merkeissä ja sille tielleen jäi.

– Tällä hetkellä yritän tehdä väitöskirjaani muun tutkimustyön ohella. Vuodesta 2013 lähtien olen kuitenkin pääsääntöisesti vetänyt projekteja ja tehnyt niihin liittyvää tutkimusta, joten väitöskirja on jäänyt vähän jälkeen. Olen saanut luvan ottaa vapaata sen viimeistelyä varten, mutta minua tarvitaan myös täällä.

Väitöskirjan aiheet pyörivät aluksi kehitysyhteistyöasioiden ympärillä, mutta aihe vaihtui lennossa viisi vuotta myöhemmin. Suurin syy vaihdokseen oli omien intressien muuttuminen. Arktisen keskuksen tutkimusprojektit lisäsivät entisestään Stepienin kiinnostusta Euroopan unionin arktisten alueiden politiikkaa, hallintaa ja yhteistyötä kohtaan. Hänen tutkimusintresseihinsä lukeutuvat myös vähemmistöryhmät, joista erityisenä kiinnostuksen kohteena on saamelaispolitiikka.

– Myös Pro graduni koski vähemmistöryhmiä ja niihin liittyvää politiikkaa. Tutkimuksen myötä erityisesti arktiset alueet ja saamelaisuus nousivat tutkimusintressien kärkeen.

Väitöskirjan kirjoittamisen Stepien uskoo tulevan päätökseen tämän vuoden aikana. Työ Arktisen hallinnan tutkimusryhmän tutkijana pitää kuitenkin kiireisenä.

– En voi sanoa olevani ekspertti kaikessa, mutta olen yksi harvoista, jotka voivat antaa panoksensa tutkimukseen niin monilla eri osa-alueilla. Nautin työskentelystä kansainvälisessä työryhmässä Arktisessa keskuksessa, joka tarjoaa hyvän ilmapiirin ja mahtavat puitteet tällaiselle tutkimukselle.

Adam Stepien

  • Tutkija Arktisen hallinnan tutkimusryhmässä Arktisessa keskuksessa
  • Valtiotieteiden maisteri
  • Tutkimusintressejä: Euroopan unionin arktisten alueiden politiikka, arktinen hallinta, eri alojen välinen päätöksenteko, pohjoisen alkuperäiskansojen hallinta, periferioiden ja arktisten alueiden ja innovaatiot.
  • Lisätietoja: www.arcticcentre.org/stepien


Teksti ja kuva: Maria Paldanius