Fika kahvit.jpg

Queeria solidaarisuutta feministisen tutkimuksen iltapäiväkahveilla: Kris Clarke alustaa HIV-historiasta

1.12.2022

Maanantaina 12. joulukuuta Lapin yliopistolla keskustellaan HIV-epidemian historiasta ja nykytilanteesta Kalifornian Fresnossa. Kris Clarken alustus on osa vapaamuotoisia Feika-keskustelutilaisuuksia, joissa käsitellään sukupuolentutkimuksellisia aiheita. Tilaisuudet ovat avoimia kaikille kiinnostuneille.

On kulunut 40 vuotta siitä, kun ensimmäisistä HIV/Aids-tapauksista saatiin tieto. Tehokasta hoitoa ja estolääkitystä on ollut saatavilla jo yli vuosikymmenen ajan, mutta uusia tartuntoja ilmenee edelleen. Fresno on yksi Kalifornian nopeimmin kasvavista keskuksista, mutta se on myös HIV-tartuntojen keskus, jossa ei ole tarjolla riittävästi hoitoa.

Kris Clarke on Helsingin yliopiston sosiaalityön apulaisprofessori, joka on tutkinut Fresnon HIV-epidemiaa 1980-luvulta nykypäivään. Hänen esityksessään kohtaavat kolme teoreettista kehystä: queer rakkaus ja sureminen, häpeä ja affekti sekä musta feministinen intersektionaalisuus. Näistä lähtökohdista Clarke tarkastelee HIV/Aids-potilaille suunnattua tukea ja palveluita, joita paikalliset aktivistit ovat Fresnossa käynnistäneet ja harjoittaneet.

Clarken puheenvuoro on osa Feika-keskustelutilaisuuksien sarjaa. Feministisen tutkimuksen iltapäiväkahvit ovat kaikille avoimia ja vapaamuotoisia tapaamisia, joissa käsitellään sukupuolentutkimuksellisia aiheita. Alustajina toimivat Lapin yliopiston henkilökunnan ja opiskelijoiden ohella vierailijat muista yliopistoista. Feika jatkuu kevätlukukaudella 2023, ja tarkemmat ajankohdat ilmoitetaan myöhemmin.

Clarken alustus on englanninkielinen, mutta keskustelua voidaan käydä kaksikielisesti englanniksi ja suomeksi.

Kris Clarke: Queer Love and Solidarity in the Valley: A People’s History of HIV/AIDS in Fresno, California

Aika: 12.12.2022, klo 14–15
Paikka: Luokka 110D (Kahvila Lovisaa vastapäätä), Lapin yliopisto
Tilaisuuden puheenjohtaja: professori Leena-Maija Rossi

Lisätietoja:

Leena-Maija Rossi, leena-maija.rossi(at)ulapland.fi, +358 40 528 8903