Galleria Hämärässä SEEYouth-hankkeen loppunäyttelyssä nähtävä nuorten rakentama installaatio koostuu kevään 2020 aikana työpajoissa syntyneistä materiaaleista. Kuva: Katri Konttinen
Taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa nähdään vielä seitsemän uutta näyttelyä vuoden 2021 puolella. Näyttelyiden avajaisia vietetään maanantai-iltana 29. marraskuuta klo 18–19.30, ja näyttelyt ovat avoinna 16. joulukuuta asti. Tervetuloa tutustumaan!
Gallerioissa Hämärä ja Seinä nähdään kaksi SEEYouth -hankkeen yhteisnäyttelyä, jotka esittelevät kohtaamisia ja Atlantin ylittävää yhteistyötä nuorten kanssa. Galleria Hämärässä on esillä hankkeen kantavaa teemaa eli peilaamista eri näkökulmista käsitteleviä teoskokonaisuuksia. Näyttely jatkuu galleriatilasta F-talon Agora-aulaan, josta avautuu ylempiin kerroksiin rakennettu nuorten ääniä, tunteita, tuntemuksia ja kertomuksia visualisoiva tekstiili-installaatioteos. Galleria Seinässä nähtävä posterinäyttely tuo hankkeessa mukana olleiden eteläamerikkalaisten nuorten ajatuksia näkyviksi.
Galleria Kilossa avautuu Iiro Kerkelän lasketteluaiheinen valokuvanäyttely, jonka teokset on kuvattu Pyhätunturin rinteillä talven 2020–21 aikana. Galleria Lyhdyssä avautuva Arctic Design Project 2021 -projektin näyttely esittelee konseptin autonomisesta kaikkina vuodenaikoina toimivasta tienhoitorobotista sekä robotin hyödyntämisestä innovatiivisessa ja kustannustehokkaassa tienhoitopalvelussa.
Galleria Kajoon tulee esille syksyllä 2021 taiteiden tiedekunnassa järjestetyn kokeilevan grafiikan pajan moninaista satoa esittelevä yhteisnäyttely. Galleria Kopiossa nähdään taiteiden tiedekunnan opiskelijoiden suunnittelemia arktisesta lasimuotoilusta kumpuavia lasituotteita ruokailuhetkiin. Lisäksi Galleria Kellariin tulee esille taiteiden tiedekunnan vaihto-opiskelijoiden luovia näkökulmia pohjoisilta leveysasteilta esittelevä näyttelykokonaisuus.
Galleria Hämärä ja F-talon Agora
SEEYouth-hanke:
Reflections – mirroring structures and complexities
in pluriversal art-based dialogues with the youth
30.11. –16.12.2021
Avajaiset maanantaina 29.11.2021 klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.
Tekstiili-installaatio
Flag – a shared horizon (Lippu – jaettu horisontti). Kuva: Heidi Pietarinen
Reflections – mirroring structures and complexities in pluriversal art-based dialogues with the youth -yhteisnäyttely liittyy vuosina 2020–2021 toteutettuun kansainväliseen SEEYouth -tutkimus- ja kehittämishankkeeseen. Näyttely esittelee kohtaamisia ja Atlantin ylittävää yhteistyötä nuorten kanssa valokuvien, installaatioiden ja videoiden muodossa. Näyttelyssä nähdään teoksia Suomesta ja Brasiliasta.
Näyttelyssä on esillä teoskokonaisuuksia, jotka käsittelevät hankkeen kantavaa teemaa – peilaamista eri näkökulmista. Peilaaminen on sosiaalista, ympäristöön liittyvää, kulttuurista ja visuaalista, ja se on enemmän kuin toisilta oppimista. Yhteisessä prosessissa tuotetaan jotain uutta ja kuljetaan kohti ylirajaista moniäänisyyttä, jossa tuodaan näkyväksi piilevää ja marginalisoitua.
Teokset tuovat näkyväksi yhteistyötä mukana olleiden nuorten sekä tutkijoiden ja asiantuntijoiden välillä kuvaten muun muassa työskentelyä taideperustaisten menetelmien parissa vuosina 2020-2021 järjestetyissä työpajoissa Suomessa. Näyttelyssä on esillä nuorten rakentama installaatio, joka koostuu työpajoissa syntyneistä materiaaleista. Esillä on myös Mikko Ylisuvannon, Katri Konttisen ja Mosi Heratin ottamia valokuvia vuosilta 2020–2021.
Valokuvaaja Mosi Heratin dokumentaarinen videoteos,
SEEYouth: Nuorten osallisuutta vahvistamassa taiteen ja sosiaalityön keinoin, kuvaa työpajatyöskentelyä Etelä-Suomessa toukokuussa 2021. Satu Miettisen valokuvasarjassa
Minun heijastus, toisen heijastus pohditaan itsen ja toisen näkemistä sekä kuvaamista. Miten näemme nuoret ja miten nuoret näkevät meidät? Mitä haluamme toisten näkevän? Muotokuvissa esiintyvät mukana olleet nuoret ja työpajojen ohjaajat sekä tutkijat.
Mari Riikosen valokuvateoksessa maailmanpuu kannattelee verkkoa, joka yhdistää meitä. Puu on elollisen luonnon ja koko maailman vertauskuva ja rakenne. Nykypäivänä suuri osa kohtaamisista tapahtuu verkon – ykkösten ja nollien – välityksellä. Elävä ja hengittävä kohtaa elottoman ja neutraalin samalla sekä mahdollistaen että poissulkien.
Katri Konttisen
Pullopostia-teos kuvaa kaksivuotista yhteistyötä nuorten kanssa. Pulloposti on ollut yksi hankkeen teemoista ja se on kulkenut kahden vuoden aikana virtuaalisesti Atlantin yli.
Näyttely jatkuu galleriatilasta F-talon Agora-aulaan, josta avautuu ylempiin kerroksiin rakennettu värikäs ja kineettinen tekstiili-installaatio
Flag – a shared horizon. Installaatio peilaa ensimmäisen vuoden taiteiden tiedekunnan opiskelijoiden yhteisesti jaettua horisonttia ja visualisoi SEEYouth ja AMASS -hanketyöpajaan osallistuneiden nuorten ääniä, tunteita, tuntemuksia sekä kertomuksia koronapandemian jälkimainingeissa.
Yhteisesti jaetut kertomukset tuottivat värien, muotojen, valon ja liikkeen avulla erilaisia lähestymistapoja koronapandemian aiheuttamiin haasteisiin. Installaatio liputtaa nuorten tunteille, ajatuksille ja kertomuksille, vaikka kaikki ei aina suju suunnitelmien mukaisesti. Aulatilaan ripustettu kirkkaankeltainen
Art in progress -banderolli muistuttaa taiteen, tutkimuksen ja työpajan prosessimaisesta luonteesta.
Lisätietoja:
Katri Konttinen, katri.konttinen(at)ulapland.fi
Galleria Seinä
SEEYouth-hanke:
The Kindness Wall
30.11. –16.12.2021
Avajaiset maanantaina 29.11.2021 klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.
Ana Claudia Pinheiro Santos Faustinellin suunnittelemat posterit.
The Kindness Wall -posterinäyttely liittyy SEEYouth-hankkeen
Reflections – mirroring structures and complexities in pluriversal art-based dialogues with the youth -päätösnäyttelyyn. Näyttelyn posterien takana on ryhmä nuoria brasilialaisia, latinalaisamerikkalaisia ja afrikkalaisia muotoilijoita, tutkijoita ja graafisia suunnittelijoita. Postereissa taiteilijat ovat kuvanneet oikeudenmukaisuutta, demokratiaa ja tasa-arvoa koronapandemian muuttamassa tilanteessa. Taiteilijat ottavat postereissaan kantaa muun muassa ihmisarvoon sekä ihmisten välisen kiltteyden ja kunnioituksen merkitykseen.
Ryhmä kokoontui viikoittain yhteen SEEYouth-hankkeen aikana etäyhteyksien kautta keskustelemaan identiteetistä, kunnioituksesta, kulttuurista ja itsetietoisuudesta. Muun muassa kansalliset maamerkit, ruoka, pukeutuminen ja politiikka olivat aiheina keskusteluissa, joista posterit saivat alkunsa. Postereita työstettiin digitaalisen taiteen ja erilaisten grafiikan kokeilujen kautta, joita ohjasi ajatus monikulttuurisesta ja kansainvälisestä vaihdosta nuorten välillä.
Posterien tekijät ovat Ana Claudia Pinheiro Santos Faustinelli, Isadora Frutuoso, Mbona Paulo, José Carlos Magro Júnior, Juan Sebastián Diaz Hlguin, Juliana Coluse, Maria Julia Ribeiro, Nara Mulati, Renan Bassan, Victoria Leal São Paulon osavaltion yliopistosta. Mônica Moura ja Lucas Melara São Paulon osavaltion yliopistosta ohjasivat ryhmää.
Posterien lisäksi Galleria Seinässä on esitetty Brasilialaisen Projeto Quijoten toimintaa lasten ja nuorten kanssa. Projeto Quijote on voittoa tavoittelematon järjestö, jonka tehtävänä on parantaa lasten, nuorten ja perheiden asemaa.
Hämärä- ja Seinä-gallerioissa sekä F-talon Agoralla esillä olevat teokset kuvataan myös SEEYouth-Mirroring communitis through art and design -konferenssin verkkosivuille:
www.ulapland.fi/EN/Events-University-of-Lapland/SEEYouth-2021
Lisätietoja:
Katri Konttinen, katri.konttinen(at)ulapland.fi
Galleria Kilo
Iiro Kerkelä:
TURN
30.11. –16.12.2021
Avajaiset maanantaina 29.11.2021 klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.
Iiro Kerkelä:
Tuomas Huttunen. Pyhätunturi, 2021. Yksityiskohta teoksesta.
TURN on Iiro Kerkelän (s. 1989) valokuvanäyttely laskettelusta ja sen tärkeimmästä asiasta, käännöksistä.
Vaikka rinteiden ulkopuolella tehtävä vapaalasku on kasvattanut suosiotaan viimeisten vuosien aikana, tarjoavat hoidetut rinteet laskijoille leikkikentän, jossa vain mielikuvitus on rajana itsensä toteuttamiselle.
Näyttelyn kuvat on kuvattu talven 2020-21 aikana Pyhätunturin hiihtokeskuksen rinteillä, ja mukana on perinteisen alppihiihdon lisäksi myös telemarkia ja lumilautailua.
– Rinteessä kuvatessa pystyi kuvia suunnittelemaan ennakkoon eri tavoilla, käyttämään keinovaloja ja yrittämään tarvittaessa uudestaan. Vapaalaskua kuvatessa asiat tuntuvat usein hieman kompromisseilta, ja kuvan saamiseen on usein yksi mahdollisuus. Toki osa tämän näyttelyn kuvista on syntynyt hyvin spontaanisti, Kerkelä kertoo.
Mukana näyttelyssä on myös valokuvia ratalaskusta.
– Urheilukilpailujen kuvaus on usein melko dokumentaarista, mutta oli sopiva haaste yrittää yhdistää valokuvataidetta todellisen urheilukilpailun tallentamiseen.
Näyttelyn yhteydessä on katsottavissa lumilautailulyhytelokuva
Boring but Relatable #1 – Dino Party, jonka Kerkelä on kuvannut, ohjannut ja leikannut. Myös käännöksiin keskittyvä
Dino Party on kuvattu Pyhän rinteillä.
Kerkelä on Rovaniemellä asuva valokuvaaja ja audiovisuaalisen mediakulttuurin toisen vuoden maisteriopiskelija. Hän on myös työskennellyt hiihdonopettajana vuodesta 2010 lähtien.
Lisätietoja:
Iiro Kerkelä, 050 505 1332, iikerkel(at)ulapland.fi
Galleria Lyhty
Arctic Design Project 2021:
WIRMA
30.11. –16.12.2021
Avajaiset maanantaina 29.11.2021 klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.
Konseptikuva WIRMA-robotista.
Näyttely esittelee konseptin autonomisesta kaikkina vuodenaikoina toimivasta tienhoitorobotista sekä kuvitellusta kuluttajille ja ammattilaisille suunnatusta innovatiivisesta ja kustannustehokkaasesta tienhoitopalvelusta.
Konseptin on toteuttanut kansainvälinen kolmannen vuoden taideopiskelijoista koostuva työryhmä yhteistyössä
Lapland Robotics -laboratorion kanssa. Projektiin osallistuivat opiskelijat Kaan Vartis, Lele Wang Liu, Kevin Da Rosa Fuidio, Willehardt Gröhn, Niko Peltoniemi, Henri Mella ja Aleksi Soukka. Projekti on toteutettu osana Arctic Design Project 2021 -kurssia. Kurssin ohjaajana toimi Juho Saavalainen.
Lisätietoja:
Juho Saavalainen, juho.saavalainen(at)ulapland.fi
Galleria Kajo
Todistajat – veden grafiikkaa
30.11. –16.12.2021
Avajaiset maanantaina 29.11.2021 klo 18–19.30
F-talo, 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.
Osa Inka Matilaisen teoksesta.
Lapin yliopiston grafiikan paja on täyttynyt grafiikan eri tekniikoin tehdyistä laatoista ja vedoksista. Ilmassa on painovärin tuoksun lisäksi innostusta ja nähtävillä on monia upeita onnistumisia. Välillä on pohdittu ratkaisuja yksin ja porukalla. Paljon on kysytty ja vastattu. On annettu ohjeita, ideoita ja kannustettu kokeilemaan. Vain tekemällä ja uutta kokeilemalla saa aikaan vedoksia, joiden voi sanoa olevan kokeilevaa grafiikkaa.
On tehty carborundum-grafiikkaa, linoleikkausta, piirretty ja kaiverrettu laattoja, vedostettu syväpainopaperille, japaninpaperille ja pellavakankaalle. On herätelty ruokahalua keittämällä konservointikelpoista tärkkelysliimaa seuraavia kokeiluja varten. On yhdistelty eri tekniikoita ja saatu aikaan kerroksellisia teoksia.
Linovedoksensa takana Aleksi Ignatius.
Kokeilevan grafiikan pajaan osallistuivat taiteilijat Fanni Ahtola, Elina Haapakangas, Aleksi Ignatius, Elli Jokitulppo, Laura Jämsén, Sani Kiuru, Ville Lahtinen, Saara Lappeteläinen, Jenni Lehto, Iina Lintunen, Inka Matilainen, Henna Mattila, Aija Rapakko ja Maija Vuorenmaa. Kurssin ohjauksesta vastasi näyttelytoiminnan yliopisto-opettaja Leila Lipiäinen.
Näyttelyn nimi
Todistajat – veden grafiikkaa on anagrammi muunneltuna sanoista
taidegrafiikan vedostajat.
Lisätietoja:
Näyttelytoiminnan yliopisto-opettaja Leila Lipiäinen, leila.lipiäinen(at)ulapland.fi
Galleria Kopio
Arctic glass design – lasimuotoilun pohjoista näkökulmaa
30.11. –16.12.2021
Avajaiset maanantaina 29.11.2021 klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.
Lasinpuhallusprosessi. Kuva: Rasmus Rajamäki
Millaista arktinen lasimuotoilu voisi olla? Miten arktisuus voisi näkyä lasituotteissa?
Lasimuotoilu on yhtenä valittavana projektina Arktinen muotoiluprojekti -opintojaksolla Lapin yliopistossa. Reilun kahdenkymmenen hakemuksen joukosta lasimuotoiluun valittiin kahdeksan muotoilualan opiskelijaa. Opintojaksolla perehdyttiin lasimuotoilun menetelmiin, lasinpuhallukseen ja puhallusmuotin tekoon.
Monialainen opiskelijaryhmä ideoi ja toteutti lasituotteita, jotka kuvaavat arktista lasimuotoilua ja liittyvät ruokailutilanteisiin. Lasituotteita voidaan käyttää pohjoisia ruokia syödessä, ne voivat olla inspiroituneet arktisesta luonnosta muotokieleltään tai ne voivat tuoda kattaukseen arktisen tuulahduksen.
Muottiin puhallus tapahtui marraskuussa 2021 yhteistyössä Ammattiopisto Tavastian lasialan koulutuksen kanssa Nuutajärven lasikylässä. Teokset viimeisteltiin taiteiden tiedekunnan pajoilla ja esitellään nyt Arctic glass design -loppunäyttelyssä Galleria Kopiossa.
Arctic glass design -työryhmä. Kuva: Rasmus Rajamäki
Kurssille osallistuivat taiteiden tiedekunnasta opiskelijat Eeva Hantula, Santeri Hirsikangas, Ruut Laukkanen, Axel Niemimäki, Rasmus Rajamäki, Lotta Savolainen, Santeri Valkama ja Senni Virransola. Kurssin ohjaavana opettajana toimi teollisen muotoilun yliopisto-opettaja Milla Johansson. Ammattiopisto Tavastialta mukana olivat lasialan opettajat Sara Hulkkonen ja Marika Kinnunen sekä opiskelijat Juha Juselius, Heini Korpisaari, Leevi Luoma, Klaus Martin, Samuli Parkkinen ja Suvi Vartiainen.
Lisätietoja:
Milla Johansson, milla.johansson(at)ulapland.fi
Instagram: @arcticglassdesign, @wedesign_yourproducts, @lasikoulu_nuutajärvi_iittala
Galleria Kellari
New Arts & New Charts
from New Eyes in this North
30.11. –16.12.2021
Avajaiset maanantaina 29.11.2021 klo 18–19.30
F-talo, K-kerros, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la klo 9–16, sunnuntaisin ja arkipyhinä suljettu.
Kuva: Jen Yang
Näyttely esittelee
Adaptation Charting ja
Independent Studies Photography -opintojaksojen taiteellista satoa – luovia näkökulmia ja ideoiden rikkautta kaukaa tulleilta ihmisiltä, jotka ovat tehneet valinnan opiskella taidetta ja viettää aikaansa paikallisten keskuudessa pohjoisilla leveysasteilla.
Kuva: Matthias Englmaier
Näyttelyyn osallistuvat taiteiden tiedekunnan vaihto-opiskelijat Sanne van Beek, Matthias Englmaier, Julian Fleischer, Adrien Gelin, Emma Giordano, Carmel Hoffman, Chloe Huard, Katerina Lebedova, Beatriz Moreira Rigolon, Anne Rusch, Guy Shemesh, Haruka Tashiro, Lele Wang ja Jen Yang. Opintojaksojen ohjaajana toimi valokuvauksen yliopisto-opettaja Michael Jacobs.
Lisätietoja:
Valokuvauksen yliopisto-opettaja Michael Jacobs, michael.jacobs(at)ulapland.fi
LY / TTK / LP