Esimerkkikuva suomenkielisestä Lukukupla-pelistä. Kuva: Jyväskylän yliopisto.
Lapin yliopiston johtamassa yhteispohjoismaisessa Interreg Aurora -hankkeessa rakennetaan lasten saamen kielten opiskelua tukeva digitaalinen Lohkanlihkku-oppimispeli.
Lasten saamen kielten opetuksessa on jo pitkään ollut ongelmana oppimateriaalien puute. Opettajat ovat usein joutuneet itse tekemään omat opetusmateriaalinsa tai käyttämään vanhentuneita materiaaleja.
Opettajien ohella myös lasten vanhemmat ovat toivoneet kielten opiskelun tueksi Ekapelin kaltaista, tietokoneella ja mobiililaitteella pelattavaa oppimispeliä. Ekapelin avulla voi harjoitella lukutaidon perusteita, ja se on suunniteltu auttamaan erityisesti niitä lapsia, joilla on haasteita oppia lukemaan ja jotka tarvitsevat lisäharjoitusta.
Lapin yliopiston professori Pigga Keskitalo iloitsee, että pitkäaikainen toive on nyt toteutumassa. Lapin yliopisto, Uumajan yliopisto, Jyväskylän yliopisto ja Saamelainen korkeakoulu saivat tammikuussa 2025 Lohkanlihkku-hankkeelle n. 1,2 miljoonan EU Interreg Aurora -rahoituksen ajalle 3/2025–2/2028. Hankkeessa rakennetaan Lohkanlihkku-oppimispeli.
Lohkanlihkku on pohjoissaamea ja tarkoittaa suomeksi lukemisen iloa. Uusi peli rakennetaan osaksi Lukukupla-peliä, joka on Ekapelin jälkeen kehitetty, laajempi peli. Lukukupla-pelin toimintaidean mukaisesti Lohkanlihkku osaa sijoittaa lapsen yksilöllisesti ja sisällöllisesti oikealle taitotasolle, jotta lukutaito kehittyy.
Lohkanlihkku on tarkoitettu erityisesti 6–10-vuotiaita lapsille, mutta se soveltuu myös vanhemmille lapsille, joilla on haasteita lukemisen kanssa. Peli tulee olemaan kaikkien vapaasti käytettävissä, ja sitä voi pelata esikoulussa, koulussa ja kotona.
Keskitalon mukaan varhainen lukemisen ja kirjoittamisen tuki on saamelaiskulttuurille elintärkeää.
– Peli tukee lasten ja nuorten lukutaidon kehittymistä sekä lisää tietoa saamelaiskulttuurista. Tämä kaikki yhdessä tukee lasten hyvinvointia ja parantaa heidän yhteiskunnallisen osallistumisensa mahdollisuuksia, Keskitalo kiteyttää.
Hankkeessa tuotetaan myös muita opetusmateriaaleja ja tuetaan opettajien pedagogisia valmiuksia saamen kielten opettamiseksi.
Lukemisen iloa viidellä saamen kielellä
Peli toteutetaan viidellä eri saamen kielellä: pohjoissaameksi, inarinsaameksi, koltansaameksi, eteläsaameksi ja luulajansaameksi. Niiden pohjalta on myöhemmin mahdollista tehdä lisää kieliversioita.
Pelimaailma toteutetaan niin, että se tuo esille saamelaiskulttuurin erityispiirteitä. Kulttuuri näkyy sisältöjen lisäksi myös graafisissa elementeissä ja musiikissa.
– Saamelainen kertomusperinne herää eloon, kun se punoutuu pelin visuaaliseen ilmeeseen ja äänimaailmaan – juuri sellaisessa muodossa, joka puhuttelee lapsia. Tämä lisää kulttuurin ymmärrystä ja arvostusta, toteaa projektipäällikkö Kristiina Jomppanen.
Pelin ideointi on aluillaan, ja tarkempia sisältöjä on lähdetty suunnittelemaan. Jomppanen antaa esimerkin siitä, mitä saamelaiskulttuuria esille tuova grafiikka tarkoittaa.
– Alussa pelaaja rakentaa itselleen pelihahmon, jonka vaatetuksen voi itse valita. Pelin edetessä pelaaja voi palkinnoksi saamillaan pisteillä ostaa erilaisia varusteita. Kulttuuri on vahvasti esillä pelin visuaalisessa ilmeessä, esimerkiksi hahmojen pukeutumisessa ja peliympäristön ilmiasussa.
Pelin teknisestä toteutuksesta eli rakentamisesta vastaa Jyväskylän yliopisto, joka on kehittänyt Ekapelin yhdessä Niilo Mäki Instituutin kanssa. Uumajan yliopisto toteuttaa pelin grafiikan ja musiikin. Saamelainen korkeakoulu puolestaan vastaa pelin saamen kielten erityispiirteiden huomioimisesta pelin kielellisissä ratkaisuissa. Lapin yliopiston roolina on saamenkielisen pelin pedagogisen tuen suunnittelu ja toteutus.
Lisätietoja
Pigga Keskitalo, hankkeen vastuullinen johtaja
Lapin yliopisto
pigga.keskitalo(at)ulapland.fi
p. 040 484 4153
Kristiina Jomppanen, projektipäällikkö
Lapin yliopisto
kristiina.jomppanen(at)ulapland.fi
p. 040 139 5587
Berit-Ellen Juuso, apulaisprofessori
Saamelainen korkeakoulu / Sámi allaskuvla
beritej(at)samas.no
p. +358 40 5084954
Ulla Richardson, professori
Jyväskylän yliopisto
ulla.a.richardson(at)jyu.fi
p. +358 40 024 7398
Coppélie Cocq, professori
Umeå Universitet
coppelie.cocq(at)umu.se
p. +46 90 786 54 82