Yksityiskohta Sannu Vaaralan teoksesta Politiikkaa lautasella, 2023. Teos nähdään Kirjotut kannat -kollektiivin yhteisnäyttelyssä Galleria Valossa. Kuva: Marko Junttila
Kaksi yhteisnäyttelyä avautuu taiteiden tiedekunnan Arktikum-talon gallerioissa keskiviikkona 12. helmikuuta klo 18. Lämpimästi tervetuloa avajaisiin! Galleria Valossa avautuva Kirjotut kannat -kollektiivin yhteisnäyttely tuo käsityöaktivismin keinoin pohjoismaista peittokirjontaperinnettä nykypäivään. Vastaavasti Gallerioissa Katve 1 ja 2 nähtävä Process! Process! Process! -ryhmänäyttely esittelee Lapin yliopiston Sustainable Art and Design -maisteriohjelman opiskelijoiden teoksia ja yhteisötaideprojekteja. Näyttelyt ovat esillä 23. maaliskuuta asti.
Galleria Valo
Kirjotut kannat
13.2.–23.3.2025
Avajaiset keskiviikkona 12.2. klo 18–20
Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna ti-su 10–18, ma suljettu
Vapaa pääsy.

Elina Härkönen: Tulevaisuuden biotoopit. 2023. Kuva: Marko Junttila
Näyttely elvyttää pohjoismaista villapeittokirjontaa käsityöaktivismiksi. Kirjotut kannat -kollektiivin taiteilijat, käsityöläiset, aktivistit ja taiteentutkijat ovat kirjoneet villalle värjäämillään langoillaan. 18 kollektiivin 20:stä jäsenestä osallistuu näyttelyyn.
Kirjotut kannat -kollektiivin näyttely tuo peittokirjontaperinteen nykypäivään. Näyttely syventyy perinteisten materiaalien, kuten villan sekä kasvi- ja sienivärjätyn langan, estetiikkaan. Kollektiivi uudistaa peittokirjonnan visuaalista ja symbolista kieltä ilmaisemaan henkilökohtaisia ja yhteiskunnallisia teemoja.
Näyttelyn tekijät ovat Suvi Autio, Chia-Chen Chang, Lola Cervantes, Andrew Ekhafe, Laura Haapasalo, Maria Huhmarniemi, Elina Härkönen, Tenka Issakainen, Tanya Kravtsov, Alina Korotovskaia, Minna Kovero, Elina Luiro, Miia Mäkinen, Niina Oinas, Misia Siennicka, Petra Raudaskos, Ezgi Tanriverdi ja Sannu Vaarala. Kollektiivin jäsenet ovat tavanneet Rovaniemellä, mutta he ovat kotoisin eri puolilta maailmaa. Suurin osa heistä on Lapin yliopiston alumneja, opiskelijoita, väitöskirjatutkijoita tai henkilökunnan jäseniä.

Tanya Kravtsov: Korjaa tuska, kylvä toivoa. 2023. Kuva: Marko Junttila
Kollektiivin ja näyttelyn nimenä Kirjotut kannat viittaa sekä kantaaottaviin teoksiin että tekijöidensä kulttuurisiin juuriin. Kollektiivi ottaa kantaa näyttelyteoksissa ajankohtaisiin aiheisiin, kuten luonnonsuojeluun, vähemmistöoikeuksiin ja maankäytön kiistoihin. Myös käsityöperinne on teosten aiheena.
Näyttelyssä esitellään lisäksi yhteisöllinen kirjontatyö, jonka ovat tehneet yhdessä Minna Kovero, Tanya Kravtsov, Natalia Tsyrtsaki, Margarita Diachuk, Liuba Balysheva, Zoya Nekrasova, Tatiana Horodnyk, Svetlana Ustymenko ja Liubov Takiianuzova. Teos on toteutettu yhdessä Rovaniemelle asettuneiden sodan jaloista paenneiden ukrainalaisten kanssa.

Elina Luiro: Suojaväri, suojaton väri. 2023. Kuva: Marko Junttila
Osa näyttelyteoksista on aiemmin ollut esillä Suomen käsityön museossa Jyväskylässä. Kollektiivin toimintaa on tukenut Kansan sivistysrahasto, Lapin yliopisto ja VillaInno-hanke, joka on Euroopan Unionin osarahoittama Lapin yliopiston hanke. VillaInno-hanke tekee yhteistyötä kollektiivin kanssa.
Kollektiivin jäseniä voi tavata näyttelyn aikana kirjomassa Galleria Valossa. Ystävänpäivänä 14.2. järjestetään yleisötapahtuma, johon voi tulla mukaan keskeneräisen käsityön kanssa.
Lisätietoja:
Kirjotut kannat -kollektiivi Instagramissa
VillaInno-hanke Instagramissa
VillaInno-hanke Facebookissa
Galleriat Katve 1 ja 2
Process! Process! Process!
13.2.–23.3.2025
Avajaiset keskiviikkona 12.2. klo 18–20
Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna ti-su 10–18, ma suljettu
Vapaa pääsy.

Ines Knaster ja Mazumder Falguni: työskentelyä ArtStream of Utsjoki -yhteisötaideprojektissa
Process! Process! Process! -ryhmänäyttely Katve 1 ja 2 -gallerioissa Arktikumissa tuo yhteen Lapin yliopiston Sustainable Art and Design -maisteriohjelman opiskelijoiden teoksia. Näyttelyssä ovat mukana Ines Knaster, Mazumder Falguni, Fian Arrafiani, Ni Lin ja Heli Jussila-Martineau.
Fian Arrifianin Living Wool yhdistää villakäsityön ja myseelipohjaiset materiaalit tutkien, kuinka ihmisen ja elävän organismin suhde kietoutuu yhteen luomisprosessissa.

Fian Arrafiani: Living Wool
Heli Jussila-Martineau'n teos Transformation connectivity tutkii syvää yhteyttä luontoon ja hänen suomalaisiin juuriinsa. Henkilökohtaisten ja kollektiivisten tunnekerrosten kautta hän uskoo taiteen voivan toimia parantavana voimana.
Ni Lin esittelee Seyðisfjörðurissa Islannissa kollektiivisesti valmistetun ja esillä olleen julisteteoksen, joka vastusti lohifarmihanketta ja julistaa samalla heidän tulevaa projektiaan, joka toteutetaan samassa paikassa tänä vuonna. Teos tutkii lohien vaellusta, poissulkemista ja sotaa.

Heli Jussila-Martineau: Transformation connectivity
Ines Knasterin ArtStream of Utsjoki: Tales of Three on yhteisötaideprojekti, joka keskittyy paikalliseen kulttuuriin ja yhteisölliseen luovuuteen. Esillä oleva kollaasiteos koostuu projektissa tuotetuista materiaaleista, kuten valokuvista ja luonnoksista.
Mazumder Falguni on dokumentoinut matkansa Utsjoelle videoimalla sekä tallentanut yhteisiä muistoja valokuvauksen, videon ja digitaalisen median keinoin, jotta nämä tarinat säilyisivät myös tuleville sukupolville.
Lisätietoja:
Ni Lin, linnipersonal(at)gmail.com
LY / TTK / LP