Picture of a book title

Pigga Keskitalo ja Tuija Hautala-Hirvioja Brillin uuden ”Arctic Humanities” –sarjan toimituskuntaan

20.12.2021

Lapin yliopiston taidehistorian professori Tuija Hautala-Hirvioja ja yliopistotutkija Pigga Keskitalo ovat mukana Brillin uuden humanistisen Arctic Humanities – sarjan toimituskunnassa.

Arktinen alue on noussut ilmastonmuutoksen ja maapallon lämpenemisen myötä maailmanlaajuisen huomion kohteeksi. Globaaleilla muutoksilla on merkittäviä vaikutuksia arktisen alueen kehitykselle. Muutokset aiheuttavat myös moninaisia konflikteja, jotka vaativat tieteellisen, taloudellisen ja poliittisen tarkastelun lisäksi kulttuuristen ja historiallisten näkökulmien huomioimista.

– Käynnissä olevat globaalit muutokset ja niiden aiheuttamat tarpeet tarvitsevat tuoreita tarttumapintoja myös koulutuksen saralla. Tutkimustiedon julkaiseminen uusilla foorumeilla Arktiselta alueelta on hyvin ajankohtaista, toteaa Pigga Keskitalo.

Arctic Humanities -sarja tarjoaa ainutlaatuisen foorumin arktisesta alueesta kiinnostuneille humanistisille tutkijoille, sisällöllisen aikajanan ulottuessa aina 1700-luvulta nykyhetkeen. Yhteistyö humanististen tieteiden, yhteiskuntatieteiden ja luonnontieteiden kesken on lämpimästi tervetullutta.

– On hienoa, että humanistisyhteiskunnalliselle arktisen taiteen ja kulttuurin tutkimukselle avautuu uusi kansainvälinen julkaisukanava. Alue on laaja ja sen kulttuureita on tutkittu kauan, joten arktisen nykyisiä muutoksia voi tarkastella myös historiallisena jatkumona, kertoo Tuija Hautala-Hirvioja.

Sarjan julkaisut on suunnattu humanististen tieteiden ja ympäristötieteiden tutkijoille ja opiskelijoille, jotka ovat kiinnostuneita arktisista yhteisöistä, niiden historiasta ja kulttuurista sekä ympäristöstä.

Professori Jan Borm (University of Versailles Saint-Quentin-en-Yvelines) Ranskasta on sarjan päätoimittaja. Muut toimituskunnan jäsenet ovat:

 • Daniel Chartier (Université du Québec à Montréal), Kanada
 • Bergur D. Hansen (University of the Faroe Islands), Färsaaret
 • Heidi Hansson (University of Umeå), Ruotsi
 • Tuija Hautala-Hirvioja (Lapin yliopisto) Suomi
 • Sumarliði R. Ísleifsson (University of Iceland), Islanti
 • Pigga Keskitalo (Lapin yliopisto), Suomi
 • Alexandra Lavrillier (University of Versailles Saint-Quentin-en-Yvelines/Université Paris-Saclay) Ranska
 • Peter Schweitzer (University of Vienna) Itävalta
 • Peter Sköld (University of Umeå), Ruotsi
 • Marianne Stenbaek (Distinguished Professor in Anthropology - Canadian and Greenlandic Inuit, McGill University, Montreal) Kanada
 • Kirsten Thisted (Associate Professor in Anthropology, University of Copenhagen), Tanska

Forthcoming Series: Arctic Humanities

Lisätietoja:

Professori Tuija Hautala-Hirvioja
Lapin yliopisto
tuija.hautala-hirvioja(at)ulapland.fi
+358 50 307 2426

Yliopistotutkija Pigga Keskitalo
Lapin yliopisto
pigga.keskitalo(at)ulapland.fi
P. 040 484 4153