Uutiset 2025
Korinna Korsström-Magga istuu kuivaheinien päällä talvisessa metsässä, taustallaan poroja. Kuva: Katariina Lehtonen.
Korinna Korsström-Magga. Kuva: Katariina Lehtonen.

Väitös: Yhteisöllinen taidekasvatus voi edistää alkuperäiskansojen kulttuurien jatkuvuutta ja kasvattaa dekolonialisuuteen

13.3.2025

Yhteisöllinen, taideperustainen toiminta voi edistää alkuperäiskansojen kulttuurien jatkuvuutta ja elinvoimaisuutta, sillä sen avulla voidaan vahvistaa kulttuuri-identiteettiä ja tukea dekoloniaalista ajattelua ja toimintaa. Tämä tulee ilmi taiteen maisteri Korinna Korsström-Maggan väitöstutkimuksessa.

Taiteen maisteri Korinna Korsström-Magga tutkii väitöskirjassaan, miten yhteisöllinen taidekasvatus voi edistää dekoloniaalista ajattelua ja toimintaa.

– Dekoloniaalisuus on edellytys alkuperäiskansojen kulttuurien säilymiselle muuttuvassa monikulttuurisessa Saamenmaassa, Korsström-Magga sanoo.

Dekoloniaalisuus tähtää muuttamaan juurtuneita käsityksiä kulttuurisesta vallasta ja etuoikeuksista. Se ohjaa ihmisiä näkemään ja ymmärtämään asioita toisin kuin totutusta ympäristöstä käsin. Korsström-Magga toteaa, että dekoloniaalisuus ei sulje pois muiden kulttuurien läsnäoloa, mutta kehottaa omaksumaan saamelaisten ja heidän kulttuurillisten oikeuksiensa tunnustamisen alueen alkuperäiskulttuurina.

– Saamelaisia on vuosisatojen ajan kolonisoitu ja pyritty sulauttamaan valtaväestön kulttuuriin. Sen seurauksena saamelaiskulttuuri nähdään nykyisin vähemmistöasemasta käsin, vaikka sen tulisi olla Saamenmaan lähtökohtainen kulttuuriperusta, jossa muut ovat vieraina, Korsström-Magga tähdentää.

Korsström-Maggan väitöstutkimuksen mukaan yhteisölliset taidekasvatusprojektit voivat toimia dialogisina foorumeina, jotka edistävät alkuperäiskansojen kulttuurista arvostusta ja monikulttuurista ymmärrystä tulevaisuuden arktisella alueella.

Saamelaisalueen poronhoitajien arki tuo esiin elinvoimaisen alkuperäiskansan kulttuurin ja yhteisön

Korsström-Maggan taideperustainen toimintatutkimus perustuu saamelaisalueen poronhoitajien arkeen. Tutkimukseen osallistui viisi poronhoitajaperhettä Saamenmaalta, Suomen pohjoisimmasta osasta. Taideperustainen toiminta perustuu yhteisöllisen taidekasvatuksen teoriaan, joka nousee yhteisön näkökulmasta, heidän toiveistaan ja tarpeistaan.

Tutkimuksessa kulkee mukana myös tutkijan oma elämä vertailukohtana osallistujien kuville ja kokemuksille. Korsström-Magga elää itse poronhoitajaperheen arkea pienessä saamelaisessa erämaakylässä. Tämä harvinainen sisäpiirin asema on mahdollistanut pitkäjänteisen ja syvällisen tutkimustyön, jossa hän on ammentanut tietoa suoraan elinympäristöstään. Tutkimusaineisto koostuu kenttätutkimuksesta, johon sisältyvät avoimet haastattelut, poronhoitajaperheiden yli tuhannen valokuvan kokoelma, muistiinpanot sekä taidetoimintojen ja arjen reflektoinnit.

Yhdessä perheiden kanssa Korsström-Magga toteutti Boazoeallin-näyttelyn Saamelaismuseo Siidassa vuonna 2017 sekä Boazoeallin-kuvakirjan vuonna 2024. Molemmat tuotokset pohjautuvat perheiden itse ottamiin valokuviin, jotka kuvaavat heidän arkeaan ja poronhoitotyötään.

– Näyttelyn ja kuvakirjan avulla perheet halusivat lisätä ymmärrystä poronhoidosta ja pohjoisesta elämäntavasta, Korsström-Magga kertoo.

Aineistosta piirtyy eletty saamelaisen poronhoitajan arki: elinvoimainen alkuperäiskansan kulttuuri ja yhteisö, jossa alkuperäiskansa on dekoloniaalisesti pohjoisen kulttuurikartan keskiössä.

– Tällainen asemoituminen on edellytys monikulttuurisen ja tasavertaisen rinnakkaiselon kasvulle pohjoisessa, Korsström-Magga painottaa.

Tutkimukseen liittyy taiteellinen osa, Boazoeallin-näyttely, joka oli esillä Saamelaismuseo Siidassa vuonna 2017. Osa näyttelystä on esillä Lapin yliopiston F-talossa, pääaulan portaiden tuntumassa, Ravintola Petronellassa 17.–21.3.2025.

Tietoa väitöstilaisuudesta

TaM Korinna Korsström-Maggan akateeminen väitöskirja Boazoeallin – Reindeer Life. Exploring possibilities for decoloniality with community-based art education (Boazoeallin – Poroelämää. Tutkimus dekolonialisuuden mahdollisuuksista yhteisöllisen taidekasvatuksen kautta) tarkastetaan Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa perjantaina 21. maaliskuuta 2025 klo 12 alkaen luentosalissa B126 (Lapin yliopiston päärakennus, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi).

Vastaväittäjänä toimii professori emerita Lea Kantonen Taideyliopistosta ja kustoksena professori emeritus Timo Jokela Lapin yliopistosta.

Väitöstä voi seurata etänä osoitteessa: https://blogi.eoppimispalvelut.fi/ulapland/

Tietoa väittelijästä

Korinna Korsström-Magga on valmistunut taiteen maisteriksi Lapin yliopistosta vuonna 2008. Hän on työskennellyt freelancer-taidekasvattajana tutkimus- ja opetustehtävissä erityisesti Saamenmaalla Pohjois-Suomessa.

Hänen tutkimuksensa ja taiteelliset projektinsa kohdistuvat arktisten ja pohjoisten kulttuureiden ja yhteisöjen elinvoimaisuuden tukemiseen taideperustaisen toiminnan kautta. Tällä hetkellä hän työskentelee post doc -tutkijana Koneen Säätiön rahoittamassa ja Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan hallinnoimassa Rievdan – Muutos -projektissa.

Lisätietoja

Korinna Korsström-Magga, kkorsstr (at) ulapland.fi, p. 040 574 9875

Tietoa julkaisusta

Korinna Korsström-Magga: Boazoeallin – Reindeer Life. Exploring possibilities for decoloniality with community-based art education. Acta electronica Universitatis Lapponiensis 400. ISBN 978-952-337-473-7. ISSN 1796-6310.

Sähköisen julkaisun pysyvä osoite:
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-337-473-7