• Weboodi
  • Owa
  • Outlook
  • Finna
  • Tenttis
  • Optima
  • Moodle
 
Sandra.jpg
Kuva: Marko Junttila

Väitös: Kulttuurituotteet kutsuvat kohtaamisiin lestadiolaisuuden kanssa

7.6.2018

YTM Sandra Wallenius-Korkalo tarkastelee valtio-opin väitöskirjassaan populaarikulttuurissa esitettyä vanhoillislestadiolaisuutta. Tutkimus kiinnittyy liikkeessä käynnissä olevaan murrokseen ja sen heijastuksiin yhteiskunnassa – keskusteluihin maallisen ja hengellisen ristivedosta, naisten asemasta ja liikkeen jättäneiden kokemuksista. Tutkimus osoittaa, että populaarikulttuurin kentillä käydään yhteiskunnallisesti merkittäviä kamppailuja representaatioista, ruumiillisuudesta ja kuulumisesta uskonnolliseen yhteisöön.

Vanhoillislestadiolaisuus on Suomen suurin kirkollinen herätysliike. Viime vuosina liike on ollut kriittisen huomion kohteena kielteisellä naispappeuskannallaan, raskaudenehkäisyyn ja lestadiolaisäitien uupumiseen liittyvien keskustelujen sekä lasten hyväksikäyttöä ja hengellistä väkivaltaa koskevien väärinkäytösten kautta. Nämä keskustelut kulminoituvat kysymykseen ruumiillisuudesta, millaisia mahdollisuuksia, odotuksia, vaateita ja joskus loukkauksia kohdistuu uskovan ruumiiseen.

— Tutkimuksessani olen tarkastellut, miten lestadiolaisuus ruumiillistuu kulttuurituotteissa ja millaista valtaa ruumiillisiin esityksiin liittyy. Kyse on yhtäältä siitä, millä tavalla esitetty lestadiolaisuus hahmottuu, jos ruumiillisuus otetaan tarkastelun lähtökohdaksi ja toisaalta siitä, millaisia lestadiolaisuuden valtakamppailuja käydään populaarissa mielikuvituksessa, Wallenius-Korkalo kertoo.

Wallenius-Korkalon väitöstutkimus kiinnittyy vanhoillislestadiolaisuudessa käynnissä olevaan murrokseen ja sen heijastuksiin yhteiskunnassa. Hän esittää, että kulttuurituotteet osallistuvat meneillään olevan murroksen näkyväksi tekemiseen peilaten sitä, mutta samalla myös tuottaen sitä.

— Uskonnonharjoittaminen on etääntynyt monien suomalaisten arkikokemuksesta, minkä seurauksena populaarikulttuurin rooli mielikuvien tuottajana kasvaa. Populaarikulttuuri muodostaa eräänlaisen formatiivisen tilan, jossa käsitykset ja ymmärrys uskonnoista muokkaantuvat, ja joiden kautta myös kohdataan uskonnollisten ryhmien ja liikkeiden edustajia, Wallenius-Korkalo toteaa.

Wallenius-Korkalon väitöskirja rakentuu neljän artikkelin ympärille. Analyysin kohteena ovat Kielletty hedelmä -elokuva, We Sinners -romaani, Iholla-todellisuustelevisiosarja ja Pauliina Rauhalan samannimiseen romaanin perustuva Oulun kaupunginteatterin Taivaslaulu-näytelmä.

Populaarikulttuurirepresentaatioiden kautta muodostuu kuva vanhoillislestadiolaisuuden 2010-luvun taitteen kipupisteistä ja liikkeen murroksesta. Keskiössä ovat kamppailut kuulumisesta, ryhmän rajoista, identiteetistä ja toimijuudesta. Kamppailut ovat vahvasti sukupuolittuneita ja liittyvät usein seksuaalisuuden ja suvunjatkamisen sääntelyyn. Merkittäväksi muodostuu myös kysymys liikkeen taakseen jättäneiden mahdollisuuksista yhtäältä purkaa irtaantumisen liittyviä vaikeitakin kokemuksia ja toisaalta identifioitua liikkeeseen uusin tavoin.

— Lestadiolaisuuden esitykset kutsuvat dialogiin lestadiolaisen yhteisön, siihen suhdettaan puivien ja muun yhteiskunnan välille. Kulttuurituotteet haastavat kohtamaan liikkeen mahdollisia kipukohtia ja ongelmia. Samalla ne kutsuvat myös tunnistamaan jaettua ja samankaltaisuutta eroista huolimatta, Wallenius-Korkalo kiteyttää.

Tietoa väitöstilaisuudesta

YTM Sandra Wallenius-Korkalon väitöskirja ”Esitetty lestadiolaisuus. Uskonto, ruumiillisuus ja valta populaarikulttuurissa” tarkastetaan Lapin yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa lauantaina 16.6.2018 klo 12, Esko ja Asko -salissa (F-siipi). Vastaväittäjänä toimii professori Johanna Kantola Tampereen yliopistosta ja kustoksena yliopistonlehtori Aini Linjakumpu Lapin yliopistosta. Väitöksen jälkeen on kahvitarjoilu ravintola Petronellassa. Lämpimästi tervetuloa!

Tietoa väittelijästä

Sandra Wallenius-Korkalo (s. 1983 Oulussa) kirjoitti ylioppilaaksi Rovaniemen Lyseonpuiston lukiosta ja aloitti kansainvälisten suhteiden opinnot Lapin yliopistossa vuonna 2002. Hän valmistui yhteiskuntatieteiden maisteriksi vuonna 2009. Sen jälkeen hän on toiminut Lapin yliopistossa tutkimus-, opetus-, ja hanketehtävissä.

Lisätietoja:

Sandra Wallenius-Korkalo
sandra.wallenius-korkalo (at) ulapland.fi
+358 40 484 4171

Väitöskirjan myynti: verkkokauppa Juvenes. Lisätiedot ja lehdistökappaleet: Lapland University Press, puhelin: 040 821 4242, sähköposti: julkaisu (at) ulapland.fi

Julkaisun tiedot:

Sandra Wallenius-Korkalo: Esitetty lestadiolaisuus. Uskonto, ruumiillisuus ja valta populaarikulttuurissa. Acta Universitatis Lapponiensis 373. ISBN 978-952-337-077-7. ISSN 0788-7604. Lapin yliopisto, Rovaniemi 2018. Verkkoversio (pdf): Acta electronica Universitatis Lapponiensis 240 ISBN 978-952-337-078-4. ISSN 1796-6310.

Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK