Miten suomalainen kansalaistottelemattomuus suhteutuu globaaleihin virtauksiin? Kuinka poliittisen vastarinnan toimintamalleja on kotoutettu eri vuosikymmenillä? Mikä suomalaisessa vastarinnassa on omaleimaista? Tapio Nykäsen, Johan-Eerik Kukon ja Petri Koikkalaisen toimittama teos Tottelematon kansa tarkastelee poliittisen vastarinnan muotoja 1930-luvulta nykypäivään.
Kirjassa käsitellään erityisesti niitä vastarinnan muotoja, jotka koettelevat demokraattisen järjestelmän ja laillisuuden rajoja, kuten kansalaistottelemattomuutta ja omankädenoikeutta.
– Mikäli yhteiskunnallista kehitystä halutaan ymmärtää ja arvioida tarkasti, täytyy erilaiset vastarinnan muodot ja niiden poliittinen merkitys kyetä erottamaan toisistaan, Tapio Nykänen sanoo.
Nykäsen mukaan kirja näyttää, että radikaaliakin poliittista toimintaa on syytä arvioida tapauskohtaisesti.
– Jokin toimintatapa voi olla erinomaisesti toimivassa demokratiassa selvästi tuomittava, mutta jo puutteellisessa demokratiassa se alkaa näyttää tarpeelliselta.
Väkivallattomasta kansalaistottelemattomuudesta on viime vuosina keskusteltu julkisuudessa paljon. Erityisesti ympäristöliikkeen toimijat ovat harjoittaneet sitä näkyvästi.
– Kirja avaa näköaloja siihen, miksi ja millaisissa tilanteissa aktivistit ryhtyvät radikaaliin toimintaan. Samalla se näyttää, miten luovuus, intohimo ja voimakkaat tunteet usein ovat kytköksissä maailmaa muuttaviin poliittisiin asenteisiin ja tavoitteisiin, Nykänen kuvailee.
Kirja kokoaa yhteen Suomen Akatemian rahoittamassa Rethinking Nordic Democracy (REND) -hankkeessa (2018–2022) tehtyä tutkimusta.
Teostiedot:
Tapio Nykänen, Johan-Eerik Kukko & Petri Koikkalainen:
Tottelematon kansa – Poliittisen vastarinnan muuttuvat muodot
359 s., Vastapaino 2023
Lisätietoja:
Tapio Nykänen, tapio.nykanen(at)ulapland.fi
Johan-Eerik Kukko, johan-eerik.kukko(at)ulapland.fi
Petri Koikkalainen, koikkalainen.petri(at)gmail.com