Artikkelit
Ilari_pääkuva.jpg
Ilari Nikula

Tohtoriohjelmat tukevat väitöstyötä ja myöhempää työuraa

10.10.2016

Ilari Nikula tutkii ympäristöpuheen poliittisuutta Lapin yliopiston Pohjoiset kulttuurit ja kestävä luonnonvarapolitiikka -tohtoriohjelmassa. Tutkimus avaa näkökulmia siihen, millaista hallintaa luontoon liittyvillä puhetavoilla tuotetaan.

Lapin yliopiston tohtorikoulutus on jaettu neljään kokonaisuuteen. Valtaosa yliopiston väitöskirjatutkijoista työskentelee yleisessä tohtoriohjelmassa. Siinä väitös etenee perinteiseen tapaan pääasiassa tutkijan oman tieteenalan lähtökohdista.

Lisäksi yliopistossa toimii kolme tieteidenvälisten teemojen mukaan nimettyä tohtoriohjelmaa, jotka on perustettu tukemaan yliopiston profiloitumista. Kahdessa ohjelmista tutkitaan yhteiskunnallisia kehityskulkuja, kuten työelämän muutosta ja luonnonvarojen kestävää käyttöä. Kolmas ohjelma, kulttuurilähtöinen palvelumuotoilu, on Lapin yliopiston erikoisuus, jossa taiteellista ja tieteellistä osaamista yhdistetään uusilla tavoilla.

Käytännössä tohtoriohjelmien painotukset tulevat esiin opinnoissa, joita väitöskirjatutkijat tekevät väitökseen liittyvän tutkimuksensa ohella. Temaattisissa ohjelmissa tarjolla on erityisopintoja, joissa opettavat kansainväliset huippunimet. Tänä vuonna Lapissa vierailevat muun muassa Tim Ingold, Donatella Della Porta ja Linda McDowell, jotka kaikki edustavat tieteenalojensa globaalia kärkeä.

Tutkimusta planeetanpelastamisen politiikasta

Yhteiskuntatieteiden maisteri Ilari Nikula tekee väitöskirjaansa nyt toista vuotta Pohjoiset kulttuurit ja kestävä luonnonvarapolitiikka-tohtoriohjelmassa. Ohjelmassa tehtävä tutkimus liittyy eri tavoin ympäristöön ja arktiseen alueeseen. Käytännössä tutkimusta tehdään niin saamelaisuudesta kuin kansainvälisen politiikan ja hallinnan kysymyksistä. Nikula tutkii omassa työssään ympäristöpuheen poliittisia vaikutuksia.

– Tutkin vallitsevaa käsitystä ’globaalista ympäristöstä’ ja sen sosio-poliittisia seurauksia. Tutkimuksessa sijoitan tämän ympäristödiskurssin osaksi Michel Foucault’n biopoliittista globaalia hallintaa, kertoo Nikula tutkimuksestaan.

– Väitöskirjatutkimukseni pyrkii siis nostamaan esille nykyisenkaltaisen kansainvälisen planeetanpelastamisen poliittisuuden ja sen osallisuuden erilaisiin valtasuhteisiin. Tutkimuksen tarkoitus on tuoda uusia näkökulmia maailmaa muokkaaviin suuriin kysymyksiin ja tällä tavoin laajentaa poliittisen keskustelun alaa.

Rahoituksen kiemurat tohtorikoulutuksessa

Nikula työskentelee tohtoriohjelmassaan niin sanotulla statuspaikalla. Statuspaikkalaiset eivät saa yliopistolta palkkaa, mutta osallistuvat ohjelman työskentelyyn täysipainoisesti ja saavat rahoitusta esimerkiksi konferenssimatkoihin. Varsinaisen työskentelyapurahan väitöstutkimukseensa väitöskirjatutkija on saanut Koneen säätiöltä, joka on yhteiskuntatieteellisen tutkimuksen merkittävimpiä rahoittajia Suomessa.

Kandi- ja maisteriopintonsa Nikula teki nopealla aikataululla, vain neljässä vuodessa. Väitöskirjatutkimusta on nyt takana puolitoista vuotta. Rahoitusta on luvassa kaikkiaan neljäksi vuodeksi, missä ajassa Nikula aikoo väitöksensä myös saada valmiiksi.

Sen jälkeinen aika on toistaiseksi hämärän peitossa, kuten valmistuvilla tohtoreilla nykyisessä yliopistomaailmassa yleensä. Tohtoriohjelmat tukevat osaltaan sitä, että valmistuvilla on laajat valmiudet työskennellä tarvittaessa myös yliopistomaailman ulkopuolisessa työelämässä.

– Omaa tutkimustyötä olisi ilman muuta antoisaa jatkaa tutkijanuralla. Tässä vaiheessa tulevaisuus on tietysti avoin kaikenlaisille mahdollisuuksille, Nikula sanoo.

Teksti ja kuvat Tapio Nykänen