Nopeasti ajateltuna Suomen ja erityisesti Rovaniemen rooli namibialaisten ja Etelä-Afrikkalaisten nuorten maailmassa vaikuttaa pieneltä. Heidän maailmansa tuntuu olevan kaukana omastamme ja erityisen kaukana palvelumuotoilun keskeisistä teemoista. Lapin yliopiston palvelumuotoilun professori Satu Miettinen on mukana My Dream World - unelmia muotoilemassa -projektissa. My Dream World -projekti yhdistää hyvin erityisellä tavalla näiden nuorten ajatukset ja unelmat sekä heidän maailmansa yhteiskunnalliset haasteet palvelumuotoiluosaamisen kanssa.
Professori Miettisen erityisosaaminen linkittyy palvelumuotoilun kehittämiseen, ja tutkimusintressi kehitysmaakontekstiin sekä yhteisölähtöiseen kehittämiseen. My Dream world -projektin lähtökohtana onkin palvelumuotoilu mahdollistavineen työkaluineen. Muotoiluhaaste avautuu nuorten arjessa Namibiassa ja Etelä-Afrikassa. Tuskin aiemmin perinteistä kehitysyhteistyö teemaa on lähdetty ratkomaan näin ennakkoluulottomasti ja innovatiivisesti palvelumuotoilun työkaluin.
Yhteiskunnan haasteisiin tartutaan luotaimin ja kuvakäsikirjoituksin
Nuoret ovat itse tarttuneet ongelmiinsa paikan päällä. My dream World -projekti keskittyy nuorten hyvinvointiin ja terveyteen. Ratkaisuja heidän arkensa ongelmiin ja haasteisin on haettu muunmuassa luotaimien keinoin. Myös taidetta on käytetty aktiivisesti kipukohtiin ja haasteisiin tarttumisessa.
Professori Miettisellä on erityinen suhde tähän projektiin. Hänen oma suhteensa Afrikkaan, Namibiaan ulottuu vuosituhannen alkuun. Nyt projektista ja sen maailmasta on tullut hänelle henkireikä.
Projekti on tärkeä myös palvelumuotoilulle ja sen kehittymiselle. Projektin myötä on karttunut erityisesti tieto ja kokemus siitä, miten palvelumuotoilua voi hyödyntää kehitysmaakontekstissa. Myös palvelumutoilu on antanut projektille paljon. Projektin prosessimalli pohjaa palvelumuotoiluun. Samalla Palvelumuotoilusta tutut menetelmät ovat osa projektia ja sen eteenpäin viemistä. Tässä on yhteydessä Miettinen nostaa esille palvelumutoilun menetelmistä muun muassa luotaimet, palvelupolun visuaalisoiminen, kuvakäsikirjoittaminen ja palvelun prototypointi näyttelemällä. Näin palvelumuotoilun suhde projektiin on ollu taidosti vuorovaikutteinen.
Nuorten tarinat ja arjen haasteet ovat koskettavia. Projektiin tutustuvan eteen marssitetaan yhdenlainen afrikkalaisen nuoren todellisuus: arki nivoutuu työttömyyden, syrjäytymisen, hyväksikätön ja toivottomuudella täyttyvän tulevaisuuden ympärille. Ongelmiin tarttuminen ja vaikuttaminen omaan ympäristöön yhdessä yhteisön voimin voimauttaa nuoria. Miettinen kert, että projektin työpajoissa esiin nousevat myös unelmat, unelma työstä ja yhteisön auttamisesta.
Kansainvälinen yhteistyö kirittää palvelumuotoiluosaamista
Projektin kontekstissa ja ympäristössä suhteet toimijoiden välillä eivät jää irrallisiksi, vaan yhteistyö on kantava voimavara. Professori Miettinen kuvaakin suhteita paikallisiin toimijoihin pitkäjännitteisiksi. Tämä on myös hänelle henkilökohtaisesti yksi projektin suurimmista annista.
Kansainavälinen yhteistyö on monella tavalla jo haaste sinänsä projektityössä. Toisaalta se on itsessään suuri rikkaus. My Dream World -projektissa palvelumuotoilun käyttö on nostettu uudelle uralle, ja se nähdään myös välineenä tarttua yhteiskunnallisiin teemoihin. Usein pelvelumutoilu on työkalu tiettyjen, rajattujen palvelujen kehittämisessä. My Dream World -projekti sen sijaan soveltaa menetelmiä laajasti. Näin projektin myötä palvelumuotoiluun nousee yhteisölähtöinen kehittäminen.
My Dream World ja vuoden 2015 designpääkaupunki
Projekti esittäytyi huhtikuussa Rovaniemellä näyttelyllä. Sama näyttely matkaa Helsinkiin vielä tämän vuoden aikana. Näyttelyssä installaatio ja kuvat nuorten työpajatyöskentelystä kuvasivat konkreettisesti projektin työapjojen tuloksia, palvelukonsteja. Näyttelyn lisäksi myös vierailuja on tehty puolin jos toisin. Seuraavat työpajat ovat jo elokuussa Cape Townissa, Etelä-Afrikassa. kaupunki on vuoden design pääkaupunki ja työpajat ovatkin osa Open Design Week Cape Town -ohjelmaa.
Projektin ulkomaiset kumppanit ovat Ombetja Yehinga (OYO) -järjestö, joka tekee terveysvalistusta tanssin ja draaman keinoin. South African San Institute (SASI) puolestaan pyrkii edistämään san-kansojen asemaa eteläisessä Afrikassa. Lisäksi mukana on College of the Arts (COTA), joka on namibialainen taideoppilaitos. My Dream World -hankkeen ovat toteuttaneet Lapin yliopisto ja Katutura -työryhmä: Satu Miettinen, Kristiina Hänninen, Reetta Kerola, Taina Kontio, Inkeri Huhtamaa sekä Tarja Wallius.