Opiskelijan puheenvuoro

Lapin yliopiston lukuvuoden 2017-2018 avajaiset

Opiskelijan puhe

Matias Kassala
Hallituksen puheenjohtaja
Lapin yliopiston ylioppilaskunta

Arvoisat juhlavieraat,

Kun loppuvuodesta otin vastaan tämän toimen edeltäjältäni, minulle kerrottiin perehdytyksessä tai testamentissa, että yliopiston lukuvuoden avajaispuhe on se vuoden tärkein puhe ja ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtajalle se vuoden kohokohta. Sen vuoksi tässä on jo jonkin aikaa jännittänyt, että miten tästä koitoksesta suoriudun.

Aloitin kesällä miettimään, että mitä oikein kertoisin tässä puheessa. Kyselin muiden ylioppilaskuntien puheenjohtajilta, minkälaisia puheita lukukauden avajaisjuhlassa puheenjohtajat ovat pitäneet. Kuulin tarinoita varsin kärkkäistäkin kannanotoista ja varsinaisista spektaakkeleista kirjaimellisine takinkääntöineen ja kenkien heittelemiseen. --Toivottavasti kuitenkaan tänään ei tarvitse mennä niin pitkälle.

Rupesin sitten miettimään, että onko meillä täällä jokin asia jotenkin vinossa, että siihen tulisi tämän tilaisuuden puitteissa ottaa kantaa. Asiaa miettiessäni en oikein heti keksinyt mitään, niin päätin tässäkin asiassa ottaa toisenlaisen näkökulman ja ajatella asiaa ennemmin positiivisen kuin negatiivisen kautta.

Kävin läpi tätä kuluvaa vuotta, ja mitä enemmän mietin, niin sitä enemmän aloin tulla siihen johtopäätökseen, että meillä täällä Lapin yliopistossa opiskelijoilla ja ylioppilaskunnalla on asiat todella hyvin. Meillä on todella hyvät suhteet Lapin yliopistoon; hallintoon ja henkilökuntaan. Niin hyvät, että muualla oikein ihmetellään, että mitä me oikein tehdään täällä oikein?

No, näin esitettynähän kysymys on väärä. Kysehän on siitä, mitä me yhdessä Lapin yliopiston ja ylioppilaskunnan kesken, tehdään täällä oikein. Musta on ollut hienoa nähdä tässä tämän vuoden aikana, miten ylioppilaskunta on otettu yliopiston puolelta huomioon ja miten monessa asiassa meidän mielipidettä on kysytty ja sitä on myös kuunneltu. Mutta totta kai on kyse vuorovaikutuksesta, joka on aina aidoimmillaan kaksisuuntaista: Kun meitä kuunnellaan, niin silloin myös opiskelijoiden pitää olla hereillä, aktiivisia ja valmiita kertomaan omia mielipiteitä ja kehitysehdotuksia ja keskustelemaa niistä. Tässä tulee näkyviin asia, jota painotetaan aina uusillekin opiskelijoille. Me ei olla koulu, vaan ihan oikea yhteisö, joissa myös opiskelijoilla on tärkeä rooli. Ja joka Lapin yliopistossa myös tunnustetaan.

En kuitenkaan halua antaa kuvaa, että kaikki olisi täydellistä meilläkään, etteikö mitään kehitettävää olisi. Vaikka meillä onkin yliopiston ja ylioppilaskunnan kesken tiivis ja hyvä yhteisö, niin ulkopuolelta, esimerkiksi lainsäädännön ja poliittisen päätöksenteon seurauksena tulee koko ajan haasteita, joihin on reagoitava. Ja onkin reagoitu. Lapin yliopiston ja Lapin korkeakoulukonsernin tulisikin pyrkiä yhä syvempään yhteistyöhön Rovaniemen kaupungin, koko maakunnan ja alueen yrittäjien kanssa. Myös tämän yhteistyön rakentamisessa ylioppilaskunta ja opiskelijat tahtovat ja tarjoutuvat olemaan mukana.

Uskon, että yhdessä rakentamalla meillä on mahdollisuus luoda Lappiin vahva korkeakoulukeskittymä, joka palvelee niin tiedettä ja taidetta, koko Lapin maakuntaa, yksityisen sektorin ja ennen kaikkea opiskelijoiden tarpeita.

Näiden sanojen myötä haluan toivottaa itseni ja koko Lapin yliopiston ylioppilaskunnan puolesta kaikille hyvää lukuvuotta!