Uusi akateeminen teos haastaa oletuksen, jonka mukaan kansainvälinen politiikka olisi muuttunut myötämielisemmäksi alkuperäiskansoille. Tarkastelemalla alkuperäiskansojen poliittista osallistumista ja oikeudellisen tunnustamisen kysymyksiä kirja osoittaa, kuinka nykypäivän kolonialismi naamioituu edistyksellisinä näyttäytyviin käytäntöihin.
Teoksen “Global Politics and its Violent Care for Indigeneity: Sequels to Colonialism” ovat kirjoittaneet tutkijatohtorit Marjo Lindroth ja Heidi Sinevaara-Niskanen. Heidän kriittinen tarkastelunsa alkuperäiskansaisuuden ja kansainvälisen politiikan suhteista nojaa erityisesti YK:n ja Arktisen neuvoston puitteissa tapahtuneisiin kehityskulkuihin. Kirjoittajat osoittavat, kuinka nykypäivän politiikan mukaanottamisen ja tunnustamisen käytännöt, joilla on haluttu korjata menneisyyden vääryyksiä, ovatkin itse asiassa kolonialistisia. Analysoimalla uusliberaalin politiikan edellytystä sopeutuvasta ja sinnikkäästä alkuperäiskansaisuudesta, teos tarjoaa aikaisemmasta poikkeavan tulokulman kolonialismin jatkumoiden tarkasteluun. Kirjan keskustelu alkuperäiskansaisuudesta ja kansainvälisen politiikan väkivaltaisesta huolenpidosta on uusi avaus elämänhallinnan ja kolonialismin tutkimuksessa.
Kirjan on julkaissut Palgrave Macmillan ja se on saatavilla laajasti akateemista kirjallisuutta myyvistä verkkokaupoista ja kustantajalta.
Teos liittyy Suomen Akatemian rahoittamaan tutkimushankkeeseen ”Alkuperäiskansat politiikan odotushuoneissa: lupaus oikeuksista ja toivon valta” (2016-2020). Lindroth ja Sinevaara-Niskanen puhuvat teoksesta avoimissa tilaisuuksissa Arktisessa keskuksessa (15. tammikuuta klo 14, kahvihuone) ja Lapin yliopistolla (2. helmikuuta klo 10, luentosali 10).
Lisätietoja:
Marjo Lindroth, Arktinen keskus, marjo.lindroth[at]ulapland.fi
Heidi Sinevaara-Niskanen, Sukupuolentutkimus, heidi.sinevaara-niskanen[at]ulapland.fi
www.ulapland.fi/InWaiting
Kuva: Anna Muotka