Uutiset 2025

Kevään toinen yhteishaku alkaa 11.3. – Lapin yliopistossa 757 aloituspaikkaa

6.3.2025

Kevään toisessa yhteishaussa voi hakea Lapin yliopiston suomenkielisiin koulutuksiin. Hakuaika on 11.–25.3.2025. Lapin yliopistossa on tarjolla yhteensä 757 aloituspaikkaa syksyllä 2025 alkaviin opintoihin.

Yliopistojen valintakokeet uudistuvat keväällä 2025. Jatkossa käytössä on yhdeksän kansallista valintakoetta, joilla voi hakea useisiin eri koulutusohjelmiin ja yliopistoihin. Lapin yliopistossa käytössä ovat valintakokeet E ja G. Lapin yliopiston koulutusvararehtori Piia Björn rohkaisee hakijoita tarttumaan tilaisuuteen avoimin mielin.

– Uudistuneiden valintakokeiden takia ei enää tarvitse taktikoida hakemista yhtä paljon, koska voi hakea yhdellä kokeella todella moneen paikkaan, Björn kertoo.

Yhteishaussa voi hakea Lapin yliopiston kandidaatin- ja maisteritutkintoihin johtaviin koulutuksiin. Lisäksi on mahdollista hakea suoraan suomenkielisiin maisterikoulutuksiin, mikäli on jo suorittanut valintaperusteiden mukaisen pohjakoulutuksen ja mahdolliset opinnot.

Suurin osa opiskelijoista valitaan todistusvalinnan kautta, ja toiseksi eniten opiskelupaikkoja täytetään valintakokeilla.

Opiskelupaikan voi saada myös avoimen väylän kautta. Avoimen väylän kautta voi hakea opiskelupaikkaa, mikäli hakija on suorittanut riittävästi avoimen yliopiston opintoja.

– Lapin yliopistoon voi päästä opiskelemaan montaa reittiä, jos on motivoitunut, Björn sanoo.

Kaikki tiedekunnat samalla kampuksella


Lapin yliopistossa voi hakea kaikkiin neljän tiedekunnan koulutuksiin: kasvatustieteiden, oikeustieteiden, taiteiden ja yhteiskuntatieteiden tiedekuntiin.

Yliopiston kampus sijaitsee Rovaniemellä, pohjoisen luonnon ympäröimänä. Kaikki tiedekunnat sijaitsevat samalla kampusalueella, joten opiskelijayhteisö on tiivis ja poikkitieteellinen.

– Opiskelupaikan vastaanottanut opiskelija kipuilee usein sen perheen luota muuttamisen kanssa ja uuden edessä olemisen kanssa. Mielestäni Lapin yliopistossa on yhteisöllinen tunnelma. Ne, joiden kanssa olen jutellut, sanovat sen olevan kuin koti, Björn kertoo.

Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnassa painottuvat luontokasvatus ja kestävä kehitys. Haettavina ovat luokanopettajan, kestävyyskasvatuksen, kasvatusalan ja erityisopettajan kandidaatti- ja maisteriohjelmat.

Lisäksi suoraan maisterivaiheeseen voi hakea yhdenvertaisuuden ja jatkuvan oppimisen, kasvatustieteen, luokanopettajan, erityisopettajan ja erityispedagogiikan asiantuntijuuden koulutuksiin.

Oikeustieteiden tiedekunta on kansainvälisesti aktiivinen ja tiivis yhteisö, jossa opiskelijoiden ja opettajien välillä vallitsee matala hierarkia. Opiskelijat voivat opiskella muun muassa ympäristöoikeutta, rikosoikeutta, hyvinvointioikeutta ja varallisuusoikeutta. Kandidaattivaiheen opinnot toteutetaan pääasiassa lähiopetuksena, mutta maisterivaiheen opintoja voi suorittaa myös etänä.

Taiteiden tiedekunnan opinnoissa tiede ja taide kohtaavat. Kevään yhteishaussa voi hakea muotoilun, audiovisuaalisen mediakulttuurin, graafisen suunnittelun, kuvataidekasvatuksen sekä muodin ja tekstiilisuunnittelun koulutusohjelmiin.

Muotoilun koulutusohjelma on toista kertaa mukana yhteishaussa uudella nimellään – aiemmin se tunnettiin nimellä teollinen muotoilu. Lisäksi suoraan maisteriksi voi hakea soveltavan taiteen, palvelumuotoilun, taiteen asiantuntijuuden ja kuvataidekasvatuksen maisteriohjelmiin.

Yhteiskuntatieteiden tiedekunnan opiskelijat ovat opintojensa aikana tiiviisti mukana tiedekunnan tutkimustoiminnassa. Koulutusaloista erityisesti matkailututkimus on ainutlaatuinen, sillä sitä voi opiskella yliopistotasolla pääaineena vain Lapin yliopistossa.

Kevään yhteishaussa voi hakea matkailututkimuksen lisäksi politiikkatieteiden ja sosiologian, sosiaalityön sekä hallintotieteiden ja johtamisen koulutusohjelmiin. Näille aloille voi hakea myös suoraan maisteriopintoihin.

Kaikkiin koulutuksiin haetaan valtakunnallisessa yhteishaussa Opintopolun kautta.

 

Lisätietoa:

Hakuohjeet ja koulutustarjonta 

Lapin yliopiston koulutukset Opintopolussa

Yliopistojen kansalliset valintakokeet