Lapin_raanu_web1.jpg
Näyttelyn graafinen ilme perustuu Elsa Montellin Karhun talviuni -raanuun ja Matti Saanion alkuperäistypografiaan. Ilmeen on suunnitellut Venla Valmu, 2022.

Tekstiilitaiteilija Elsa Montellin elämäntyötä esittelevä näyttelykokonaisuus avautuu taiteiden tiedekunnan Arktikum-talon gallerioissa

10.10.2022

Taiteiden tiedekunnan Valo- ja Katve-gallerioissa Arktikumissa avautuva Elsa Montell – Taidekutomo Lapin Raanu -näyttely tuo esille tekstiilitaiteilija Elsa Montellin (1925–2019) elämäntyötä ja hänen 1950-luvulla Oikaraisen kylällä perustamansa Taidekutomo Lapin Raanun toimintaa. Näyttelyn avajaisia vietetään keskiviikkona 12. lokakuuta klo 18 alkaen. Avajaissanat lausuu taidehistorioitsija, dosentti Sisko Ylimartimo. Näyttelyyn pääsee vapaasti tutustumaan Arktikumin aukioloaikoina 4.12. asti. Lämpimästi tervetuloa!

Pohjoissuomalainen raanu on sileäpintainen, vaakaraitainen villainen käyttötekstiili, jota käytettiin perinteisesti esimerkiksi rekipeitteenä, kotavaatteena ja sängynpeittona. Elsa Montell, joka tunnetaan myös nimellä Montell-Saanio, arvosti suuresti pohjoisen tekstiiliperinteitä ja kudontataitoa. Hän valjasti työllään perinteisen raanunkudonnan uuteen tehtävään: modernin taide- ja sisustustekstiilin valmistukseen.

Montell tunnetaan erityisesti taidokkaana värien käyttäjänä, joka värjäsi itse raanujensa värimallit ja kehitti raanun kudontatekniikkaa saadakseen aikaan visioimiaan maisemallisia väriliukumia. Taidekutomo Lapin Raanun taitavat kutojat toteuttivat taiteilijan luonnosten ja tarkkojen ohjeistusten pohjalta upeita, kansainvälisesti palkittuja raanumalleja kolmen vuosikymmenen ajan. Montellin uudistustyön ansiosta raanujen kudonta oli suosionsa huipulla 1960–1970-luvuilla.


Lapin-raanu_web2.jpg
Yksityiskohta Elsa Montellin raanun Sininen hetki luonnoksesta. Kuva: Kristiina Wiherheimo, 2022.


Näyttelyssä on esillä niin ikisuosikkeja, kuin harvinaisempiakin raanumalleja taidekutomon tuotannon alusta loppuun saakka. Valokuvat, luonnokset ja kutomon esineistö valottavat taidekutomon arkea, sekä raanun matkaa luonnoksesta valmiiksi tuotteeksi. Kokemuksia tekstiilitaiteen prosesseista tarjoavat näyttelyn yhteydessä järjestettävät pop up -työpajat.

Näyttelyn toteuttaa Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan opettajista ja opiskelijoista koostuva työryhmä Rovaniemen kaupungin sivistyslautakunnan tuella. Näyttelykokonaisuus on koottu yhteistyössä Elsa Montellin perikunnan, raanukeräilijä Maarit Jauholan ja Lapin maakuntamuseon, Rovaniemen taidemuseon sekä Taito Lapin kanssa.


Elsa Montell – Taidekutomo Lapin Raanu
13.10. – 4.12.2022
Avajaiset ke 12.10.2022 klo 18–20, tervetuloa!
Galleriat Valo, Katve I ja Katve II

Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna ti-su 10–18, ma suljettu
Vapaa pääsy.

Lisätietoja:
Yliopisto-opettaja Jenni-Liisa Yliniva, jenni-liisa.yliniva(at)ulapland.fi, 040 484 4376
Näyttelyn tapahtumasivu Facebookissa


LY / TTK / LP