Värimaalauksen huipulle_kansi_web.jpg

Uusi julkaisu sukeltaa värien maailmaan

23.3.2023

Taidemaalari Henri Hagmanin tuore kirja avaa värien maailmaa niin taiteilijoille ja taiteista kiinnostuneille kuin kenelle tahansa, joka haluaa oppia näkemään intensiivisemmin ja tietoisemmin.

Rovaniemeläisen taidemaalarin ja väriopin opettajan Henri Hagmanin kirjoittaman kirjan katsomis- ja maalausharjoitukset opettavat 18 askeleessa, kuinka värimaalari näkee ja ajattelee. Samalla hahmottuvat niin maalauksellisen värienkäytön perusteet kuin kokonainen uusi tapa katsoa maailmaa.

Värit eri valossa_web.jpg
Lomailijakatseen kotialttari eli askel 10 havainnollistaa, kuinka kaksi neutraalin oloista valaistusta saavat samat värit näyttämään hyvinkin erilaisilta. Ylhäällä värit on valaistu valkoisella loisteputkella ja alhaalla keskipäivän auringonvalolla. Kuva: Kirjan kuvitusta

Värimaalauksen huipulle -kirja kannustaa pohtimaan myös eri värioppien eroja ja yhtäläisyyksiä sekä väreihin perustuvan maalauksen asemaa kuvataidemaailmassa.

– Teos havainnollistaa modernistisessa maalaustaiteessa kehittyneen meditatiivisen katsomistavan, jonka oli määrä avata harjoittajalleen täyteläisempi suhde aisteihinsa. Taiteen paradigman muututtua yhteiskunnallisemmaksi ja käsitteellisemmäksi tämä romanttinen hanke on pyritty propagoimaan ulos ainakin akateemisesta keskustelusta. Silti se elää edelleen tuoreessakin taiteilijakunnassa, eritoten maalaustaiteen piirissä, Hagman kuvailee.

Hagman opettaa kuvataiteita Lapin yliopistossa ja Lapin ammattikorkeakoulussa. Teos liittyy hänen Lapin yliopiston taiteiden tiedekuntaan valmistelemansa väitöskirjan taiteelliseen osioon.

Uinti_web.jpg
Kirjassa pohdiskellaan värimaalauksen ja erilaisten katsomistapojen lisäksi myös värien olemusta ja syntyä näköhavainnossa. Kuva: Kirjan kuvitusta

Teostiedot

Henri Hagman, 2023: Värimaalauksen huipulle – 18 askelta puhtaampaan näkemiseen. Kustannus Oy Taide

Lisätietoja

Henri Hagman, henrihagman(at)gmail.com, p. 041 523 5159