"Minut on yllättänyt se, miten paljon toimintaa ja aktiviteetteja opiskelijoille on tarjolla", sanoo Arctic Art and Design -maisteriohjelman opiskelija, turkkilainen Ezgi Tanriverdi.
Syksyllä 2022 turkkilainen Ezgi Tanriverdi ja ukrainalainen Valeriia Makeionok aloittivat maisteriopinnot Lapin yliopistossa. Yliopisto myönsi heille stipendit muun muassa lukukausimaksuihin.
Teksti ja kuvat: Maria Paldanius
Suomi ei ollut ensimmäinen vaihtoehto jatko-opinnoille. Ukrainalainen Valeriia Makeionok nimittäin tiesi, että muille kuin EU-kansalaisille lukukausimaksut olivat EU-maissa korkeat – ja Ukraina on vasta EU:n jäsenehdokas. Lapin yliopiston Northern Tourism -maisteriohjelma tuntui kuitenkin kiehtovalta.
– Aloin tutkia asiaa – ja lopulta sain selville, että Lapin yliopisto myöntää kansainvälisille opiskelijoille myös stipendejä, jotka kattavat lukukausimaksun joko osittain tai kokonaan, 22-vuotias Makeionok kertaa.
Hän päätti hakea molempia: sekä opiskelupaikkaa että stipendiä. Hakuprosessissa Makeionokin yllätti lomakkeiden täyttämisen helppous. Lapin yliopiston sivuilla kaikki tarvittava tieto oli helposti saatavilla ja hakeminen oli tehty poikkeuksellisen sujuvaksi. Keväällä 2022 posti toi lopulta shokeeraavia ilouutisia:
– Sain sähköpostin, jossa kerrottiin, että olin saanut opiskelupaikan ja kaksi stipendiä: Finland scholarship -stipendin sekä International Talent ULapland -stipendin. Ne kattaisivat paitsi lukuvuosimaksut kahdeksi vuodeksi, myös asuinkustannukset ja työharjoittelun Suomessa. Olin vähän shokissa, Makeionok nauraa.

"Olen viihtynyt todella hyvin Lapin yliopistossa ja Rovaniemellä.
Kurssit ovat mielenkiintoisia, luonto on aivan upeaa ja ihmiset ihania.
Jos jotain toivoisin, niin vähän enemmän auringonvaloa", naurahtaa
Northern Tourism -maisteriohjelman opiskelija, ukrainalainen Valeriia
Makeionok.
Samoihin aikoihin sama ilouutinen rantautui myös Egeanmeren rannalle, Turkin kolmanneksi suurimpaan kaupunkiin, Izmiriin. Taiteen kandidaatiksi aiemmin valmistunut Ezgi Tanriverdi oli hakenut Lapin yliopiston Arctic Art and Design -maisteriohjelmaan ja täyttänyt hakupaperit myös mahdollista stipendiä varten.
– Ensin sain tietää kiinnostavasta koulutusohjelmasta, ja vasta hakuprosessin aikana kuulin, että Lapin yliopisto myöntää myös stipendejä. Laadin hakemusta puoli vuotta, kunnes uskalsin laittaa paperit sisään, elokuussa 2022 Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa opintonsa aloittanut Tanriverdi kertaa.
Myös Tanriverdin stipendi kattaa lukukausi- ja asumiskustannukset kahdeksi vuodeksi, eli koko opintojen ajalle. Sinä aikana 25-vuotias taideopiskelija uskoo sopeutuvansa täysin suomalaiseen kulttuuriin. Tähän mennessä suurimpia ihmetyksenaiheita ovat olleet yliopistoarki, vapaa-ajanviettotavat ja sääolosuhteet.
– Ensivaikutelmani oli, että onpa täällä hiljaista ja vihreää – ja ystävällisiä ihmisiä. Saavuin tänne onneksi loppukesästä, joten sain aikaa sopeutua talven tuloon, pakkaseen ja lumeen. Kesällä tosin yllätyin myös hellepäivistä. En osannut odottaa sellaista. Olin valmistautunut vain palelemaan, hän naurahtaa.
Odottamatonta oli myös se, että opiskelijoille oli tarjolla niin paljon aktiviteetteja – samoin kuin se, että vapaa-aikana opiskelijat urheilivat ja viihtyivät luonnossa. Sellainen oli Tanriverdille uutta. Vastaavasti yliopiston kampusalue tuntui kotimaahan verrattuna kuolleelta. Missä kaikki kahvilat ja hengauspaikat?
– Turkissa yliopistojen kampuksilla on paljon erilaisia kohtaamispaikkoja. Minua suretti huomata, että täällä ei ole mitään sellaista. Moni asia on ollut toisin kuin Turkissa – mutta enimmäkseen hyvällä tavalla.

”Jatkossa pyrin itsekin kokeilemaan aktiivisemmin uusia juttuja ja tutustumaan ihmisiin. Koen, että olen sopeutunut tänne jo aika hyvin”, Ezgi Tanriverdi sanoo.
Loppukesästä 2022 myös ukrainalainen Valeeria Makeionok astui ensimmäistä kertaa Lapin maaperälle. Taskussaan hänellä oli matkailututkimuksen kandidaatintutkinto kotikaupunkinsa, Lvivin yliopistosta (Ivan Franko National University). Länsi-Ukrainassa sijaitseva Lviv on Ukrainan kulttuurinen ja poliittinen keskus.
– Lappi oli minulle täysin uusi kokemus. En ollut koskaan käynyt näin pohjoisessa. Mitään pelkoa siihen ei kuitenkaan liittynyt: rakastan matkustamista ja haluan uusia elämyksiä. Rehellisesti sanoen minulla ei ollut erityisiä odotuksia, mutta jos jostain olen ollut yllättynyt, niin vilkkaasta opiskelijaelämästä, hän toteaa.
Neljässä kuukaudessa Makeionok kokee solahtaneensa saumattomasti sisään Lapin yliopiston eläväiseen opiskelijayhteisöön. Tapahtumat, juhlat ja muut aktiviteetit ovat pitäneet arjen vilkkaana, eikä tylsyydelle, yksinäisyydelle tai koti-ikävälle ole jäänyt sijaa. Yhteisöllisyys on ollut kuin sopeutumista tukevaa liimaa.
– Yllätyin siitä, miten kylmää ja pimeää täällä voi talvella olla – mutta ei sitä edes huomaa, kun ympärillä on niin ihania ihmisiä. Lapin yliopistossa positiivista on myös se, että opinnot voi suunnitella yksilöllisesti, jolloin aikaa jää myös opintojen ulkopuoliselle elämälle, harrastuksille ja ystäville, hän kiittelee.
Makeionok arvelee, että Lapissa asumisen jälkeen hänen perheensä ja ystävänsä eivät välttämättä tunnista häntä enää entisekseen – eikä hän aivan entisellään ehkä olekaan. Olemukseen on tullut uudenlaista rauhaa ja kärsivällisyyttä. Matkailualan opiskelija uskoo sen olevan lappilaisen elämänrytmin seurausta.
– Olen viihtynyt täällä hyvin. Suunnitelmissani ei ole lähteä pois valmistumisen jälkeen – mutta se jää nähtäväksi. Pakko kyllä sanoa, että voisi täällä olla enemmän aurinkoa talviaikaan, hän kuittaa nauraen.
Ezgi Tanriverdi on puolestaan vakuuttunut siitä, että hän haluaa jäädä Suomeen valmistumisensa jälkeen. Oma paikka voi tulevaisuudessakin olla Lapissa – tai jossain muualla Suomessa. Suunnitelmat ovat vielä auki, mutta kiire ei ole. Miettimisaikaa on ainakin syksyyn 2024, jolloin opinnot tulevat päätökseen.
– Opintojen aikana haluan hakeutua harjoitteluun eri puolille Suomea, jotta näen, millaista elämä on muualla. Se voi helpottaa päätöksentekoa valmistumisen jälkeen. Lopulta työmahdollisuudet määrittävät sen, minne päädyn. Joka tapauksessa tavoitteeni on jäädä Suomeen ja luoda uraa täällä, hän kiteyttää.